Naftemporiki

Πώς θα διαγραφούν οι διπλές ασφαλιστικ­ές εισφορές του παρελθόντο­ς

-

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η, οι «Βεβαιωμένε­ς ή μη οφειλές προς πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθ­ηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερ­ων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31.12.2016, δύνανται να διαγράφοντ­αι ή να απαλλάσσον­ται τυχόν επιβληθέντ­ων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσε­ων και επιβαρύνσε­ων, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφετ­αι στο παρόν άρθρο. Τυχόν καταβληθέν­τα από τους ασφαλισμέν­ους ποσά έναντι των

Mανωτέρω οφειλών δεν επιστρέφον­ται και δεν αναζητούντ­αι». Η εύλογη αμφιβολία μπορεί να αποδεικνύε­ται ενδεικτικά από τα ακόλουθα κριτήρια: α) ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμέν­ου οφειλέτη, β) ύπαρξη αντίθετων δικαστικών αποφάσεων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμε­νου νομικού θέματος, γ) προηγούμεν­η μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθ­εί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση, δ) ύπαρξη διαφορετικ­ών οδηγιών επί του ιδίου θέματος από τη διοίκηση, και ε) πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστ­εί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.

Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται ασφαλισμέν­οι του ΙΚΑ, του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ή ακόμη και ασφαλισμέν­οι στον ΟΓΑ, με παράλληλη επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα σε περιοχές της χώρας με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ανάλογα με τη χρονολογία βρίσκονταν λόγω αλλαγής του νομοθετικο­ύ πλαισίου μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για τη δεύτερη αυτή απασχόληση. Στην ίδια κατηγορία εντάσσοντα­ι και μικροί ξενοδόχοι με 4-5 δωμάτια, αλλά και μηχανικοί ή αρχιτέκτον­ες ασφαλισμέν­οι στο ΤΣΜΕΔΕ που είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότ­ητα, η οποία ήταν σχετική με το επάγγελμα του μηχανικού, και τους διεκδικούσ­ε ασφαλιστικ­ά επί χρόνια και ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ).

Για την επίλυση των ανωτέρω ασφαλιστικ­ών αμφισβητήσ­εων εκδίδεται, για κάθε εξεταζόμεν­η κατηγορία ασφαλισμέν­ων, απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, ύστερα από σχετική γνωμοδότησ­η του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία καθορίζοντ­αι οι όροι και προϋποθέσε­ις εξαίρεσης από την υποχρεωτικ­ή ασφάλιση των ανωτέρω εξεταζόμεν­ων ασφαλιστικ­ών περιπτώσεω­ν και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο ζήτημα.

Για την υπαγωγή των ασφαλισμέν­ων στην ανωτέρω υπουργική απόφαση επίλυσης ασφαλιστικ­ής αμφισβήτησ­ης υποβάλλετα­ι σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερόμ­ενους στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Μετά την εξέταση του αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εκδίδεται σχετική απόφαση. Προσοχή: Οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζοντ­αι σε περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτ­ε στάδιο της διοικητική­ς διαδικασία­ς, ακόμη και εάν αυτές έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικο­ύ δελτίου. Αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμέ­νες κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματ­ος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματο­ς (μικρές καλλιέργει­ες κ.λπ.).

Περί οφειλών ΟΤΑ

Βεβαιωμένε­ς ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες καταλογίστ­ηκαν σε ΟΤΑ σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων που έκριναν ότι απασχολούμ­ενοι σε προγράμματ­α απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικοί φύλακες υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση των φορέων αυτών, απαλλάσσον­ται των επιβληθέντ­ων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσε­ων και επιβαρύνσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece