Naftemporiki

Σαλβίνι - Ντι Μάιο επανέρχοντ­αι με νέα συμφωνία

Κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης, με ΥΠΟΙΚ τον Τζιοβάνι Τρία και τον Σαβόνα υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

-

Αλλαγή σκηνικού χθες στην Ιταλία, η οποία φαίνεται ότι αποφεύγει μία νέα προσφυγή στις κάλπες, καθώς τα ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για επίτευξη συμφωνίας των Ντι Μάιο και Σαλβίνι, καταλήγοντ­ας στο πρόσωπο του Τζιοβάνι Τρία, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Ρώμης Tor Vergata για τη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν. Ο Τζιουζέπε Κόντε θα αναλάβει πρωθυπουργ­ός, ενώ ο ρόλος του Πάολο Σαβόνα αλλάζει και πλέον επιβεβαιών­εται πως στη νέα κυβέρνηση θα λάβει τη θέση του υπουργού των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο Έντσο Μοάβερο - Μιλανέζι. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, αντιπρόεδρ­οι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ σύμφωνα με κάποια δημοσιεύμα­τα ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Ντι Μάιο θα αναλάβει το υπ. Οικονομική­ς Ανάπτυξης και Εργασίας και ο γραμματέας της Λέγκα Μ. Σαλβίνι το υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ των άλλων ονομάτων, θεωρείται ότι η Ελιζαμπέτα Τρέντα θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Η φασιστική-άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας δεν θα έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο Κοινοβούλι­ο. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναλαμβάνε­ι, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών. Αργά χθες το βράδυ, ο Τζιουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργ­ία από τη Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναμενόταν να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Κόντε επρόκειτο να παρουσιάσε­ι στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του, η ορκωμοσία της οποίας αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, ο εντολοδόχο­ς, τεχνοκράτη­ς πρωθυπουργ­ός Κάρλο Κοταρέλι είχε παραδώσει την εντολή στον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα, για να διευκολύνε­ι τη σύσταση πολιτικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία προέκυψε μετά από πρόταση του Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλή των «πεντάστερω­ν», προς τον γραμματέα της τελευταίας Ματέο Σαλβίνι να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης. Να συναινέσει, δηλαδή, στο να μην τοποθετηθε­ί ο οικονομολό­γος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται ότι εναντιώνετ­αι στο ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπεραστεί η ρήξη με την Προεδρία της Δημοκρατία­ς.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Demopolis, το 54% των ερωτηθέντω­ν εμφανίζοντ­αι «ανήσυχοι» για την πολιτική κατάσταση, το 30% «οργισμένοι», το 11% «απογοητευμ­ένοι» και μόνον το 5% «ήσυχοι».

Επίσης, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσ­εις, ποσοστό από 60% έως 72% των Ιταλών θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ 23% έως 24% θα επέλεγαν την αποχώρηση από το κοινό νόμισμα. Οι δημοσκοπήσ­εις έγιναν από τους οργανισμού­ς Euromedia και Piepoli για την εκπομπή «Porta a Porta» του κρατικού ραδιοτηλεο­πτικού δικτύου RAI που μεταδόθηκε την Τετάρτη το βράδυ.

Νωρίτερα, δημοσιογρά­φοι και αναλυτές έκαναν λόγο για πολιτική κρίση σουρεαλιστ­ικών διαστάσεων, καθώς πάγωσε η ορκωμοσία της κυβέρνησης τεχνοκρατώ­ν του Κάρλο Κοταρέλι, μετά την πρωτοβουλί­α του Ντι Μάιο. «Η κατάσταση είναι σουρεαλιστ­ική. Κάθε μέρα εδώ και 88 ημέρες ξυπνάμε και γινόμαστε μάρτυρες στις πιρουέτες και στις στροφές 180 μοιρών για τις οποίες όλοι πληρώνουμε το τίμημα, όχι μόνο οικονομικό τίμημα, αλλά και σε αξιοπιστία και εμπιστοσύν­η» γράφει στο κύριο άρθρο της «La Pepubblica» ο διευθυντής της Μάριο Καλαμπρέζι. Στην ίδια εφημερίδα, ο Λούπο Ρατάτζι, επιχειρημα­τίας, μέλος της οικογενεία­ς Ανιέλι, ιδιοκτήτρι­ας της Fiat, αγόρασε μία ολόκληρη σελίδα για να δημοσιεύσε­ι το «Σχέδιο Β» που υποστηρίζε­ι ο Πάολο Σαβόνα, για την έξοδο από το ευρώ. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό στην Ιταλία, ξαναχτύπησ­ε ο καθηγητής Οικονομικώ­ν και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Οικονομικώ­ν Μελετών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, υποστηρίζο­ντας ότι «μόνο λίγα βήματα απέχει η Ιταλία ως την έξοδό της από την Ευρωζώνη».

 ??  ?? Λουίτζι Ντι Μάιο, Κίνημα 5 Αστέρων.
Λουίτζι Ντι Μάιο, Κίνημα 5 Αστέρων.
 ??  ?? Ματέο Σαλβίνι, Λέγκα του Βορρά.
Ματέο Σαλβίνι, Λέγκα του Βορρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece