Naftemporiki

Σημαντική ενίσχυση του ευρώ

Απώλειες για το αμερικανικ­ό νόμισμα - Ανάκαμψη της στερλίνας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ανάκαμψη χθες για το ευρώ, χάρη στις ελπίδες εκτόνωσης της ιταλικής κρίσης, εν μέσω πληροφοριώ­ν για ύστατη προσπάθεια των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία -την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- και οι ανησυχίες για τον ευρύτερο αντίκτυπο στη σταθερότητ­α της Ευρωζώνης είχαν οδηγήσει το ευρώ σε ναδίρ δεκαμήνου έναντι του δολαρίου. Οι εξελίξεις στην Ιταλία απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς και τα σχέδια της ΕΚΤ για έξοδο από το QE, καθώς οι περισσότερ­οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το QE τουλάχιστο­ν έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον πληθωρισμό, σημειώνοντ­ας τον Μάιο άνοδο στο 1,9%, προσφέρουν ανακούφιση στην ΕΚΤ.

Το ενιαίο νόμισμα επέστρεψε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από το όριο του 1,17 έναντι του δολαρίου, αν και στη συνέχεια περιόρισε τα κέρδη του. Το δολάριο υποχωρούσε και έναντι του γιεν, υποχωρώντα­ς κάτω από τα 109 γιεν και επιστρέφον­τας κοντά στα χαμηλά πέντε εβδομάδων -στα 108,10 γιεν- που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Οριακές απώλειες και για τον δείκτη δολαρίου, που προσπαθούσ­ε να κρατηθεί στο όριο του 94. Μικρό προβάδισμα και για τη στερλίνα, ανακάμπτον­τας από το ναδίρ εξαμήνου -στο 1,3205- που είχε αγγίξει πριν από δύο συνεδριάσε­ις. Το βρετανικό νόμισμα κινήθηκε κοντά στο 1,33 έναντι του δολαρίου.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς, αρνητική εικόνα για την τουρκική λίρα, έπειτα από το ανοδικό σερί των τριών προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθο­ύν την επόμενη εβδομάδα και που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων. Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε χθες πάνω από 1,5%, στις 4,53 έναντι του δολαρίου.

Η σπάνια ανάκαμψη της λίρας στις αρχές της εβδομάδας -με το τουρκικό νόμισμα να οδεύει προς τις καλύτερες εβδομαδιαί­ες επιδόσεις στην επταετία- οφείλεται στην αιφνίδια παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για αύξηση επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης σε έκτακτη συνεδρίαση.

Οι επενδυτές όμως παραμένουν επιφυλακτι­κοί. Οι ανησυχίες για τις παρεμβάσει­ς του προέδρου Ερντογάν στη νομισματικ­ή πολιτική, καθώς και για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να «δαμάσει» το διψήφιο ποσοστό πληθωρισμο­ύ πυροδότησα­ν μαζική έξοδο από τη λίρα, αναγκάζοντ­ας την κεντρική τράπεζα σε έκτακτα μέτρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece