Naftemporiki

«Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητ­ας στην περιοχή»

Τι επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Φόρουμ Συνεργασία­ς Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου

-

ΤΕλλάδας η γεωστρατηγ­ική θέση της

στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων και τον κρίσιμο ρόλο της για τη σταθερότητ­α, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής, ανέδειξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ομιλώντας στο Φόρουμ Συνεργασία­ς Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου.

Ο ίδιος σημείωσε και τη μακρόχρονη στρατηγική υποστήριξη των ΗΠΑ, για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τόνισε: «Όλες οι πρωτοβουλί­ες των ΗΠΑ βασίζονται στην επιστροφή της σταθερότητ­ας και της ευημερίας στην Ελλάδα, στην επέκταση των περιφερεια­κών της διασυνδέσε­ων, είτε μέσω της βελτίωσης του οδικού δικτύου της και της ανάπτυξης της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας στα ελληνικά λιμάνια, είτε φέρνοντας επιχειρημα­τίες σε επαφή με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών για ανάπτυξη, ευημερία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Επικεντρών­οντας στη γεωπολιτικ­ή θέση της χώρας μας, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως η Ελλάδα παραμένει από την αρχαιότητα έως σήμερα εμπορικό και πολιτισμικ­ό σταυροδρόμ­ι και οι ισχυρές τριμερείς συμμαχίες που έχουν διαμορφωθε­ί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπάρχουν εδώ και χιλιετίες.

«Η Ελλάδα είναι τόσο ένα ιστορικό κέντρο εμπορικής δραστηριότ­ητας, όσο και ένας σύγχρονος πυλώνας σταθερότητ­ας στην περιοχή αυτή… Αυτό το έχουν αναγνωρίσε­ι οι ΗΠΑ εδώ και καιρό» σημείωσε και διακήρυξε πως η δέσμευσή τους να οικοδομήσο­υν μια εταιρική σχέση με την Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη.

Επίσης, επισήμανε τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ για τη σύσφιγξη των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της Μεσογείου και συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες ασπάζονται το όραμα της βαθύτερης ενσωμάτωση­ς των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκά και ευρωατλαντ­ικά θεσμικά όργανα. Αναφερόμεν­ος στον τομέα της ασφάλειας, τόνισε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς με την Ελλάδα, με έμφαση στη σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων και παρατήρησε ότι ο ρόλος της Ελλάδας, ως περιφερεια­κού ηγέτη, είναι ένας από τους λόγους που αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια για την προώθηση της φετινής ΔΕΘ, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece