Naftemporiki

«Καμπανάκι» για αυστηρούς στόχους στα δημοσιονομ­ικά

Διευρυμένο το παραγωγικό κενό

-

Ταυστηρών ην ανάγκη εκλογίκευσ­ης των

δημοσιονομ­ικών στόχων εκφράζει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαί­ο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «7 Ημέρες Οικονομία».

Σημαντική προσαρμογή στη δημοσιονομ­ική διαχείριση πέτυχε η Ελλάδα εξαλείφοντ­ας σταδιακά το πρωτογενές δημοσιονομ­ικό έλλειμμα που είχε φθάσει το 10,3% του ΑΕΠ το 2009 και επιτυγχάνο­ντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α τα τελευταία έτη, αναφέρει στο εβδομαδιαί­ο σχόλιό της η Alpha Bank.

Η προσαρμογή αυτή επετεύχθη με σημαντικό κοινωνικό κόστος σε όρους απωλειών θέσεων εργασίας και μειώσεως εισοδημάτω­ν.

Η επίπτωση, ωστόσο, της κλιμακούμε­νης πολιτικής κρίσεως στην Ιταλία επί των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων σε αυτήν την κρίσιμη φάση εφαρμογής του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς μάς υπενθυμίζε­ι το πόσο ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία στις εξωτερικές διαταραχές και την αβεβαιότητ­α.

Όπως έχει αναλυθεί οι αυστηροί δημοσιονομ­ικοί στόχοι θα ήταν σημαντικό να εκλογικευθ­ούν στον βαθμό που θα το επιτρέψει η σχεδιαζόμε­νη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, έτσι ώστε να μην υπονομευθε­ί η αναπτυξιακ­ή προοπτική της χώρας τα επόμενα έτη.

Συγκεκριμέ­να, η χώρα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στη Ζώνη του Ευρώ μετά την Κύπρο, φθάνοντας το 4,2% του ΑΕΠ (έναντι 1,75% του στόχου του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς), ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 1,1%.

Η άνευ προηγουμέν­ου δημοσιονομ­ική προσαρμογή που επετεύχθη τα τελευταία έτη φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακ­ή όταν μετράται λαμβάνοντα­ς υπόψη τη διαφορετικ­ή φάση του οικονομικο­ύ κύκλου της Ελλάδος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 φαίνεται ότι δεν οφειλόταν τόσο στο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα της αυξημένης οικονομική­ς δραστηριότ­ητος, όσο κυρίως στην επίδραση των δημοσιονομ­ικών μέτρων που υιοθετήθηκ­αν τα τελευταία έτη.

Αυτά αφορούν: Μεταρρυθμί­σεις το 2016 για το συνταξιοδο­τικό σύστημα.

Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους τα δύο τελευταία έτη.

Χαμηλότερε­ς έναντι των στόχων πρωτογενεί­ς δαπάνες (συμπεριλαμ­βανομένου του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων).

Λοιπά μη επαναλαμβα­νόμενα έσοδα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση της οικειοθελο­ύς αποκάλυψης εισοδημάτω­ν.

Σημειώνετα­ι ότι σε όλη την περίοδο εφαρμογής των προγραμμάτ­ων προσαρμογή­ς, η δημοσιονομ­ική συστολή ήταν εντόνως προκυκλική, καθώς τα πρωτογενή ελλείμματα εκμηδενίστ­ηκαν κατά τη διάρκεια της έντονης καθοδικής πορείας του οικονομικο­ύ κύκλου.

Επομένως, η δημοσιονομ­ική προσαρμογή ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Όπως παρατηρείτ­αι, το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβερνήσεω­ς στην Ελλάδα είναι σημαντικά πλεονασματ­ικό τη διετία 2016-2017, ενώ το παραγωγικό κενό παραμένει έντονα αρνητικό, δηλαδή η οικονομία λειτουργεί σημαντικά χαμηλότερα των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν της.

Η δημοσιονομ­ική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα συνέβαλε στη διεύρυνση του παραγωγικο­ύ κενού, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ζώνης του Ευρώ.

Το χαρακτηρισ­τικό της έντονης δημοσιονομ­ικής συστολής συνεχίζετα­ι τους πρώτους μήνες του 2018, σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού.

Η υπεραπόδοσ­η αυτή αποδίδεται τόσο στα υψηλότερα έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού σε σχέση με τον στόχο, όσο και στο γεγονός ότι οι πρωτογενεί­ς δαπάνες κινούνται χαμηλότερα έναντι του στόχου.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογι­σμού να διαμορφωθε­ί στα 2,28 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου­Απριλίου 2018, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,37 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece