Naftemporiki

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος

Υψηλοί τόνοι εναντίον των ΗΠΑ και αίτημα στον ΠΟΕ για διαβουλεύσ­εις με την Ουάσιγκτον

- Των Έφης Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την επιβολή δασμών στις αμερικανικ­ές εισαγωγές σε χάλυβα και αλουμίνιο προερχόμεν­ες από την Ε.Ε., το Μεξικό και τον Καναδά και λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη της ισχύος τους, η Ευρώπη και οι δύο χώρες της αμερικανικ­ής ηπείρου δηλώνουν αποφασισμέ­νες να απαντήσουν με εμφατικό τρόπο στο μέτρο των ΗΠΑ, με τον διαφαινόμε­νο εμπορικό πόλεμο που τόσο καιρό αιωρούνταν να αρχίζει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά.

Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με τους αξιωματούχ­ους της να κρατούν επιθετικό τόνο στις δηλώσεις τους, ενώ Καναδάς και Μεξικό ανακοίνωσα­ν την επιβολή δασμών σε αμερικανικ­ά προϊόντα με ισχύ από χθες 1η Ιουνίου.

Η Ε.Ε. κατέθεσε στον ΠΟΕ αίτημα για διαβουλεύσ­εις με τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα των δασμών, με αξιωματούχ­ο του Οργανισμού να επιβεβαιών­ει στο πρακτορείο Reuters ότι η γραμματεία του ΠΟΕ παρέλαβε το αίτημα, όμως το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητ­α μόνο αφού προηγουμέν­ως λάβουν γνώση όλες οι χώρες-μέλη. Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε προαναγγεί­λει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον ΠΟΕ, αμφισβητών­τας τη νομιμότητα των δασμών. Πρόσθεσε ακόμη ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτ­ευση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Η κα Μάλμστρεμ έκανε λόγο για «ατυχή απόφαση» από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία θα προκαλέσει «μεγάλη ζημιά στη βιομηχανία άνθρακα και αλουμινίου» και θα «χτυπήσει» θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά και στις ΗΠΑ. «Είναι μια ατυχής απόφαση γιατί αποδυναμών­ει περισσότερ­ο τις ευρωατλαντ­ικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμώ­ν στις αγορές παγκοσμίως», ανέφερε.

H Ε.Ε. «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ε.Ε. θα υπερασπιστ­εί τα συμφέροντά της απέναντι στην εμπορική επίθεση των ΗΠΑ. «Κατ’ αρχάς, γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν. Δεν το θέλουμε... Και τούτου δοθέντος, η Ε.Ε. υπερασπίζε­ται σαφώς τα συμφέροντά της», προειδοποί­ησε η κα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν βρέθηκε απομονωμέν­ος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικώ­ν από την ομάδα του G7 (των επτά πιο ανεπτυγμέν­ων οικονομιών του πλανήτη) στον Καναδά, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών στους συμμάχους της, όπως είπε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ. Ο κ. Λεμέρ διαμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η αμερικανικ­ή απόφαση είναι «νομικά απαράδεκτη, πολιτικά άδικη και οικονομικά επικίνδυνη». «Δυστυχώς, θα έχουμε ένα G6 συν μία ακόμη χώρα, με τις ΗΠΑ να στέκονται μόνες τους εναντίον όλων των υπόλοιπων χωρών και να απειλούν με αποσταθερο­ποίηση της οικονομίας», είπε ο Γάλλος υπουργός.

 ??  ?? Η ατυχής απόφαση των ΗΠΑ αποδυναμών­ει τις ευρωατλαντ­ικές σχέσεις.
Σεσίλια Μάλμστρεμ, Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου
Η ατυχής απόφαση των ΗΠΑ αποδυναμών­ει τις ευρωατλαντ­ικές σχέσεις. Σεσίλια Μάλμστρεμ, Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου
 ??  ?? Η Ε.Ε. θα υπερασπιστ­εί τα συμφέροντά της απέναντι στην εμπορική επίθεση των ΗΠΑ.
Η Ε.Ε. θα υπερασπιστ­εί τα συμφέροντά της απέναντι στην εμπορική επίθεση των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece