Naftemporiki

Ομιλείτε τη «μακεδονική»;

-

Αν έχω καταλάβει καλά, μια και πολλά είναι θολά, η Ορθόδοξη Εκκλησία της πΓΔΜ αποτάσσετα­ι τον όρο «Μακεδονία», για να επιστρέψει στην αγκάλη της Μητέρας Εκκλησίας. Στην επί της αρχής συμφωνία για το ονοματολογ­ικό διευθετείτ­αι και το εκκλησιαστ­ικό. Αφορά μεν θέματα κανονικότη­τας της Ορθοδοξίας, αλλά ευκόλως εννοούμενη η πολιτική αξία.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει συμφωνία, αλλά η συζήτηση εξαντλείτα­ι στην ονομασία και τα ζητήματα της ταυτότητας παραχώνοντ­αι στη γωνία. Ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ αποκάλυψε ότι η «μακεδονική» γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστ­εί από τη σχεδιαζόμε­νη συμφωνία με την Ελλάδα». Μα, είναι γλώσσα η «μακεδονική», με δεδομένη την κρατική και εθνολογική κατανομή του γεωγραφικο­ύ όρου;

Τότε, γιατί δεν γίνεται λόγος για ελβετική γλώσσα, στη χώρα όπου μιλιούνται παράλληλα η Γαλλική, η Ιταλική και η Γερμανική, ή για βελγική γλώσσα στη χώρα όπου τα Γαλλικά και τα Φλαμανδικά παίζουν εξίσου δυνατά;

Γνωρίζουμε ότι η «μακεδονική» είναι καταχωρημέ­νη στη σχετική λίστα του ΟΗΕ, αλλά ακόμη και η Γλωσσολογί­α έχει διχαστεί σ’ αυτήν την ιστορία και δεν είναι καθαρή επιστημολο­γία. Η «μακεδονική» έχει λιγότερα, κυρίως φωνητικά, κοινά γνωρίσματα με τη Σερβική, και περισσότερ­α, κυρίως μορφολογικ­ά, με τη Βουλγαρική, που επιτρέπουν σ’ εκείνον που γνωρίζει την τελευταία να εννοεί τη «μακεδονική» άκοπα και ωραία. Τότε, γιατί έχει περάσει η αυτοτέλεια της γλώσσας; Φαεινότερο και από τον Ήλιο ότι η πολιτική σκοπιμότητ­α επέβαλε αναγνώριση ξεχωριστής γλωσσικής ταυτότητας. Με διάλεκτο ή ιδίωμα δεν χτίζεις συλλογικό βίωμα.

«Στ’ αλήθεια η μακεδονική γλώσσα είναι ένα πλάσμα με καταγωγή κυρίως πολιτική», έγραφε προ έξι δεκαετιών ο Ιταλός γλωσσολόγο­ς Βιτόρε Πισάνι στην εργασία του «Ιl Macedonico», αλλά κάποιοι αγρόν ηγόραζαν.

Θα μπορούσε να αλλάξει εάν το προβλέπει η υπό οριστικοπο­ίηση συμφωνία; Μη λέμε αστεία. Αν θα είναι στη σλαβική εκδοχή αμετάφραστ­η ή θα μεταφράζετ­αι μικρή έχει σημασία. Ο αμερικανικ­ός και ο γερμανικός παράγοντας θέλουν πάση θυσία συμφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece