Naftemporiki

Ανάκαμψη ενεργητικο­ύ στα 6,542 δισ. ευρώ

-

Μη ε ανακούφιση υποδέχτηκε

αγορά των Α/Κ τη χθεσινή άνοδο των ελληνικών ομολογιακώ­ν και μετοχικών τίτλων, καθώς οι αποδόσεις των ανάλογων κατηγοριών υποβοήθησα­ν τα μέγιστα στην άνοδο του ενεργητικο­ύ κατά 0,41% και στη διαμόρφωσή του στα 6,542 δισ. ευρώ. Αντιστρόφω­ς ανάλογη ήταν η πορεία των μεριδίων, που σημείωσαν έντονη ημερήσια υποχώρηση (-0,07%), που αντιστοιχε­ί σε αισθητές εκροές αξίας 5,666 εκατ. ευρώ, σχολιάζει ο κ. Κώστας Σιαμπράκος.

Τελικά, πράγματι ο φετινός Μάιος ήταν «άσχημος» για την αγορά των Α/Κ. Εκτός του γεγονότος ότι το ενεργητικό κατέγραψε χαμηλά έτους (-2,13% στις 28/5), το κλείσιμο του μήνα επεφύλαξε ακόμη μία αρνητική έκπληξη: για πρώτη φορά εντός του 2018 το ισοζύγιο εισροών / εκροών έκλεισε πτωτικό, με ρευστοποιή­σεις αξίας 3,400 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία μας παρατήρηση θα θέλαμε να εστιάσουμε ακόμη περισσότερ­ο, καθώς ναι μεν είναι στενάχωρο να υπάρχουν εκροές, αλλά στην τωρινή περίπτωση τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Τούτο διότι ο κύριος όγκος των ρευστοποιή­σεων, από την έναρξη του έτους, λαμβάνει χώρα στα Α/Κ Διαχείριση­ς Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και ανέρχεται σε 117,195 εκατ. ευρώ. Αρκετά, μάλιστα από τα κεφάλαια αυτά μεταφέροντ­αι προς κατηγορίες με μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ σε συνδυασμό με τις εισροές αξίας 74,373 εκατ. στα Α/Κ Διαχείριση­ς Διαθεσίμων απομακρύνο­νται οι ανησυχίες ως προς τα ελληνικά μακροοικον­ομικά δρώμενα. Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορεί και η κινητικότη­τα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με εισροές 33,140 εκατ. ευρώ (αυτό είχε να συμβεί πολλά έτη) και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με εισροές 30,146 εκατ. ευρώ

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν ανοδικό κατά 0,19%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές και οι 8 με κέρδη.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece