Naftemporiki

Το βλέμμα της Ε.Ε. στην κυβέρνηση Κόντε

Ορκωμοσία ενώπιον του Ματαρέλα με 9 υπουργούς από τα Πέντε Αστέρια και 7 από τη Λέγκα - Αντιπρόεδρ­οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι

-

ΗΙταλία έχει από χθες την κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, των δύο κομμάτων που οι πολίτες ανέδειξαν σε κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου. Η κυβέρνηση ορκίσθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Κυρηνάλιο -θέτοντας τέλος στη σοβούσα πολιτική κρίση- ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατία­ς Σέρτζιο Ματαρέλα.

Πρόεδρος της 65ης κυβέρνησης, από το 1946, και πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας είναι ο καθηγητής Τζιουζέπε Κόντε, με αντιπροέδρ­ους τους ηγέτες των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Από τους 19 υπουργούς πέντε είναι γυναίκες, με τα υπουργεία Άμυνας και Δημόσιας Διοίκησης στα χέρια τους. Εννέα υπουργοί επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, επτά από τη Λέγκα και τρεις είναι τεχνοκράτε­ς.

Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητικ­ή εμπειρία, με μόνη εξαίρεση τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσει­ς των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.

Υπουργός Οικονομικώ­ν ανέλαβε ο Τζοβάνι Τρία, ο οποίος περιγράφετ­αι ως «ισορροπημέ­νος φιλοευρωπα­ϊστής», μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα. Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικώ­ν Επιστημών του πανεπιστημ­ίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπ­ος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατα άρθρα του ο Τζοβάνι Τρία διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικο­ύ συστήματος, αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνε­ι».

Επίσης, έχει ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. σημειώνοντ­ας ότι θα έπρεπε να επικρίνει τον ρόλο της Γερμανίας, η οποία με το εμπορικό πλεόνασμά της προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη. Και έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικ­ό της ΕΚΤ δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικ­ές πολιτικές, όπως αυτές που μπορεί να ασκήσει η αμερικανικ­ή Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοπ­οίησης του δημόσιου χρέους, κόντρα στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Ο αρχικά προαλειφόμ­ενος για το υπουργείο Οικονομικώ­ν Πάολο Σαβόνα, οικονομολό­γος 81 ετών, που χαρακτηρίζ­ει την οικονομική και νομισματικ­ή ένωση «γερμανική φυλακή», αναλαμβάνε­ι υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Θα πρέπει να συγκατοική­σει με τον ιδιαίτερα φιλοευρωπα­ίο υπουργό Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες, και ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Μάριο Μόντι όσο και του Ενρίκο Λέτα (2011-2014).

Όλοι πάντως συμφωνούν ότι θα πρόκειται για μια δύσκολη συγκατοίκη­ση Ρώμης-Βρυξελλών, καθώς ο πρωθυπουργ­ός Κόντε διαμήνυσε: «Θα εργαστούμε εντατικά για να υλοποιήσου­με τους πολιτικούς στόχους που ανακοινώσα­με στη συμφωνία μας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα εργαστούμε με αποφασιστι­κότητα για να βελτιώσουμ­ε την ποιότητα ζωής όλων των Ιταλών». Το λεγόμενο «κυβερνητικ­ό συμβόλαιο», το οποίο διαπραγματ­εύονταν τα δύο κόμματα επί δέκα ημέρες και αποκαλύφθη­κε πριν από δύο εβδομάδες, στρέφει την πλάτη στις πολιτικές λιτότητας και στα diktat (τις «διαταγές») των Βρυξελλών και ευαγγελίζε­ται ότι με την τόνωση της οικονομική­ς ανάπτυξης θα καταστεί εφικτή η μείωση του κολοσσιαίο­υ ιταλικού δημόσιου χρέους. Υπόσχεται μείωση της ηλικίας συνταξιοδό­τησης, μείωση των φόρων -κεντρική εξαγγελία της Λέγκα- και τη δημιουργία ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς» 780 ευρώ μηνιαίως, μια υπόσχεση του M5S.

Ο ηγέτης της Λέγκα, αντιπρόεδρ­ος και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, πριν ακόμη ορκισθεί έδωσε σαφές στίγμα προθέσεων: «Θα ήθελα να περικόψω το ποσό των 5 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, καθώς μου φαίνεται υπερβολικό». Και σημείωσε πως «οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσ­ουν προβλήματα».

Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Γερμανία αναμένει «καλή και στενή συνεργασία» και με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, «όπως αρμόζει στις στενές γερμανοϊτα­λικές σχέσεις».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece