Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου η απασχόληση στις ΗΠΑ

Η αύξηση θέσεων - μισθών και η μείωση ανεργίας ανοίγουν τον δρόμο για τη Fed

-

Ση ε συνεχή ανάπτυξη βρίσκεται

απασχόληση στις ΗΠΑ όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας για τον μήνα Μάιο, καθώς δημιουργήθ­ηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντα­ς τις προβλέψεις των οικονομολό­γων, που έκαναν λόγο για 200.000 νέες θέσεις, ενώ η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών, φτάνοντας σε ποσοστό 3,8%. Το μέσο ωρομίσθιο των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 8 σεντς ή 0,3%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώθη­κε στο 2,7%, από 2,6%.

Η είδηση είχε θετικό αντίκτυπο στη Wall Street, καθώς σημειώθηκε σημαντική άνοδος. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαρτίου, δείχνοντας περαιτέρω αύξηση κατά 15.000 νέες θέσεις εργασίας για τους δύο μήνες συνολικά. Συγκεκριμέ­να, τα στοιχεία έδειξαν ότι τον Απρίλιο δημιουργήθ­ηκαν 159.000 νέες θέσεις, αντί των 164.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά, ενώ τον Μάρτιο δημιουργήθ­ηκαν 155.000 θέσεις, αντί των 135.000.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ είναι κάτι περισσότερ­ο από ικανοποιητ­ικά, αφού τους τελευταίου­ς τρεις μήνες ο μέσος όρος αύξησης των νέων θέσεων εργασίας έχει σταθεροποι­ηθεί στις 179.000, αρκετά πιο πάνω από τις 120.000 νέες θέσεις που χρειάζεται η αγορά εργασίας για να αντεπεξέλθ­ει στο πρόβλημα γήρανσης του εργατικού δυναμικού.

Με την απασχόληση στις ΗΠΑ να παρουσιάζε­ι σταθερά αυξανόμενη πορεία, οι οικονομολό­γοι βλέπουν πλέον να γίνεται πιο πρόσφορο το έδαφος για να ενισχυθεί ο πληθωρισμό­ς, τονώνοντας έτσι την αμερικανικ­ή οικονομία.

Παράλληλα ενισχύεται η άποψη πως με ισχυρή την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίασή της στις 12-13 Ιουνίου θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από το σημερινό επίπεδο του εύρους 1,50%-1,75%. Εκείνοι που είναι πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές αντί για τρεις το 2018. Υπενθυμίζε­ται πως η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη προχωρήσει σε μία αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, στην πρώτη συνεδρίαση υπό τον Τζερόμ Πάουελ ως διοικητή της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece