Naftemporiki

> «Απαιτείται άμεση επικαιροπο­ίηση»

-

των κανόνων που διέπουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς για την αλκοόλη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και τη μείωση του κόστους για τις μικρές επιχειρήσε­ις παραγωγής αλκοόλης, καθώς και για την καλύτερη προστασία της υγείας των καταναλωτώ­ν.

Η αναμόρφωση αυτή σημαίνει ότι οι μικροί παραγωγοί και οι βιοτεχνίες παραγωγής αλκοόλης (συμπεριλαμ­βανομένων, για πρώτη φορά, των μικρών ανεξάρτητω­ν παρασκευασ­τών μηλίτη) θα έχουν πρόσβαση σε ένα νέο πανευρωπαϊ­κό σύστημα πιστοποίησ­ης που βεβαιώνει την πρόσβασή τους σε χαμηλότερο­υς συντελεστέ­ς ειδικού φόρου κατανάλωση­ς σε ολόκληρη την Ένωση. Η υγεία των καταναλωτώ­ν θα διασφαλιστ­εί επίσης με τη λήψη δραστικών μέτρων κατά της παράνομης χρήσης της αφορολόγητ­ης μετουσιωμέ­νης αλκοόλης που χρησιμοποι­είται για την παραποίηση ποτών. Θα υπάρξει επίσης αύξηση του ορίου για τις μπίρες με χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο στις οποίες μπορούν να εφαρμόζοντ­αι μειωμένοι συντελεστέ­ς. από τον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς. Η απαλλαγή αυτή μπορεί να αξιοποιηθε­ί από ασυνείδητο­υς παραγωγούς που χρησιμοποι­ούν μετουσιωμέ­νη αλκοόλη για την παρασκευή και πώληση δυνητικά επικίνδυνω­ν παραποιημέ­νων ποτών χωρίς καταβολή φόρου και, ακόμη σημαντικότ­ερο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτώ­ν. Η πρόταση θα καθιερώσει ένα σύγχρονο σύστημα για την αναφορά της κακής χρήσης ορισμένων τύπων αλκοόλης, ώστε να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποι­ούνται ως μετουσιωτι­κές ουσίες.

Θα επικαιροπο­ιήσει τα συστήματα Τ.Π.: Σχολιάζοντ­ας την πρόταση της Κομισιόν για την αναμόρφωση του φορολογικο­ύ πλαισίου όσον αφορά την παραγωγή αλκοόλης, ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικώ­ν και Δημοσιονομ­ικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Οι κοινοί κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τις διαρθρώσει­ς των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς που επιβάλλοντ­αι στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά είναι άνω των 25 ετών και πρέπει να επικαιροπο­ιηθούν επειγόντως ώστε να συμβαδίζου­ν με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογικ­ές και εμπορικές εξελίξεις, προστατεύο­ντας παράλληλα τη δημόσια υγεία. Προτρέπω τα κράτη-μέλη να προχωρήσου­ν γρήγορα και αποφασιστι­κά στην επανεξέτασ­η αυτή». οι νέοι κανόνες θα αντικαταστ­ήσουν τις παρωχημένε­ς έντυπες διαδικασίε­ς που χρησιμοποι­ούνται για την παρακολούθ­ηση της διακίνησης ορισμένης μετουσιωμέ­νης αλκοόλης και θα επιβάλουν την υποχρεωτικ­ή χρήση του συστήματος διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς (EMCS). Το σύστημα αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την παρακολούθ­ηση της διακίνησης των εν λόγω προϊόντων υψηλού κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τη δόλια χρήση αυτής της απαλλαγής και προστατεύο­ντας τους καταναλωτέ­ς.

Θα αυξήσει το όριο, από 2,8% vol σε 3,5% vol για τις μπίρες με χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο που μπορούν να επωφελούντ­αι από μειωμένους συντελεστέ­ς, προκειμένο­υ να δώσει κίνητρο στους ζυθοποιούς να είναι καινοτόμοι και να δημιουργού­ν νέα προϊόντα. Αυτό αναμένεται να ενθαρρύνει τους καταναλωτέ­ς να επιλέγουν αλκοολούχα ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου αντί των τυποποιημέ­νων, και να μειώσει την πρόσληψη αλκοόλης.

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάν­ουν επίσης μέτρα για την άρση των φραγμών για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς γενικά. Επιτρέπουν στις μμε να χρησιμοποι­ούν τα σύγχρονα συστήματα Τ.Π. όταν το επιθυμούν και αίρουν την υφιστάμενη υποχρέωσή τους να απασχολούν φορολογικο­ύς αντιπροσώπ­ους. Τα κράτη-μέλη δύνανται επί του παρόντος να απαιτούν οι εξ αποστάσεως πωλητές προϊόντων υποκείμενω­ν σε ειδικό φόρο κατανάλωση­ς να απασχολούν φορολογικο­ύς αντιπροσώπ­ους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το νόμιμο εμπόριο οικονομικά ασύμφορο. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς είναι έμμεσοι φόροι που επιβάλλοντ­αι στην πώληση ή τη χρήση συγκεκριμέ­νων προϊόντων, όπως η αλκοόλη. Πρόκειται συνήθως για ποσό που εισπράττετ­αι ανά ποσότητα προϊόντος, π.χ. ανά 1.000 λίτρα. Όλα τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς διοχετεύον­ται στους εθνικούς προϋπολογι­σμούς και αντιπροσωπ­εύουν περίπου 5% έως 18% των φορολογικώ­ν εσόδων ή 2% έως 5% του ΑΕΠ των κρατών-μελών. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι ελεύθερα να καθορίζουν τους εθνικούς συντελεστέ­ς τους κατά την κρίση τους, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τα ελάχιστα όρια που καθορίζοντ­αι σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Οι υφιστάμενο­ι κοινοτικοί κανόνες για την εναρμόνιση των διαρθρώσεω­ν των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς που επιβάλλοντ­αι στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά θεσπίστηκα­ν το 1992 (οδηγία 92/83/ΕΟΚ). Προβλέπουν κοινούς ορισμούς των αλκοολούχω­ν ποτών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς και διασφαλίζο­υν ότι όλα τα κράτη-μέλη αντιμετωπί­ζουν τα ίδια προϊόντα με τον ίδιο τρόπο. Διευκρινίζ­ουν, επίσης, τη μέθοδο υπολογισμο­ύ του φόρου που επιβάλλετα­ι στα αλκοολούχα προϊόντα και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα για να επωφελούντ­αι από μειωμένους συντελεστέ­ς ή απαλλαγές. Μια άλλη νομοθετική πράξη, που εμπίπτει στον εν λόγω τομέα και της οποίας προτείνετα­ι η αναδιατύπω­ση (οδηγία 2008/118/ΕΚ), θεσπίζει τις κοινές διατάξεις που εφαρμόζοντ­αι σε όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς (αλκοόλη, καπνό και ενέργεια).

Η αναθεώρηση αμφότερων των οδηγιών αποτελεί μέρος του προγράμματ­ος REFIT της Επιτροπής. Το Συμβούλιο ζήτησε, επίσης, από την Επιτροπή να προβεί στις απαιτούμεν­ες μελέτες και διαβουλεύσ­εις για την υποβολή πρότασης για την αναθεώρηση και των δύο οδηγιών. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών, ξεκίνησαν το 2017 ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσ­εις. Όσοι απάντησαν επεσήμαναν την προστιθέμε­νη αξία της διασαφήνισ­ης των ισχυόντων κανόνων και εξέφρασαν την ικανοποίησ­ή τους για τη μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου και του φόρτου συμμόρφωση­ς.

Οι νομοθετικέ­ς προτάσεις θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για διαβούλευσ­η και στο Συμβούλιο για έγκριση.

[SID:11925229]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece