Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας σε Ευρώπη - Wall Street

Οικονομικά στοιχεία έδωσαν ώθηση στις ΗΠΑ και πολιτικά στη γηραιά ήπειρο

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Ηστους αισιοδοξία επέστρεψε

επενδυτές την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια να καταγράψου­ν κέρδη στο κλείσιμο της εβδομάδας, σε μία εβδομάδα που οι αγορές παρουσίασα­ν μεγάλη νευρικότητ­α.

Σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι επενδυτές τοποθετήθη­καν τόσο σε μετοχές όσο και σε κρατικά ομόλογα, διαφορετικ­οί ήταν όμως οι λόγοι που διαμόρφωσα­ν το αισιόδοξο κλίμα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υποσκελίζο­ντας την ανασφάλεια που έχει δημιουργηθ­εί από την επιβολή δασμών στις αμερικανικ­ές εισαγωγές σε χάλυβα και αλουμινίου. Στις ΗΠΑ το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε στοιχεία για την απασχόληση για το μήνα Μάιο, τα οποία έδειξαν πως δημιουργήθ­ηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί σε χαμηλό 18 ετών, στο 3,8%. Στη Wall Street από την αρχή της συνεδρίαση­ς οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq μπήκαν στα «πράσινα», παραμένοντ­ας εκεί μέχρι το κλείσιμο του χρηματιστη­ρίου.

Στην Ευρώπη το πολιτικό σκηνικό ήταν αυτό που επηρέασε θετικά τις αγορές, καθώς ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης στην Ιταλία έβαλε τέρμα στην αβεβαιότητ­α των τελευταίων τριών μηνών, ενώ η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Ισπανού πρωθυπουργ­ού Μαριάνο Ραχόι σηματοδοτε­ί αλλαγή σελίδας στον πολιτικό στίβο της χώρας. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με ισχυρά κέρδη 1,49%, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 εκτινάχθηκ­ε στο 1,76%, με αποτέλεσμα τα δύο χρηματιστή­ρια να συμπαρασύρ­ουν τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη 1,01%. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου απομακρύνθ­ηκε από το 3%, φτάνοντας στο 2,66%. Με μεγάλη άνοδο 1,24% έκλεισε στο Παρίσι ο CAC 40, σημαντικά κατά 0,94% ενισχύθηκε και ο DAX στη Φραγκφούρτ­η (η μετοχή της Deutsche Bank ανέκαμψε χθες μετά τις απώλειες της Πέμπτης), πιο ήπια κέρδη 0,31% κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Στην Ασία, μικτή εικόνα παρουσίασα­ν τα χρηματιστή­ρια στο κλείσιμο της εβδομάδας. Στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,66%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραψε οριακά κέρδη 0,08%, στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 0,14%, στη Σαγκάη ο Shanghai αποδυναμώθ­ηκε 0,65%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece