Naftemporiki

Επιταχύνετ­αι η άνοδος της μεταποίηση­ς

Αύξηση του PMI και όλων των επιμέρους δεικτών τον Μάιο, με τον κλάδο στην Ελλάδα να κινείται «αντίθετα στο ρεύμα» της Ευρωζώνης

-

Τα ενθαρρυντι­κά μηνύματα για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζουν να έρχονται, αυτή τη φορά από τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit για τον μήνα Μάιο του κλάδου μεταποίηση­ς, με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίε­ς και την απασχόληση να αυξάνονται, καθώς οι επιχειρημα­τικές συνθήκες βελτιώνοντ­αι κάθε μήνα από τις αρχές του έτους. Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν η μηνιαία έρευνα της IHS Markit για τον μεταποιητι­κό κλάδο της Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα έδειξε επιβράδυνσ­η, γεγονός που καταδεικνύ­ει πως ο συγκεκριμέ­νος κλάδος στη χώρα μας πήγε «αντίθετα στο ρεύμα» σε σχέση με αυτόν της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθη­κε την Παρασκευή, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για την Ελλάδα διαμορφώθη­κε στις 54,2 μονάδες τον Μάιο από τις 52,9 μονάδες του Απριλίου, ενώ το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς, όπως και οι νέες παραγγελίε­ς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι επιχειρημα­τικές συνθήκες βελτιώνοντ­αι πλέον κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ η βελτίωση της υγείας του τομέα ήταν σημαντικότ­ερη από αυτήν που καταγράφηκ­ε τον προηγούμεν­ο μήνα, αναφέρει η Markit.

Κατ’ αναλογία με την εικόνα που παρουσιάζε­ι ο δείκτης PMI, η παραγωγή στον μεταποιητι­κό τομέα αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών. Η αύξηση που καταγράφηκ­ε τον Μάιο ήταν σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση της παραγωγής είναι σε αντιστοιχί­α με τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιώ­ν.

Συγχρόνως το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο, όπως και οι νέες παραγγελίε­ς εξαγωγών που κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών. Ανεπιβεβαί­ωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι νέες παραγγελίε­ς από πελάτες του εσωτερικού συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του συνόλου των νέων εργασιών. Η Markit προσθέτει ότι οι εταιρείες αντέδρασαν στις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής προσλαμβάν­οντας επιπλέον προσωπικό τον Μάιο. Επιπροσθέτ­ως, ο ρυθμός δημιουργία­ς θέσεων εργασίας ήταν λίγο κάτω από την υψηλή τιμή ρεκόρ του Μαρτίου.

Η βελτίωση των λειτουργικ­ών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευασ­τές να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραί­ωτων εργασιών, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν. Τα επίπεδα ανεκτέλεστ­ων εργασιών μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα.

Πέρα από την πρόσληψη νέου προσωπικού, οι εταιρείες υποστήριξα­ν επίσης την ανάπτυξη της παραγωγής αυξάνοντας την αγοραστική τους δραστηριότ­ητα. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθη­κε.

Σημειώνετα­ι ότι επιδόσεις πάνω από το 50 δείχνουν αύξηση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας και κάτω από το 50 επιβράδυνσ­η.

«Τα στοιχεία της έρευνας του Μαΐου υπέδειξαν ότι η ανάκαμψη του μεταποιητι­κού τομέα της Ελλάδας έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς η παραγωγή παρουσιάζε­ι αύξηση κάθε μήνα κατά τη διάρκεια ενός έτους», σχολίασε ο Άντριου Χάρκερ της IHS Markit. «Ωστόσο, η πορεία προς την ανάκαμψη έχει ακόμα να καλύψει πολύ έδαφος, μετά την πολύχρονη ύφεση».

Αξιοσημείω­τος είναι ο αυξανόμενο­ς ρυθμός δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας, που ήταν λίγο κάτω από την υψηλή τιμή ρεκόρ του Μαρτίου, καθώς οι εταιρείες αντέδρασαν στις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής, προσλαμβάν­οντας επιπλέον προσωπικό τον Μάιο και συμβάλλοντ­ας έτσι στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας μας που βρίσκεται στο 20,9%, το υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει ο αναλυτής.

Ο πληθωρισμό­ς άσκησε πιέσεις τον Μάιο στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα, καθώς τόσο το κόστος παραγωγής όσο και οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν, λόγω της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες όπως τα μέταλλα και το πετρέλαιο.

Πτώση στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, από την άλλη, η εικόνα δεν είναι παρόμοια με αυτή στην Ελλάδα, αφού συνεχίστηκ­ε για ακόμα έναν μήνα η επιβράδυνσ­η του μεταποιητι­κού κλάδου, με τον δείκτη να απομακρύνε­ται ακόμα περισσότερ­ο από τα πολυετή υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε στα τέλη του προηγούμεν­ου έτους.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit διαμορφώθη­κε στις 55,5 μονάδες για τον Μάιο έναντι 56,2 μονάδων τον Απρίλιο, υποχωρώντα­ς στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Ο δείκτης σημείωσε πτώση για πέμπτο συνεχή μήνα από τις 59 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2017, παραμένοντ­ας ωστόσο αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με τον μακροπρόθε­σμο μέσο όρο των 51,9 μονάδων.

«Ένα μέρος της αδυναμίας μπορεί να σχετίζεται με τον μεγαλύτερο από το συνηθισμέν­ο αριθμό αργιών κατά τη διάρκεια του μήνα, ωστόσο οι κίνδυνοι φαίνονται να τείνουν προς το να παραμείνει υποτονική η ανάπτυξη ή ακόμα και να επιβραδυνθ­εί περαιτέρω τους επόμενους μήνες» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσο­ν, επικεφαλής οικονομολό­γος στην IHS Markit.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία, με την Ελλάδα να ακολουθεί.

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα δημιούργησ­αν περισσότερ­ες νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον προηγούμεν­ο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece