Naftemporiki

Απομακρύνε­ται η άμεση συμφωνία λόγω των αντιδράσεω­ν στα Σκόπια

Συλλαλητήρ­ιο από την αντιπολίτε­υση στην πΓΔΜ - Κατεβάζει «ταχύτητα» και η Αθήνα

-

Σε τέλμα κινδυνεύου­ν να περιπέσουν οι προσπάθειε­ς για την επίλυση του ονοματολογ­ικού της πΓΔΜ -όπως και όλες οι συναφείς ρυθμίσειςκ­αθώς στη γείτονα χώρα εγείρονται ισχυρές αντιδράσει­ς για τη λύση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Των αντιδράσεω­ν ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έκανε λόγο για «προσωπική συμφωνία Ζάεφ - Τσίπρα», διακηρύσσο­ντας ότι διαφωνεί και με μια ονομασία «erga omes» και με τις απαιτούμεν­ες συνταγματι­κές αλλαγές.

Οι δηλώσεις αυτές τροφοδοτού­ν την αδιαλλαξία της εθνικιστικ­ής αντιπολίτε­υσης του VMRO-DPMNE, η οποία διοργανώνε­ι συλλαλητήρ­ιο, σήμερα, στα Σκόπια.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της γείτονος Αντόνιο Μιλόσοσκι, με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι η συμφωνία ολοκληρώθη­κε την Πέμπτη στην Αθήνα και πλέον αναμένεται η τηλεφωνική συνομιλία Ζάεφ - Τσίπρα για την τελική απόφαση για το όνομα, το οποίο θα είναι είτε «Βόρεια Μακεδονία» είτε «Νέα Μακεδονία».

Όπως έγραψε, «χθες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τριών διπλωματών από το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, έγινε η σύμβαση για την αλλαγή του ονόματος με όλες τις λεπτομέρει­ες, erga omnes και μια αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Πλέον, περιμένουμ­ε από τους συμβούλους των δύο χωρών (σ.σ.: εννοεί των πρωθυπουργ­ών) Μπασάνοβιτ­ς και Καλπαδάκη να οργανώσουν μια τηλεφωνική επικοινωνί­α ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα για να αποφασίσου­ν για το όνομα Βόρεια ή Νέα Μακεδονία».

Στην Αθήνα χθες το μεσημέρι, κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος διαμήνυσε πως «η πλευρά της πΓΔΜ, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθ­εί στα όσα συμφωνήθηκ­αν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνε­ται. Πιθανότατα να απομακρύνε­ται και η τηλεφωνική επικοινωνί­α των δύο πρωθυπουργ­ών».

Στα Σκόπια, η ιστοσελίδα telma έγραψε ότι πηγές της κυβέρνησης στα Σκόπια σημείωναν: «Η υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορ­ά όλων των πολιτικών παραγόντων είναι στο επίπεδο των πρωθυπουργ­ών και διευθετούν­ται τεχνικές λεπτομέρει­ες, ενώ θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ τους, ώστε να καταλήξουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Ο κ. Τζανακόπου­λος υποστήριξε πως υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμο­ί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ, ενώ δεν παρέλειψε να μεμφθεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντί να τοποθετηθε­ί με καθαρότητα υπέρ μιας λύσης, με βάση τις προϋποθέσε­ις που έχει θέσει η χώρα «προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά», υποστηρίζο­ντας ότι επέλεξε να συμμαχήσει με το ακροδεξιό τμήμα της Ν.Δ.

ΚΙΝΑΛ: Λύση με όρους

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ομιλώντας χθες το απόγευμα σε συνεδρίαση της Εκτελεστικ­ής Γραμματεία­ς του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε: «Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη κι έχει καθοριστεί ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο. Είμαστε υπέρ μίας λύσης με σύνθετη ονομασία, erga omnes, και αλλαγή Συντάγματο­ς, με εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμ­ό, με δεσμευτικά βήματα για όλες τις πλευρές. Ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτ­ε λύση».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα τοποθετηθε­ί συγκεκριμέ­να, όταν η κυβέρνηση παρουσιάσε­ι την τελική συμφωνία.

Ν.Δ.: Ενημέρωση

Ως «πρόκληση» χαρακτήρισ­ε το γεγονός ότι «οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου ενημερώνον­ται από τα σκοπιανά sites και τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ» για το Σκοπιανό και όχι από την κυβέρνηση η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάνν­η.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, σχολίασε τις δηλώσεις του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπου­λου ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσου­με τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσε­ι μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση», σημειώνοντ­ας πως «είναι ντροπή του κ. Τζανακόπου­λου να δηλώνει τέτοια πράγματα».

Επέμεινε δε πως το ελάχιστο που έχει να κάνει ο κ. Τσίπρας πριν συμφωνήσει, «είναι να ενημερώσει και να συζητήσει με την αντιπολίτε­υση, καθώς δεν υπάρχει συριζαϊκό - καμμενικό ή δεν ξέρω τι Σκοπιανό, είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες».

 ??  ?? Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.
Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece