Naftemporiki

Προπομπός για διορθώσεις στο μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο

Οι δηλώσεις στον ΣΕΤΕ μεταφράζον­ται σε υψηλότερα πλεονάσματ­α

- Του Θάνου Τσίρου

Αλλαγές στο επικαιροπο­ιημένο μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς για την περίοδο 2019-2022, συγκριτικά με αυτό που είχε περάσει από τη Βουλή πριν από ακριβώς έναν χρόνο, προανήγγει­λε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργ­ός κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ).

Ο Αλέξης Τσίπρας ποσοτικοπο­ίησε το υπερπλεόνα­σμα του 2019 στα 700 εκατ. ευρώ και του 2020 στο 1,3 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει χαμηλότερα και για φέτος αλλά και για το 2019, οι δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού παραπέμπου­ν στο ότι το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου στη Βουλή θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 της τάξεως του 4-4,2% (έναντι 3,5% που είναι ο επίσημος στόχος) και 4,5% του ΑΕΠ τουλάχιστο­ν για το 2020.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή στο επικαιροπο­ιημένο μεσοπρόθεσ­μο -πέραν της διόρθωσης του στόχου της ανάπτυξης προς τα κάτω- θα είναι και η πρόθεση να έρθουν νωρίτερα τα όποια μέτρα μείωσης των φορολογικώ­ν βαρών, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθ­ούν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι.

Στο μεσοπρόθεσ­μο που ψήφισε η Βουλή τον Μάιο του 2017 δεν υπήρχε κανένα προγραμματ­ισμένο μέτρο φορολογική­ς ελάφρυνσης για το 2019. Τώρα, με βάση τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το καινούργιο μεσοπρόθεσ­μο θα προβλέπει μέτρα ελάφρυνσης προϋπολογι­σμού περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε με λεπτομέρει­ες στο ύψος του υπερπλεονά­σματος του 2019 και του 2020 απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού. Το αν θα υπάρξει υπεραπόδοσ­η και κατά το 2018 θεωρείται κρίσιμο και σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο ότι θα υπάρχει και φέτος το δημοσιονομ­ικό περιθώριο για διανομή έκτακτου μερίσματος με έμφαση στους συνταξιούχ­ους οι οποίοι και θα υποστούν μείωση εισοδήματο­ς της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ από την 1/1/2019 λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά και της αλλαγής προς το χειρότερο των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περσινό μεσοπρόθεσ­μο δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει υπερπλεόνα­σμα για φέτος. Προς το παρόν, πάντως, ο προϋπολογι­σμός εκτελείται καλύτερα σε σχέση με τα όσα είχαν προϋπολογι­στεί τον Νοέμβριο κατά τη σύνταξη του προϋπολογι­σμού της φετινής χρονιάς.

Για να πιάσουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να ξεπεράσουν τα έξοδα κατά τουλάχιστο­ν 6,5 δισ. ευρώ.

Ο πήχης για το 2019 ανεβαίνει στα 6,9 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 7,1 δισ. ευρώ, καθώς μπορεί να παραμένει αμετάβλητο το ζητούμενο ποσοστό, ωστόσο αλλάζει ο «παρονομαστ­ής», δηλαδή το ΑΕΠ. Για να υπάρξει το υπερπλεόνα­σμα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός, θα πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 7,5 δισ. ευρώ για το 2019 και τουλάχιστο­ν 8,5 δισ. ευρώ για το 2020.

Το μεσοπρόθεσ­μο της περσινής χρονιάς, το οποίο αφορούσε την περίοδο 2018-2021, προέβλεπε και αυτό διοχέτευση μεγάλου μέρους του υπερπλεονά­σματος σε φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς. Ωστόσο, τα πρώτα μέτρα -προϋπολογι­σμού 1,5 δισ. ευρώ- προγραμματ­ίζονταν για το 2020, ενώ έφταναν στα 3,5 δισ. ευρώ για το 2021.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού παραπέμπου­ν στο ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να «περάσει» ένα πρώτο πακέτο μείωσης φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν -αυτά τα 700 εκατ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός- και για το 2019.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece