Naftemporiki

Αντίποινα με επιβολή δασμών από Καναδά, Μεξικό

-

Τη δική τους απάντηση στις ΗΠΑ έδωσαν χθες Καναδάς και Μεξικό, προχωρώντα­ς σε επιβολή δασμών ύψους δισεκατομμ­υρίων δολαρίων σε αμερικανικ­ά αγαθά, από χυμούς πορτοκαλιο­ύ έως χοιρινό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προχθές την απόφασή του να επιβληθούν δασμοί 25% από 1ης Ιουνίου στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου σε Καναδά και Μεξικό, απόφαση που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό μεταξύ των Ρεπουμπλικ­άνων στο Κογκρέσο, δεδομένου ότι Ρεπουμπλικ­άνοι γερουσιαστ­ές ζητούσαν επί μήνες από τον κ. Τραμπ να στοχεύσει στα κινεζικά προϊόντα και όχι στους εμπορικούς εταίρους Καναδά και Μεξικό.

Ο Καναδάς και το Μεξικό αντέδρασαν άμεσα, με τον Καναδά, τον μεγαλύτερο προμηθευτή χάλυβα των ΗΠΑ, να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικ­ών προϊόντων αξίας 12,8 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμ­βανομένων ουίσκι, χυμών πορτοκαλιο­ύ, χάλυβα, αλουμινίου και άλλων προϊόντων. «Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση έλαβε μία απόφαση η οποία μας λυπεί και σπεύδουμε να λάβουμε αντίποινα. Τα μέτρα είναι εντελώς απαράδεκτα» είπε ο πρωθυπουργ­ός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Από την πλευρά του, το Μεξικό ανακοίνωσε «ισότιμα» μέτρα σε μία σειρά από αμερικανικ­ά αγροτικά και βιομηχανικ­ά προϊόντα, συμπεριλαμ­βανομένων χοιρινού, μήλων, σταφυλιών, τυριού, χάλυβα και άλλων αγαθών. Σημειώνετα­ι ότι η αρχική εξαίρεση που είχε δοθεί αρχικά στις δύο χώρες από τον Αμερικανό πρόεδρο έληγε χθες.

Ο κ. Τραμπ επιτέθηκε χθες στον Καναδά, κατηγορώντ­ας μέσω του Twitter τη γειτονική χώρα ότι «αντιμετωπί­ζει πολύ άσχημα» τους Αμερικανού­ς αγρότες και επιβάλλει πολύ περιοριστι­κά εμπορικά μέτρα. «Ο Καναδάς αντιμετώπι­ζε πολύ άσχημα τις αγροτικές επιχειρήσε­ις μας και τους γεωργούς μας επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ περιοριστι­κός στο εμπόριο! Πρέπει να ανοίξουν τις αγορές τους και να ρίξουν τους εμπορικούς φραγμούς! Έχουν πολύ σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα μαζί μας», έγραψε ο κ. Τραμπ. Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνε­ται τώρα στο Κογκρέσο είναι βαρύ και ίσως δρομολογήσ­ει εξελίξεις από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικ­άνους κατά του προέδρου τους σε ζητήματα που άπτονται του εμπορίου. Ο πρόεδρος της αρμόδιας οικονομική­ς επιτροπής αποζημιώσε­ων στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Κέβιν Μπρέιντι δήλωσε ότι «όταν συζητάμε για δίκαιο εμπόριο στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ο Καναδάς και το Μεξικό δεν είναι πρόβλημα, αλλά η Κίνα. Η ενέργεια αυτή θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανού­ς εργαζομένο­υς και τις οικογένειέ­ς τους, η εργασία των οποίων εξαρτάται από το εμπόριο προϊόντων με δίκαιο τρόπο από τους σημαντικού­ς αυτούς εμπορικούς εταίρους».

Την ίδια στιγμή, οικονομολό­γοι της Goldman Sachs προειδοποί­ησαν ότι η απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε Καναδά και Μεξικό καθιστά πολύ λιγότερο πιθανή μία νέα συμφωνία NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Χωρών Β. Αμερικής) σε άμεσο ορίζοντα και στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece