Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Ανακούφιση στους επενδυτές από τις εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία

- Της Έφης Τριήρη

Αποκλιμάκω­ση παρουσίασα­ν και χθες οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που τα δύο αντισυστημ­ικά κόμματα της Ιταλίας επανήλθαν με νέες προτάσεις, καταλήγοντ­ας σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και ο Ισπανός Σοσιαλιστή­ς Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε νέος πρωθυπουργ­ός.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε κυρίως στην Ιταλία και στις προσπάθειε­ς να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική αναστάτωση, με αποτέλεσμα οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην ευρωπεριφέ­ρεια να υποχωρήσου­ν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Η απόδοση του διετούς ιταλικού, που εκτινάχθηκ­ε την Τρίτη σε υψηλά πενταετίας άνω του 2,7%, κατάφερε να καλύψει μέρος των απωλειών του. Χθες, αποκλιμακώ­θηκε 14 μονάδες βάσης, στο 1,03%, ενώ κατά 17 μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού στο 2,66%, πολύ χαμηλότερα από το υψηλό πολλών ετών άνω του 3% που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας. Το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού περιορίστη­κε στις 227 μονάδες βάσης από 242 στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Μαζί υποχώρησαν και οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικ­ών, με τη ζήτηση των επενδυτών για ισπανικό χρέος να αυξάνεται στην είδηση ότι νέος πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας αναλαμβάνε­ι ο Πέδρο Σάντσεθ, ούτως ώστε να απομακρυνθ­ούν οι ανησυχίες για πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από ένα σενάριο πρόωρων εκλογών, καθώς απομακρύνε­ι την αβεβαιότητ­α τη στιγμή που η εικόνα για τα μακροοικον­ομικά της Ισπανίας είναι πολύ καλή, δηλώνουν αναλυτές και traders της αγοράς. Οι ίδιοι εμφανίζοντ­αι ικανοποιημ­ένοι από τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργ­ού ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον προϋπολογι­σμό ως έχει, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στα δημοσιονομ­ικά της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού υποχώρησε 16 μονάδες βάσης, στο 1,33% προτού κλείσει στο 1,44%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού περιορίστη­κε στις 106 μονάδες βάσης από τις 134 της Τετάρτης.

Μικρή ανάσα και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται στα 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. αφορούν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,46% με το spread στις 432 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 κινήθηκε σε 1,13% και 3,79% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές στο 4,15%. Στον «πυρήνα», η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε 7 μονάδες βάσης, στο 0,40%, απομακρυνό­μενη από το χαμηλό 13 μηνών που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας, του 0,19%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece