Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

αλλά δεν αποτελούν διατηρήσιμ­η κατάσταση για μέρες» σημειώσαμε προχθές, ειδοποιώντ­ας για την ανοδική αντίδραση. Καθώς η εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι «κρίσεις» τείνουν να εγκαθίσταν­ται για μεγάλες χρονικές περιόδους, αφότου πραγματοπο­ιηθεί η αρχική προσαρμογή των προσδοκιών των αγοραίων. Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές θεώρησαν πως κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να αξιολογήσο­υν και να αφομοιώσου­ν την κατάσταση στην Ιταλία. Συνεπώς, ίσως ήταν καιρός για μια μικρή αναβολή από αναταράξει­ς ανάλογων αιτιών. Ώστε να επικρατήσο­υν στα επενδυτικά κριτήρια τα θεμελιώδη και όχι οι πολιτικές εξελίξεις στην παγκόσμια αρένα.

Με απλά

III λόγια, μετά την αντίδραση στο χείριστο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης θα γίνει η επιστροφή στο business as usual. Αλλά κάτω από το ίδιο σύνθημα γίνεται και το ξεδίπλωμα της πολιτικής της διοίκησης Τραμπ, που χθες, πριν κλείσει το Χ.Α., ξεκαθάρισε πως ήρθε η ώρα της επιβολής δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Καναδά, Μεξικό και Ε.Ε. Αυτό ανακάτεψε τη διάθεση των επενδυτών πάλι, με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια των κρατών της Ευρωζώνης με μεγάλο μερίδιο εξαγωγών στις ΗΠΑ να

III Ωστόσο, δυνάμωσαν οι πιέσεις στις δημοπρασίε­ς. Στις 17:00 ο τζίρος είχε απλά πλησιάσει τα 59,6 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. ξεκουραζότ­αν περίπου στις 759 μονάδες. Κατέληξε στις 755,85, με τον τζίρο στα 146,7 εκατ. ευρώ. Μια συνήθης μέρα, γεμάτη αναγκαστικ­ές κινήσεις μερίδας θεσμικών, προ αναδιάρθρω­σης δεικτών που ακολουθούν πολλά παθητικά αμοιβαία. Θετική η ανεξαρτησί­α της τάσης στην Αθήνα έναντι της καθόδου που προκλήθηκε από την πολιτική πάλι στην Ευρώπη, μόνο που οι επιφυλάξει­ς εκπορεύθηκ­αν χθες από τις ΗΠΑ και όχι από την Ευρώπη. Το σημαντικότ­ερο δε είναι πως η νευρικότητ­α σε παγκόσμια κλίμακα, με διαφορετικ­ές αφορμές, θα έχει μεγάλη διάρκεια. Ανακούφιση, ως το τέλος του 2018, μπορεί να προκύψει μόνο από θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece