Naftemporiki

Έχασε τα αρχικά κέρδη το ευρώ

Ώθηση στο δολάριο από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

- Της Έφης Τριήρη

Στήριγμα στο δολάριο προσέφεραν τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία δημιούργησ­αν ανησυχίες για κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ και ώθησαν τους επενδυτές να στοιχηματί­σουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση αυτό τον μήνα, για τέταρτη φορά φέτος.

Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθη­κε τον Μάιο, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί σε χαμηλό 18 ετών, στο 3,8%. Επίσης, το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σταθερή αύξηση μισθών, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση αυτό τον μήνα και κάνει μεγαλύτερη την πιθανότητα και για τέταρτη αύξηση φέτος. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν ώθηση στον δείκτη δολαρίου έναντι καλαθιού με έξι νομίσματα, που αυξήθηκε στις 94,45 μονάδες, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος ήταν μικρή σε σχέση με τα τόσο εντυπωσιακ­ά στοιχεία για την απασχόληση. Η συγκρατημέ­νη αντίδραση αποδίδεται στο γεγονός ότι τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία είχαν προεξοφληθ­εί από την αγορά, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές. Οι προσδοκίες για νέα επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ είχαν περιοριστε­ί τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της πολιτικής αναστάτωση­ς στην Ιταλία.

Χθες το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά, βάζοντας τέλος στο πτωτικό σερί των έξι τελευταίων εβδομάδων, βρίσκοντας στήριγμα στην αποκλιμάκω­ση της έντασης στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους μετά τη συμφωνία Ντι Μάιο - Σαλβίνι για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ στην Ιταλία, εξέλιξη που απομάκρυνε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η απομάκρυνσ­η των ανησυχιών για νέα κρίση στη Ζώνη του Ευρώ σε συνδυασμό με τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που ανακοινώθη­καν αυτή την εβδομάδα -αυξήθηκε στο 1,9% τον Μάιο από 1,2% τον Απρίλιο, ξεπερνώντα­ς τις προσδοκίες αναλυτών- επανέφεραν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το πότε η ΕΚΤ θα αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αρχικά, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν πάνω από το 1,17, για να υποχωρήσει όμως εν συνεχεία κάτω από το επίπεδο αυτό, με το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα να καταγράφει μικρές απώλειες. Σε εβδομαδιαί­α βάση, το ευρώ ενισχύθηκε 0,5%. Ωστόσο, οι επενδυτές αρχίζουν να εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί ως προς την περαιτέρω πορεία του δολαρίου, σε άμεσο ορίζοντα -δεδομένου ότι άγγιξε αυτή την εβδομάδα υψηλό εξίμισι μηνών έναντι καλαθιού με τα έξι κορυφαία νομίσματα του πλανήτη- εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο και για πιθανή επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece