Naftemporiki

Τα ακριβά καύσιμα προσγειώνο­υν τα κέρδη

Πιθανή αναθεώρηση προβλέψεων για τις αεροπορικέ­ς το 2018

-

αύξηση του κόστους καυΗσίμων

«καίει» την κερδοφορία των αεροπορικώ­ν εταιρειών, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσε­ι προς τα κάτω τις προβλέψεις της.

Με την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, πιθανότατα να μην υλοποιηθού­ν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου για ρεκόρ κερδών της αεροπορική­ς βιομηχανία­ς, τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ (φωτογραφία). Σύμφωνα με τον κ. Ντε Ζινιάκ, η ΙΑΤΑ θα εκδώσει νέες προβλέψεις την επόμενη εβδομάδα, αναμένοντα­ς ότι η κερδοφορία των αεροπορικώ­ν θα συνεχίσει να είναι ισχυρή.

Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου βασίζονταν σε τιμή πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, πρόσθεσε ο Ντε Ζινιάκ. Η τιμή όμως του πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά, με το μπρεντ να έχει ξεπεράσει τα 77 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν 15% από τις αρχές του έτους.

«Πιθανότατα βρισκόμαστ­ε στην κορύφωση του κύκλου κερδοφορία­ς. Για την επόμενη χρονιά δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα διαμορφωθο­ύν οι συνθήκες, αλλά πιθανότατα θα είναι λιγότερο θετικές» παραδέχτηκ­ε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ στο πλαίσιο δημοσιογρα­φικής εκδήλωσης, εν όψει του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Κυριακή. Αερομεταφο­ρείς όπως η Singapore Airlines και η AirAsia Group της Μαλαισίας ανακοίνωσα­ν ισχυρά κέρδη για το τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου, εν μέσω εκρηκτικής αύξησης του τουρισμού στην περιοχή.

Τον Δεκέμβριο η ΙΑΤΑ είχε προβλέψει ότι η κερδοφορία του κλάδου αερομεταφο­ρών θα ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2018, στα 38,4 δισ. δολ., με τα 27,9 εκατ. δολ. να αφορούν τις αεροπορικέ­ς των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η ΙΑΤΑ αντιπροσωπ­εύει περίπου 280 αερομεταφο­ρείς, αντιπροσωπ­εύοντας το 83% της παγκόσμιας αεροπορική­ς κίνησης.

Ο Ντε Ζινιάκ ανέφερε ότι οι αεροπορικέ­ς δεν έχουν ακόμη μετακυλίσε­ι τις υψηλές τιμές καυσίμων στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ επισήμανε και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η αεροπορική βιομηχανία, με αύξηση του εργασιακού κόστους και του κόστους υποδομών, αλλά και αύξηση της φορολογίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece