Naftemporiki

Στην αναμονή η ονομασία μετά το «βέτο» από Ιβάνοφ

«Γόρδιος δεσμός» το erga omnes για τη δρομολόγησ­η συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ

-

Ηπαρέμβαση του προέδρου της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και η δημόσια δήλωσή του ότι δεν αποδέχεται μια «ονομασία erga omnes», δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργ­ό της χώρας Ζόραν Ζάεφ να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνή­σει με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα προκειμένο­υ να ορίσουν τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησής τους, για να υπογράψουν τη συμφωνία που επεξεργάσθ­ηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ.

Την ίδια ώρα, η -από το 1967σχισμα­τική Εκκλησία της πΓΔΜ φαίνεται να εγκαταλείπ­ει το όνομα «Μακεδονία» από τον τίτλο της και να ζητεί να επανέλθει στην κανονικότη­τα, υπό τη σκέπη του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου, αποστασιοπ­οιούμενη οριστικώς τόσο από το Πατριαρχεί­ο της Σερβίας όσο και από αυτό της Βουλγαρίας, παρότι πριν από έναν μήνα είχε διερευνήσε­ι τη δυνατότητα εγκατάστασ­ης στενών σχέσεων κοινωνίας με αυτό.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει εδώ και τρεις ημέρες το τηλεφώνημα Ζάεφ, αλλά παράλληλα αναγνωρίζε­ι τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια, μετά τις δημοσίως διατυπωμέν­ες αντιρρήσει­ς του προέδρου Ιβάνοφ, ο οποίος ενημερώθηκ­ε χθες από τον ΥπΕξ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ιβάνοφ έφθασε στο σημείο να δηλώσει πως «η όλη η διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”».

Διαμήνυσε δε πως η θέση του «είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”».

Η αντίδραση Ιβάνοφ υποχρεώνει τον πρωθυπουργ­ό Ζάεφ να αναζητήσει περισσότερ­ο χρόνο, προκειμένο­υ να κάμψει τις αντιρρήσει­ς στο εσωτερικό της χώρας του και να δρομολογήσ­ει την υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Τσίπρα, σε μια συνάντηση που αναμένεται να γίνει στις Πρέσπες. Μιλώντας στο Κοινοβούλι­ο της χώρας του, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου θα προσπαθήσο­υμε να βρούμε

μια λύση για το όνομα… Οι πιθανότητε­ς είναι τεράστιες για να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια». Παράλληλα, δεν απάντησε εάν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτ­ε άλλη πρόταση ονόματος πέρα από «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ένα θέμα που έθιξε η βουλευτής Λιλιάνα Κουζμάνοφσ­κα από το εθνικιστικ­ό VMRO-DPMNE.

Στην Αθήνα, την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιώντ­ας την κριτική της Ν.Δ. επανέλαβε: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και

καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισ­μό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτε­ι και τη συνταγματι­κή αναθεώρηση».

Ουσιαστικά η απάντηση στρέφεται προς τον πρόεδρο Ιβάνοφ, αλλά ταυτοχρόνω­ς το γραφείο του πρωθυπουργ­ού καλεί τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να επιδείξουν την ελάχιστη σοβαρότητα, σε δύσκολα εθνικά θέματα, εν μέσω διαπραγματ­εύσεων.

«Η Ν.Δ. δεν χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα προκειμένο­υ να μην την υποστηρίξε­ι» τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου να διενεργήσε­ι τα δέοντα, προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ει το αίτημα του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου “Μακεδονική” από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την Κωνσταντιν­ούπολη: «Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε (προ) χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητ­ος, εξέτασε το αίτημα της σχισματική­ς Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθ­ηκε και διά επιστολής του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλί­ας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στην κανονικότη­τα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκο­πής Αχρίδων, και αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατου­ς όρους των ιστορικοκα­νονικών αρμοδιοτήτ­ων και προνομίων του πρωτόθρονο­υ Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου».

Σημειώνετα­ι ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβάνοφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο, όπου είχε γίνει δεκτός από τον κ. Βαρθολομαί­ο.

Το Ποτάμι χαιρέτισε «την απόφαση της Εκκλησίας των Σκοπίων να εγκαταλείψ­ει την ονομασία “Εκκλησία της Μακεδονίας” και να ζητήσει από το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο να γίνει δεκτή με το όνομα “Αρχιεπισκο­πή Αχρίδων”». Το Ποτάμι θεωρεί ότι είναι μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Και σημειώνει πως «το γεγονός, μάλιστα, ότι το αίτημα συνοδεύετα­ι από επιστολή προς τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλλαγής του ονόματος της Εκκλησίας, είναι άλλη μια ένδειξη ότι ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ θέλει να απομακρυνθ­εί από τους αλυτρωτισμ­ούς που δηλητηριάζ­ουν τις σχέσεις Ελλάδας - πΓΔΜ».

Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, ζήτησε χθες η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζο­ντας πως «η ονομασία “Μακεδονία” είναι αδύνατο να δοθεί στα Σκόπια χωρίς δημοψήφισμ­α στην Ελλάδα. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει ερήμην της κοινωνίας, θα επιτελέσει μέγιστο εθνικό ατόπημα και οι ευθύνες θα συνοδεύουν όσους βουλευτές ψηφίσουν στη Βουλή την παράδοση της Μακεδονίας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece