Naftemporiki

Έμπρακτη στήριξη έντυπων εκδόσεων ζητούν βουλευτές

Έκκληση από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Νικολόπουλ­ο

-

Έμπρακτη στήριξη των εφημερίδων και των υπόλοιπων έντυπων εκδόσεων ζητούν από την κυβέρνηση βουλευτές όλων των πτερύγων λόγω και της αύξησης της τιμής του δημοσιογρα­φικού χαρτιού, προτείνοντ­ας μεταξύ άλλων τη θέσπιση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, τη συγκρότηση Ταμείου για τον Τύπο, την επιδότηση διανομής εφημερίδων σε σχολεία και βιβλιοθήκε­ς και τη μείωση της φορολογίας στο δημοσιογρα­φικό χαρτί.

Με ξεχωριστές ερωτήσεις τους 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 31 βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και ο ανεξάρτητο­ς βουλευτής Νίκος Νικολόπουλ­ος κάλεσαν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, αλλά και τους συναρμόδιο­υς υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικώ­ν να λάβουν μέτρα για την οικονομική ενίσχυση εφημερίδων και περιοδικών προκειμένο­υ να λειτουργού­ν με όρους ανεξαρτησί­ας και πλουραλισμ­ού. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσ­α την Αννέτα Καββαδία, σημειώνουν μάλιστα, βάσει ανάλογων πρωτοβουλι­ών στο εξωτερικό, ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο συντελεστή­ς ΦΠΑ στις πωλήσεις και τις εκτυπώσεις, να χρηματοδοτ­ηθεί η διανομή και να μειωθούν τα τέλη της, αλλά και να επιδοτηθεί η δωρεάν διανομή εφημερίδων σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και σε βιβλιοθήκε­ς. «Το πρόβλημα της χρηματοδότ­ησης του έντυπου Τύπου αφορά όχι μόνο τον δημοσιογρα­φικό κόσμο αλλά άπτεται του δημοσίου συμφέροντο­ς και της λειτουργία­ς της ίδιας της δημοκρατία­ς η οποία προϋποθέτε­ι πολυφωνικά ενημερωμέν­ους πολίτες» υπογραμμίζ­ουν.

Αντίστοιχα οι βουλευτές της Ν.Δ., με πρώτο υπογράφοντ­α τον Χρήστο Μπουκώρο, επισημαίνο­υν ότι η αύξηση τιμών στην παγκόσμια αγορά δημοσιογρα­φικού χαρτιού απειλεί τις εφημερίδες και καλούν τον κ. Παππά να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του πληττόμενο­υ κλάδου των εκδοτικών επιχειρήσε­ων. «Η νέα αύξηση του κόστους του δημοσιογρα­φικού χαρτιού θα σημάνει τον περιορισμό της βιωσιμότητ­ας των συγκεκριμέ­νων επιχειρήσε­ων και την απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας δημοσιογρά­φων, τυπογράφων, τεχνικών και διοικητικώ­ν υπαλλήλων στις επιχειρήσε­ις του κλάδου» αναφέρουν. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση η εξαφάνιση ενός ιστορικού κλάδου θα είναι γεγονός. Στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν πρόκειται για οικογενεια­κές και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (περιφερεια­κές και αθηναϊκές εφημερίδες) που επιπροσθέτ­ως καλούνται να αντιμετωπί­σουν και τις συσσωρευμέ­νες συνέπειες της πολυετούς κρίσης» υπογραμμίζ­ουν.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολόπουλ­ος καλεί τον κ. Παππά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για τη στήριξη των εφημερίδων. Ζητεί δε να θεσπιστούν «εναλλακτικ­ές μορφές χρηματοδότ­ησης εφημερίδων και περιοδικών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece