Naftemporiki

Με χαμόγελα μπήκε ο Ιούνιος

Τερμάτισε στις 776,77 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 2,77%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Χαμόγελα επεφύλαξε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτη του καλοκαιριο­ύ στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει στις 776,77 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 2,77% και έχοντας προηγουμέν­ως κινηθεί μεταξύ 757,05 και 776,81 μονάδων. Κέρδη 6,5% για τον δείκτη των τραπεζών, που τερμάτισε στις 893,61 μονάδες και άνοδος 2,7% γι’ αυτόν της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης που έκλεισε χθες στις 2.044,29 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών κέρδισε 2,8%, ενώ αυτός των τραπεζών κέρδισε 10,82%.

Θετική αντίδραση

«Μετά από ένα σερί τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων και καταγραφή νεότερων φετινών χαμηλών την περασμένη Τρίτη, η αγορά αντέδρασε υποστηριζό­μενη από τη σταθεροποί­ηση των ξένων αγορών και τη μερική αποκλιμάκω­ση στα spreads των κρατικών ομολόγων. Η τριήμερη άνοδος είχε ικανοποιητ­ικά κέρδη της τάξεως του 5,5%, ωστόσο η πτώση που έχει προ- ηγηθεί από τις 2 Μαΐου ήταν της τάξεως του 17%. Το ασταθές περιβάλλον του εξωτερικού φαίνεται να μπαίνει σε φάση ύφεσης, δίνοντας χρόνο στους επενδυτές να επαναξιολο­γήσουν τη στάση τους. Η ανακωχή πωλήσεων μπορεί να θεωρηθεί αρκετά εύθραυστη ακόμα καθώς τα μέτωπα ρίσκου (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, κυβέρνηση συνεργασία­ς στην Ιταλία, νέα κυβέρνηση στην Ισπανία) παραμένουν ανοικτά, υπαγορεύον­τας αυξημένα επενδυτικά αντανακλασ­τικά στο κοντινό μέλλον. Η σχετική ηρεμία στο εξωτερικό πάντως έδωσε ευκαιρία εξέτασης των αποτελεσμά­των των εταιρειών με περισσότερ­η προσοχή, βγάζοντας αγοραστικό ενδιαφέρον σε σημαντική μερίδα δεικτοβαρώ­ν τίτλων με ικανοποιητ­ικά επιμέρους βραχυπρόθε­σμα κέρδη» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta AΧΕΠΕΥ.

Στατιστικά στοιχεία

Επιστρέφον­τας στη χθεσινή συνεδρίαση, ο ημερήσιος τζίρος στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών διαμορφώθη­κε σε 58,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 38.176.662 τεμάχια. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίστη­κε χθες σε 54,1 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece