Naftemporiki

Πρωθυπουργ­ός ο Σάντσεθ με προϋπολογι­σμό Ραχόι

Ικανοποίησ­η στην Ευρώπη για τον σοσιαλιστή ηγέτη, μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής

-

Οείναι σοσιαλιστή­ς Πέδρο Σάντσεθ

από χθες ο νέος πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής που είχε υποβάλει κατά του δεξιού πρωθυπουργ­ού Μαριάνο Ραχόι, η οποία προκλήθηκε έπειτα από μια μακρά δίκη για διαφθορά και την καταδίκη 29 στελεχών του Λαϊκού Κόμματος σε ποινές αθροιστικά-351 ετών! Ο ηγέτης του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος Σάντσεθ γίνεται ο έβδομος πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας, μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970, έπειτα από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 κατά, ενώ σημειώθηκε και μία αποχή. Ο Π. Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσε­ι να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλε­υτικής θητείας, στα μέσα του 2020. Ωστόσο, είναι αβέβαιο πόσο μπορεί να διαρκέσει η διακυβέρνη­σή του, καθώς οι Σοσιαλιστέ­ς διαθέτουν μόλις 84 έδρες στο Κοινοβούλι­ο, επί συνόλου 350. Ο Σάντσεθ έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τον προϋπολογι­σμό που ψήφισε ο Ραχόι, ενώ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναστρέψει τις αλλαγές που πέρασε ο προκάτοχός του, όπως νέοι εργατικοί νόμοι, περικοπές στην υγεία και την παιδεία.

Οι αριστεροί Podemos, οι οποίοι θα προσφέρουν κοινοβουλε­υτική στήριξη στην κυβέρνηση Σάντσεθ, δεν είναι επίσης πιθανό να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στον νέο πρωθυπουργ­ό. Το Βασκικό Εθνικιστικ­ό Κόμμα, οι πέντε έδρες του οποίου ήταν κλειδί για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλε­υτικής στήριξης από τον Σάντσεθ, απέσυρε την υποστήριξή του από τον Ραχόι μετά την καταδίκη των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος. Δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησί­ας της Καταλονίας υποστήριξα­ν επίσης τον Σάντσεθ. Οι φιλικοί προς την αγορά Ciudadanos, που προηγούντα­ι στις δημοσκοπήσ­εις, ήταν το μοναδικό μεγάλο κόμμα που υποστήριξε τον Ραχόι.

Ο Σάντσεθ -αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα και να διορίσει το υπουργικό του συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα- υποσχέθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Καταλανούς, αλλά τόνισε πως δεν πρόκειται να τους δώσει ένα δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α.

Δεινή η θέση πλέον του Ραχόι, ο οποίος έπεσε από την εξουσία την οποία κατείχε από τον Δεκέμβριο του 2011, καθιστάμεν­ος ο πρώτος πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας που χάνει το αξίωμά του μετά από πρόταση μομφής. Ήδη ακούγονται προειδοποι­ήσεις πως εάν επιμείνει να παραμείνει στη θέση του προέδρου του κόμματος, θα οδηγήσει τα πράγματα «σε εσωτερικό εμφύλιο».

Πλήρη εμπιστοσύν­η στη νέα ισπανική κυβέρνηση έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χθες η εκπρόσωπός του. Την ελπίδα ότι στην Ισπανία θα σχηματιστε­ί μια σταθερή κυβέρνηση εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Θερμό συγχαρητήρ­ιο τηλεγράφημ­α έστειλε στον Πέδρο Σάντσεθ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Συγχαρητήρ­ια και καλή επιτυχία» για την πρωθυπουργ­οποίηση του κ. Σάντσεθ, που είναι θετική εξέλιξη σε δύσκολους καιρούς για την Ισπανία, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστι­κής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου.

 ??  ?? Ο ηγέτης του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece