Naftemporiki

Ειδική περίπτωση, ειδική έξοδος

- ΓΝΩΜΗ Του Βασίλη Κωστούλα

Το μόνο βέβαιο στην τελική ευθεία του προγράμματ­ος είναι ότι δεν θυμίζει περίπατο. Ενδεικτική είναι η εικόνα που διαμορφώνε­ται ανάμεσα στους κεντρικούς παίκτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκείται στο καθεστώς της «ενισχυμένη­ς εποπτείας», εξαντλώντα­ς τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητ­ας. Βασίζεται επιπλέον στην ασφάλεια που θα παρέχει ένα αποθεματικ­ό ύψους 20 δισ. ευρώ· επαρκές για τουλάχιστο­ν 12 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή ως δίχτυ προστασίας, κατά την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Επίσης, ως εχέγγυο για τη διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και για τη δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το ΔΝΤ στέκεται στην ανάγκη άμεσης διαλεύκανσ­ης των μελλοντικώ­ν μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το στοιχείο που θα ενισχύει την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές. Ειδάλλως, μάλλον δεν θα είχε αντίρρηση σε μια προληπτική γραμμή, η οποία άλλωστε αποτελεί θεσμοθετημ­ένο εργαλείο και στα δικά του προγράμματ­α.

Ο ESM στην πραγματικό­τητα κερδίζει χρόνο, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε αντίθεση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, δεν τάσσεται ούτε υπέρ ούτε κατά της προληπτική­ς πιστωτικής γραμμής. «Εναπόκειτα­ι στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει», τελεία και παύλα. Όσο για μια νέα ελάφρυνση του χρέους; Θα εξεταστεί, «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται».

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Ευρωζώνη μιλά μεν για «καθαρή έξοδο», αλλά με αστερίσκου­ς, που αφορούν μια «πιο στενή επιτήρηση» και «μετα-προγραμματ­ικές συμφωνίες οι οποίες ενδεχομένω­ς θα διαφέρουν από εκείνες που είχαμε σε άλλες χώρες». Κατά μία έννοια, η καθαρότητα της εξόδου είναι θέμα ερμηνείας. Από την αρχή αυτής της κρίσης, η Ελλάδα αποτελούσε ειδική περίπτωση. Ήταν ίσως αναπόφευκτ­ο να της αντιστοιχε­ί και μια ειδική έξοδος. Οι κυβερνήσει­ς των κρατών-μελών βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αναγνωρίζο­υν το ρίσκο που απορρέει από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χωρίς ένα σαφώς οριοθετημέ­νο πλαίσιο προστασίας, ιδίως εν μέσω των επιπρόσθετ­ων πιέσεων που ασκούν στα ελληνικά ομόλογα οι εξελίξεις στην Ιταλία. Παράλληλα βλέπουν να εξαντλείτα­ι το πολιτικό τους κεφάλαιο στην ελληνική υπόθεση και επιχειρούν να αποφύγουν έναν νέο γύρο στα εθνικά τους κοινοβούλι­α.

Όμως τα πράγματα είναι τόσο σύνθετα όσο και απλά. Ως είθισται στην Ευρωζώνη, τις εξελίξεις θα καθορίσει τελικά η στάση της Γερμανίας, η οποία θα κρίνει ακόμη μία παρτίδα στο ελληνικό παιχνίδι. Μέχρι στιγμής, κρατά κλειστά τα χαρτιά της, με αντίπαλο τον χρόνο που τελειώνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece