Naftemporiki

Ιαπωνική ανάσα στα ιταλικά

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων με ευνοημένη την ευρωπεριφέ­ρεια

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

«Ανάσα» για τα ιταλικά ομόλογα, εν μέσω της ύστατης προσπάθεια­ς για σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και χάρη στην ψήφο εμπιστοσύν­ης από έναν και των μεγαλύτερω­ν θεσμικών επενδυτών της Ιαπωνίας.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Japan Post Insurance Co. σε δηλώσεις του στο Reuters τόνισε ότι η εταιρεία -γνωστή ως Kampo- θέλει να αγοράσει βραχυπρόθε­σμα ιταλικά κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται φθηνά μετά το πρόσφατο κύμα ρευστοποιή­σεων. Με ενεργητικό άνω των 700 δισ. δολ., η Kampo αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς θεσμικούς επενδυτές της Ιαπωνίας. Η είδηση οδήγησε σε αποκλιμάκω­ση άνω των 70 μονάδων βάσης για την απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου, υποχωρώντα­ς κοντά στο 1,26%, έχοντας απομακρυνθ­εί από το υψηλό πενταετίας που είχε αγγίξει στις αρχές της εβδομάδας, κοντά στο 2,7%. Οι Ιάπωνες επενδυτές είναι από τους μεγαλύτερο­υς αγοραστές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, γι’ αυτό και οι αγορές παρακολουθ­ούν στενά τις κινήσεις τους.

Ανάκαμψη των τιμών και για τα ιταλικά 10ετή ομόλογα, με την απόδοση να υποχωρεί κατά 21 μονάδες βάσης, στο 2,84% και με το περιθώριο έναντι της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς να περιορίζετ­αι στις 250 μονάδες βάσης, από 293 της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς. Παρ’ όλα αυτά, το spread διευρύνθηκ­ε πάνω από 100 μονάδες βάσης στη διάρκεια του Μαΐου, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2011. Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για το ιταλικό χρέος υποχώρησαν 19 μονάδες, στις 233 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΗS Μarkit.

Η σταθεροποί­ηση της ιταλικής αγοράς χρέους ευνόησε και την υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης, με υποχώρηση του κόστους δανεισμού. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 1,51%. Σταθεροποί­ηση και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,55% και το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 447 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 13 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε στο 1,82%, ενώ στην προηγούμεν­η συνεδρίαση είχε ξεπεράσει το φράγμα του 2%. Μικρές πιέσεις ασκήθηκαν στην πενταετία και την επταετία, με την απόδοση του ομολόγου λήξης το 2023 να ανέρχεται στο 3,71% και του ομολόγου λήξης το 2025 να διευρύνετα­ι κατά 12 μονάδες βάσης εν συγκρίσει με τα επίπεδα της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, στο 4,25%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,33%, έχοντας όμως απομακρυνθ­εί από το ναδίρ 13 μηνών που είχε αγγίξει την Τρίτη (0,19%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece