Naftemporiki

Τέλος εποχής για την πρωθυπουργ­ία Ραχόι

Πλειοψηφού­ν οι βουλευτές που στηρίζουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

-

Ηθεωρείται πτώση του Ραχόι πρέπει να

βέβαιη, καθώς χθες το απόγευμα το Βασκικό Εθνικιστικ­ό Κόμμα αποφάσισε να καταψηφίσε­ι την κυβέρνησή του, δίνοντας με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει την απαιτούμεν­η απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστώ­ν (PSOE) Πέδρο Σάντσες.

Η ηγεσία του PNV -του Βασκικού Εθνικιστικ­ού Κόμματοςσυ­νεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρών­ει τώρα τις απαιτούμεν­ες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι δεν μετέβη στο Κοινοβούλι­ο, για την απογευματι­νή συνεδρίαση, όπου όλες οι Κοινοβουλε­υτικές Ομάδες ανακοίνωσα­ν τις θέσεις τους.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την ψηφοφορία, σήμερα. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό, καθώς εάν ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστή­ς ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίπε ξεκινά τις διαβουλεύσ­εις με τα κόμματα για να υποδείξει νέο πρωθυπουργ­ό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Στη Βουλή της Ισπανίας άρχισε η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι και η οποία θα ολοκληρωθε­ί σήμερα με ψηφοφορία των βουλευτών. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα μετά την καταδίκη του κυβερνώντο­ς Λαϊκού Κόμματος σε μια δίκη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, την υπόθεση Γκιουρτέλ, για την οποία 29 στελέχη του κόμματος «εισέπραξαν» ποινές 325 ετών!

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του PSOE και υποψήφιος διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργ­ία, στην ομιλία του στο Κοινοβούλι­ο, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τον προϋπολογι­σμό που έχει ψηφίσει ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός αν κερδίσει την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει το κόμμα του.

Ο επικεφαλής του PSOE χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων για να γίνει ο νέος πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας.

«Από τη στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις, αλλά βεβαιότητε­ς. Η δικαστική βεβαιότητα είναι ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ» δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Άμπαλος, γραμματέας οργανωτικο­ύ του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο. «Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατία­ς μας» πρόσθεσε. Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητε­ς να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στη Μαδρίτη, με την εφημερίδα «El Mundo» να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της Δημοκρατία­ς που έχει πιθανότητε­ς να εγκριθεί».

Εκτός του δικού του κόμματος, που διαθέτει 84 έδρες στην Ισπανική Βουλή, ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής οι βουλευτές των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστ­ών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Τύπου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece