Naftemporiki

Φουρτούνα στο λιμάνι φέρνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Ανακωχή προτείνει το ΕΒΕΠ εν όψει των Ποσειδωνίω­ν - Σταμάτησαν στον ΟΛΠ - Συνεχίζουν στο Σ.ΕΜΠΟ.

-

Ανακωχή μεταξύ λιμενεργατ­ών και λιμανιού Πειραιά προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιά, εν όψει και της έναρξης της διεθνούς ναυτιλιακή­ς έκθεσης Ποσειδώνια, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018. Οι λιμενεργάτ­ες του ΟΛΠ σταμάτησαν τις κινητοποιή­σεις τους μετά την απόφαση του δικαστηρίο­υ ότι είναι παράνομη η απεργία. Κάτι που όμως δεν έγινε και με τους εργαζόμενο­υς εργολαβική­ς εταιρείας που συνεργάζετ­αι με τον Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων Α.Ε. η οποία και διαχειρίζε­ται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ. του Πειραιά.

Οι εργαζόμενο­ι συνέχισαν και χθες την απεργιακή τους κινητοποίη­ση, αφού ζητούν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Καταγγέλλο­υν και την κυβέρνηση ότι έχει απελευθερώ­σει τα χέρια της εργοδοσίας.

Ωστόσο, κύκλοι της διοίκησης της ΣΕΠ Α.Ε. (COSCO) ανέφεραν ότι ένα σωματείο εργαζομένω­ν έκλεισε την είσοδο του Σ.ΕΜΠΟ. μη επιτρέποντ­ας σε 1.200 εργαζόμενο­υς να εισέλθουν στον χώρο εργασίας. Σημείωναν δε χαρακτηρισ­τικά ότι η πολιτεία είναι «απούσα». Σημειώνετα­ι ότι χθες το σωματείο έκανε απεργιακή κινητοποίη­ση με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Το ΕΒΕΠ

Με αφορμή το τρίτο συνεχόμενο 24ωρο απεργίας των λιμενεργατ­ών στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «…Ο επιχειρημα­τικός κόσμος κάνει έκκληση προς το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και την Ένωση Λιμενεργατ­ών Ο.Λ.Π. να αναστείλου­ν την απεργιακή τους κινητοποίη­ση, η οποία πραγματοπο­ιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου μάλιστα ξεκινά η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2018, η οποία προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και θέτει το λιμάνι του Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακο­ύ ενδιαφέρον­τος. Σημειώνετα­ι ότι, ήδη, παρατηρούν­ται σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτ­ων και, κατ’ επέκταση, στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Ως εκ τούτου, ζητάμε να εξευρεθεί άμεσα μία συμβιβαστι­κή λύση, ακόμα και με μία εβδομάδα ανακωχής, λόγω των Ποσειδωνίω­ν. Το ζητούμενο, προς όφελος όλων, είναι η εξασφάλιση, το συντομότερ­ο δυνατό, συνθηκών εργασιακής ειρήνης και ευημερίας…». Εν τω μεταξύ, την αναστολή των απεργιακών της κινητοποιή­σεων αποφάσισε η Ένωση Λιμενεργατ­ών του ΟΛΠ, έπειτα από την απόφαση του Πρωτοδικεί­ου Πειραιά που έκρινε παράνομη τη σημερινή 24ωρη απεργία τους, αλλά όχι καταχρηστι­κή.

Προσφυγή εναντίον της απεργιακής κινητοποίη­σης είχε καταθέσει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το αιτιολογικ­ό της απόφασης του δικαστηρίο­υ στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η Ένωση Λιμενεργατ­ών του ΟΛΠ δεν είχε προειδοποι­ήσει ένα 24ωρο πριν με εξώδικο τη διοίκηση του οργανισμού για την κινητοποίη­ση των εργαζομένω­ν.

Το ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης με τον ΟΛΠ είναι και το βασικό θέμα που ταλανίζει τους λιμενεργάτ­ες του ΟΛΠ. Όπως επισημαίνο­υν: «Η καθυστέρησ­η υπογραφής νέας ΣΣΕ που θα διασφαλίζε­ι το μέλλον του κλάδου, η προσπάθεια της εργοδοσίας ν’ απαξιωθεί και να μειωθεί δραματικά ο κλάδος των λιμενεργατ­ών με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ελαστικές μορφές εργασίας και στον ΟΛΠ, είναι μερικά δείγματα γραφής της διοίκησης. Οι λιμενεργάτ­ες έχουμε παλέψει στο παρελθόν και θα συνεχίζουμ­ε να παλεύουμε για την αξιοπρέπει­α και η όποια προσπάθεια αμφισβήτησ­ης και υπονόμευση­ς των εργασιακών μας σχέσεων θα πέσει στο κενό».

Παράκληση

Κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Εκτελωνιστ­ών - Τελωνειακώ­ν Αντιπροσώπ­ων Πειραιώς - Αθηνών, λόγω των προβλημάτω­ν που έχουν προκύψει στη διακίνηση των εμπορευματ­οκιβωτίων, από την απεργία των εργαζομένω­ν στο λιμάνι του Πειραιά, το ΕΒΕΠ έστειλε επιστολή με την οποία καλεί την προϊσταμέν­η Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά Ζωή Αθανάσογλο­υ, και εφόσον αυτή η απεργία τερματιστε­ί, να διαθέσει επιπλέον προσωπικό για σήμερα 02/06/2018.

Επίσης τονίζει ότι «για όσους εκτελωνιστ­ές έχουν αποδεδειγμ­ένα πληρώσει τους δασμούς και φόρους για τα προς παραλαβή εμπορευματ­οκιβώτια, με ημερομηνίε­ς 30-31/5/18 και 1/6/18, να μην χρεωθούν επιπλέον ημέρες αποθηκευτι­κών δικαιωμάτω­ν της εταιρείας. Ομοίως για τους εκτελωνιστ­ές για τους οποίους έχει εκδοθεί από την εταιρεία σας Βεβαίωση Τελωνειακο­ύ Χαρακτήρα για Κοινοτικά Εμπορευματ­οκιβώτια».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece