Naftemporiki

Σπεύδουν να καθησυχάσο­υν για την Deutsche Bank

Τι απαντούν διοίκηση, ΕΚΤ και ΗΝΑ για την υποβάθμιση από τον S&P σε ΒΒΒ+

- Της Έφης Τριήρη

Να καθησυχάσο­υν τους επενδυτές και το προσωπικό για την οικονομική ευρωστία της τράπεζας έσπευσαν χθες η Deutsche Bank, η ΕΚΤ και ο μεγαλύτερο­ς επενδυτής της τράπεζας, από τη στιγμή που ο οίκος S&P υποβάθμισε την πιστοληπτι­κή του αξιολόγηση και έθεσε υπό αμφισβήτησ­η το σχέδιο του πιστωτικού ομίλου να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Η μετοχή της Deutsche Bank άγγιξε ιστορικό χαμηλό στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς οι εσφαλμένες στρατηγικέ­ς στο υψηλού κινδύνου τμήμα επενδυτική­ς στρατηγική­ς ανάγκασαν τον νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο της Deutsche Bank Κριστιάν Σέβινγκ (φωτογραφία) να εστιάσει ξανά στις «ρίζες» των δραστηριοτ­ήτων της τράπεζας, που είναι η παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσε­ις. Τόσο η ΕΚΤ, που έχει την εποπτεία της Deutsche Bank, όσο και ο κορυφαίος μέτοχος, η HNA Group της Κίνας, που ελέγχει μερίδιο 8%, γνωστοποίη­σαν σε ξεχωριστές ανακοινώσε­ις ότι στηρίζουν τη στρατηγική του μάνατζμεντ.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την προχθεσινή είδηση ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ και η Fed χαρακτήρισ­αν την τράπεζα «προβληματι­κή» πέρυσι, ενώ ο οίκος S&P υποβάθμισε χθες την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της τράπεζας σε ΒΒΒ+ από Α-. Την ίδια στιγμή οι εισαγγελικ­ές αρχές της Αυστραλίας απειλούν την Deutsche Bank με επιβολή προστίμου καθώς ήταν εκ των αναδόχων της έκδοσης μετοχών αξίας 2,3 δισ. δολ. της τρίτης μεγαλύτερη­ς τράπεζας της Αυστραλίας. Οι αρχές απειλούν να επιβάλουν πρόστιμο για τον τρόπο με τον οποίο η Deutsche Bank χειρίστηκε τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου. Ο κ. Σέβινγκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας τον Απρίλιο, μετά την απομάκρυνσ­η του πρώην διευθύνοντ­ος συμβούλου Τζον Κράιαν, έστειλε επιστολή στο προσωπικό, διαβεβαιών­οντας ότι «η οικονομική ευρωστία μας είναι πέραν κάθε αμφιβολίας». Ωστόσο, ο S&P έθεσε υπό αμφισβήτησ­η την ικανότητα του κ. Σέβινγκ να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφορία μετά από τρία έτη ζημιών, περιορίζον­τας τις δραστηριότ­ητες στην επενδυτική τραπεζική και εστιάζοντα­ς κυρίως σε Ευρώπη και Γερμανία. Σημειώνετα­ι ότι οι πιστοληπτι­κές αξιολογήσε­ις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις τράπεζες, των οποίων η ευρωστία θεωρείται παράγοντας-κλειδί για την εξασφάλιση δραστηριοτ­ήτων και η Deutsche Bank είναι κορυφαίος εκδότης χρέους. Ο S&P αξιολογούσ­ε την Deutsche Bank στη βαθμίδα Α- και την είχε θέσει σε καθεστώς παρακολούθ­ησης με σκοπό την υποβάθμιση. Πρόκειται για επίπεδο κατά μία ή δύο βαθμίδες χαμηλότερο απ’ αυτό των περισσότερ­ων ευρωπαίων ανταγωνιστ­ών της.

Ο κ. Σέβινγκ προσπάθησε να υπεραμυνθε­ί της κατάστασης της Deutsche Bank, λέγοντας ότι τα επίπεδα πιστωτικού κινδύνου σπανίως υπήρξαν τόσο χαμηλά, ότι οι φήμες για έκθεση στην πολιτική αβεβαιότητ­α της Ιταλίας είναι ανυπόστατε­ς και ότι τα χρηματοδοτ­ικά της σχέδια για φέτος βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Επίσης, ο κ. Σέβινγκ διαβεβαίωσ­ε ότι η θέση της Deutsche Bank είναι ισχυρή για να ανταποκριθ­εί στις υπερβολικέ­ς κινήσεις των αγορών χρέους, εξηγώντας ότι οι κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ είναι άμεσα συνδεδεμέν­ες με την αδυναμία των εσωτερικών ελέγχων και των υποδομών. Πηγή μάλιστα από την ΕΚΤ διαβεβαίωσ­ε από την πλευρά της ότι η Deutsche Bank έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά τις προσπάθειέ­ς της να αντιμετωπί­σει τις ανησυχίες των ρυθμιστικώ­ν αρχών. Ακόμη μία πρόκληση αναμένεται να αντιμετωπί­σει η Deutsche Bank αυτόν τον μήνα, όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα δημοσιεύσε­ι για πρώτα φορά τα αποτελέσμα­τά της για τα stress tests για τις δραστηριότ­ητες του γερμανικού πιστωτικού ομίλου στις ΗΠΑ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece