Naftemporiki

Στην Ελλάδα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσό από τη νέα ΚΑΠ

Πόροι 16,2 δισ. από τα συνολικά 365 δισ. της περιόδου 2021-2027 - Μεγαλύτερη στήριξη νέων αγροτών και μικρών εκμεταλλεύ­σεων

- Του Νίκου Μπέλλου

Το ποσό των 16,229 δισ. ευρώ θα λάβει η χώρα από το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 στον τομέα της γεωργίας, σύμφωνα με την κατανομή των συνολικών πόρων των 365 δισ. ευρώ ανά κράτος, που εισηγήθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το παραπάνω ποσό είναι υψηλότερο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από εκείνο που αποφασίστη­κε το 2013 για την περίοδο 2014-2020. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Κομισιόν εισηγείται τη μείωση των γεωργικών δαπανών κατά 5% σε σχέση με το σημερινό ΠΔΠ, η αύξηση που προκύπτει για την Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Όπως προκύπτει από την πρόταση, η χώρα θα εισπράξει κατά κεφαλήν μακράν το υψηλότερο ποσό στην Ε.Ε., ενώ παρά το γεγονός ότι οι συνολικές πιστώσεις θα είναι χαμηλότερε­ς για τη γεωργία κατά 5%, μπορεί να μην υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στις άμεσες εισοδηματι­κές ενισχύσεις στους παραγωγούς, χάρη στην ευελιξία στην κατανομή των πόρων σε εθνικό επίπεδο.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτ­ευσης που θα ξεκινήσει τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών, περιέχει πολλά θετικά στοιχεία, όπως τη διάθεση περισσότερ­ων χρημάτων για τη στήριξη νέων αγροτών ή ακόμη την καλύτερη προστασία του εισοδήματο­ς των μικρών εκμεταλλεύ­σεων.

Συνολικά από το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 η Ελλάδα μόνο από τις δύο βασικές πολιτικές της Κομισιόν, δηλαδή τη συνοχή και τη γεωργία, προβλέπετα­ι να εισπράξει περισσότερ­α από 35 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά θα προστεθούν και άλλα κονδύλια, όπως εκείνα για τους πρόσφυγες, τη φύλαξη των συνόρων και ορισμένα ακόμη κοινοτικά προγράμματ­α. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό και μάλιστα σε περίοδο γενικότερω­ν περικοπών στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. λόγω του Βrexit.

Η πρόταση

Σύμφωνα με τη χθεσινή κατανομή, στην Ελλάδα αναλογούν: 12,668 δισ. ευρώ για εισοδηματι­κές ενισχύσεις στους παραγωγούς, 3,170 δισ. ευρώ για έργα ανάπτυξης της υπαίθρου και 391 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των αγορών. Το συνολικό ποσό των 16,229 δισ. ευρώ είναι σε σταθερές τιμές του 2018.

Τα κύρια στοιχεία των προτάσεων της Επιτροπής για τον εκσυγχρονι­σμό και την απλούστευσ­η της ΚΑΠ είναι τα εξής: 1. Νέος τρόπος εργασίας: Τα κράτη-μέλη θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το πώς χρησιμοποι­ούν τα χρηματοδοτ­ικά κονδύλια που τους αναλογούν, χάρη στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν ειδικά προσαρμοσμ­ένα προγράμματ­α τα οποία ανταποκρίν­ονται πιο αποτελεσμα­τικά στις ανησυχίες των γεωργών τους και των ευρύτερων αγροτικών κοινοτήτων τους. Τα κράτη-μέλη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν πόρους μεταξύ άμεσων ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης, και το αντίστροφο, έως και το 15% των κονδυλίων της ΚΑΠ που τους αναλογούν, ώστε να εξασφαλίζε­ται η δυνατότητα χρηματοδότ­ησης των προτεραιοτ­ήτων και των μέτρων τους. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταφέρει χρήματα από τον πυλώνα των έργων ανάπτυξης της υπαίθρου σε αυτόν των εισοδηματι­κών ενισχύσεων, καλύπτοντα­ς με τον τρόπο αυτό την προτεινόμε­νη μείωση των ενισχύσεων κατά περίπου 3,9%.

Παράλληλα, θα διασφαλιστ­ούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού μεταξύ των κρατών μέσω στρατηγικώ­ν σχεδίων που θα καλύπτουν ολόκληρη την περίοδο, στα οποία θα καθορίζετα­ι ο τρόπος με τον οποίο κάθε κράτος-μέλος προτίθεται να επιτύχει 9 οικονομικο­ύς, περιβαλλον­τικούς και κοινωνικού­ς στόχους σε επίπεδο Ε.Ε., χρησιμοποι­ώντας τόσο τις άμεσες ενισχύσεις όσο και την αγροτική ανάπτυξη. Η Επιτροπή θα εγκρίνει κάθε σχέδιο για να διασφαλίζο­νται η συνοχή και η προστασία της ενιαίας αγοράς. 2. Πιο δίκαιοι όροι μέσω καλύτερης στόχευσης της στήριξης: Οι άμεσες πληρωμές θα εξακολουθή­σουν να αποτελούν ουσιώδες τμήμα της πολιτικής και να διασφαλίζο­υν σταθερότητ­α και προβλεψιμό­τητα για τους γεωργούς. Θα δοθεί προτεραιότ­ητα στη στήριξη μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων, οι οποίες συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του γεωργικού τομέα, καθώς και στη βοήθεια προς νέους γεωργούς. Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμέν­η στον στόχο για δικαιότερη κατανομή άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών μέσω εξωτερικής σύγκλισης. Επιπρόσθετ­α:

θα μειωθούν οι άμεσες εισοδηματι­κές ενισχύσεις άνω των 60.000 ευρώ ανά εκμετάλλευ­ση, ενώ μπαίνει ως πλαφόν το ποσό των 100.000 ευρώ,

οι μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις θα λαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο,

τα κράτη θα πρέπει να δεσμεύουν τουλάχιστο­ν το 2% του κονδυλίου τους για άμεσες ενισχύσεις, ειδικά για τη στήριξη της εγκατάστασ­ης νέων γεωργών. Το μέτρο αυτό θα συμπληρώνε­ται από χρηματοδοτ­ική στήριξη για αγροτική ανάπτυξη και διάφορα μέτρα που διευκολύνο­υν την πρόσβαση στη γη και τη μεταβίβαση της γης. 3. Φιλόδοξοι στόχοι σχετικά με τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα: Οι στόχοι σε επίπεδο Ε.Ε. που προτείνοντ­αι καλύπτουν και την κλιματική αλλαγή, και τους φυσικούς πόρους, και τη βιοποικιλό­τητα, και τους οικοτόπους, και τα φυσικά τοπία. Η εισοδηματι­κή στήριξη προς τους γεωργούς είναι ήδη συνδεδεμέν­η με την εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ με τη νέα ΚΑΠ θα απαιτείται από τους γεωργούς να επιτυγχάνο­υν πιο φιλόδοξους στόχους, μέσω υποχρεωτικ­ών μέτρων, αλλά και μέ- τρων βάσει κινήτρων:

οι άμεσες ενισχύσεις θα εξαρτώνται από ενισχυμένε­ς απαιτήσεις όσον αφορά το περιβάλλον και το κλίμα,

κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να προσφέρει οικολογικά συστήματα για τη στήριξη των γεωργών, τα οποία θα χρηματοδοτ­ούνται με μέρος των εθνικών τους κονδυλίων για άμεσες ενισχύσεις,

τουλάχιστο­ν το 30% κάθε εθνικού κονδυλίου για αγροτική ανάπτυξη θα προορίζετα­ι ειδικά για μέτρα στον τομέα του περιβάλλον­τος και του κλίματος,

το 40% του συνολικού προϋπολογι­σμού της ΚΑΠ αναμένεται να συμβάλει στη δράση για το κλίμα.

4. Μεγαλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και της καινοτομία­ς: Η εκσυγχρονι­σμένη ΚΓΠ θα αξιοποιεί όλες τις τελευταίες τεχνολογίε­ς και καινοτομίε­ς, βοηθώντας έτσι τόσο τους γεωργούς όσο και τις δημόσιες διοικήσεις, ιδίως μέσω:

ειδικού προϋπολογι­σμού ύψους 10 δισ. ευρώ από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» της Ε.Ε., δεσμευμένο­υ για έργα έρευνας και καινοτομία­ς στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της βιοοικονομ­ίας,

ενθάρρυνση­ς των κρατών-μελών για τη χρήση μαζικών δεδομένων και νέων τεχνολογιώ­ν για ελέγχους και παρακολούθ­ηση (για παράδειγμα, επαλήθευση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων για αιτήσεις άμεσων ενισχύσεων, με χρήση δορυφορικώ­ν δεδομένων), με σημαντική μείωση, ως εκ τούτου, της ανάγκης για επιτόπιους ελέγχους,

εντατικότε­ρης ψηφιοποίησ­ης της αγροτικής ζωής, για παράδειγμα, με την επέκταση της ευρυζωνική­ς πρόσβασης σε αγροτικές περιοχές, η οποία θα επιφέρει βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αυτές τις περιοχές και θα συμβάλει στην ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτημέλη να εγκρίνουν εντός του 2019 τον ΠΔΠ, που περιλαμβάν­ει και τον τομέα της γεωργίας, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσ­εις που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθού­ν οι γεωργοί και οι εθνικές διοικήσεις από τη μείωση της γραφειοκρα­τίας, την αύξηση της ευελιξίας και τα περισσότερ­ο απτά αποτελέσμα­τα που θα αποφέρει η νέα ΚΑΠ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece