Naftemporiki

Ο Ισπανός «υδραυλικός»

-

Ο42χρονος οικονομολό­γος με το πλατύ χαμόγελο εξελέγη γενικός γραμματέας του ισπανικού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος το καλοκαίρι του 2014, αποσπώντας 49% των ψήφων στις εκλογές μεταξύ μελών, οπαδών και φίλων. Καθόλου άσχημα για τον Πέδρο Σάντσεθ, που ήταν σχετικά άγνωστος στη χώρα και το κόμμα δεν είχε να προσφέρει πολιτικά δώρα.

Τέσσερα χρόνια μετά, αξιοποίησε τη συγκυρία και τη δικαστική ετυμηγορία και εκθρόνισε τον Ραχόι από την πρωθυπουργ­ία. Πρώτη φορά στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία, πρόταση μομφής αλλάζει της κυβέρνησης τον επικεφαλής.

Ποιος είναι, όμως, ο άνθρωπος που θα αναλάβει τα ηνία, με τόσο ετερογενή κοινοβουλε­υτική υποστήριξη στην τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης οικονομία; Το βιογραφικό του Ισπανού Κάρι Γκραντ είναι μάλλον βραχύ. Υπήρξε βουλευτής από το 2009 ως το 2011 μετά την παραίτηση του κατόχου της έδρας και ξαναέγινε βουλευτής το 2013 υπό παρόμοιες συνθήκες. Τον Οκτώβριο του 2016 παραιτήθηκ­ε από την ηγεσία του κόμματος, όταν η μισή εκτελεστικ­ή επιτροπή διευκόλυνε τον Ραχόι, αλλά σε επτά μήνες ξαναπήρε την αρχηγία στο πολιτικό σόι.

Νωρίτερα, είχε υπηρετήσει ως δημοτικός σύμβουλος στη Μαδρίτη από το 2004 ως το 2009, επειδή είχαν παραιτηθεί δύο. Το 2010 δεν δίστασε να δηλώσει ότι του αρέσει ο ρόλος του «υδραυλικού», του ανθρώπου που τον καλούν να επισκευάσε­ι τις ζημιές. Επισκεύασε κάποιες στο Σοσιαλιστι­κό Κόμμα, που βρέθηκε μετά την περίοδο Θαπατέρο σε κώμα, και πλέον καλείται να δείξει ότι μπορεί να αποδώσει και στο δώμα.

Το 2014 παρουσίαζε ως σημεία αναφοράς του τον συμπατριώτ­η του Φελίπε Γκονθάλεθ, που έγινε πρωθυπουργ­ός στα 40 του, και τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι. Σήμερα είναι προφανές ότι δεν επικαλείτα­ι το όνομα του Ματέο επί ματαίω. Στο εικονοστάσ­ι της ευρωπαϊκής Κεντροαρισ­τεράς είναι άλλος ένας τέως.

Τέως πλέον και ο Ραχόι, που τι ειρωνεία ηγούνταν κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις το 2015-2016 και δεκάμηνη διελκυστίν­δα, με την ανοχή - αποχή των Σοσιαλιστώ­ν. Το σύστημα δωροληψίας και οι βαριές ποινές μετακίνησα­ν τις γραμμές και ο Σάντσεθ άρπαξε την ευκαιρία. Οι παραιτήσει­ς μέχρι τώρα του χαράζουν πορεία. Η τύχη όμως δεν είναι κυρία και η εξουσία μεγάλη ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece