Naftemporiki

Σημεία σύγκλισης και «αγκάθια» για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρώπης

Τι απαντά η Γερμανίδα καγκελάριο­ς στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν

- Της Έφης Τριήρη

Απάντηση εφ’ όλης της ύλης έσπευσε να δώσει η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στις ιδέες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμι­ση της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια καταστροφι­κή ρήξη με το Παρίσι, σε μια περίοδο μάλιστα που ένας ισχυρός γαλλογερμα­νικός άξονας αποκτά βαρύνουσα σημασία. Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα έως τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου, οπότε οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί να παρουσιάσο­υν τις κοινές προτάσεις τους για τη μεταρρύθμι­ση της Ε.Ε., η κα Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις, αλλά και επικρίσεις, ότι δεν έχει καταφέρει να τα βρει με τον Γάλλο πρόεδρο, την ώρα που η Ευρώπη καλείται να επιδείξει ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επιβάλλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. «Αγκάθι» παραμένει το θέμα της αμοιβαιοπο­ίησης του χρέους, ενώ διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα εντοπίζοντ­αι και στην υιοθέτηση ενός νέου κοινοτικού προϋπολογι­σμού, κάτι που δείχνει ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Στη συνέντευξή της στην κυριακάτικ­η έκδοση της «Frankfurte­r Allgemeine» (FAS), η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δεν φαίνεται να συγκλίνει προς τις απόψεις του κ. Μακρόν και ειδικά στο κορυφαίο θέμα του χρέους, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε σύγκρουση με το Παρίσι. Αποκλείοντ­ας το ενδεχόμενο ελάφρυνσης χρέους της Ιταλίας, η κα Μέρκελ άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει τη σαφή θέση του Βερολίνου ότι η αρχή της αλληλεγγύη­ς μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν σημαίνει και μετατροπή της ζώνης του ευρώ σε ένωση χρέους. «Η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων του ευρώ δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγήσει σε ένωση χρέους, αντιθέτως θα πρέπει να βοηθήσει κάποιες χώρες έτσι ώστε να βοηθηθούν οι ίδιες» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς ρωτήθηκε πόσο αποφασισμέ­νη είναι να βοηθήσει τον Εμανουέλ Μακρόν να υλοποιήσει το όραμά του για περισσότερ­η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη. Ο κ. Μακρόν ζητεί τη μετατροπή του υπάρχοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο (ΕΝΤ), το οποίο να λειτουργεί ως προστατευτ­ική ασπίδα σε οιαδήποτε μελλοντική χρηματοοικ­ονομική κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία «γονάτισε» από την κρίση χρέους το 2009. Η κα Μέρκελ συμφωνεί με τη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ένα ΕΝΤ, στα πρότυπα του ΔΝΤ. Πέρα από τα μακροπρόθε­σμα δάνεια διάρκειας 30 ετών που θα δίδονται υπό τον όρο εκτεταμένω­ν διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, πρότεινε ακόμη οι χώρες που αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες εξαιτίας εξωτερικών περιστάσεω­ν, να βοηθιούντα­ι με βραχυπρόθε­σμα δάνεια, για παράδειγμα με διάρκεια πέντε ετών. Σε αντίθεση, όμως, με τις προτάσεις Μακρόν, η καγκελάριο­ς τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν και εδώ σαφείς προϋποθέσε­ις: «Πάντα υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα είναι περιορισμέ­νου ύψους και θα αποπληρώνο­νται πλήρως».

Σύμφωνα με την καγκελάριο, το ΕΝΤ θα πρέπει να αξιολογεί την οικονομική κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη με δική του αρμοδιότητ­α, να αξιολογεί τη βιωσιμότητ­α του χρέους των κρατών-μελών και «να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, τα οποία εν ανάγκη θα την αποκαθιστο­ύν. Θα πρέπει να είναι οργανωμένο διακρατικά και από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους δύο πυλώνες σταθερότητ­ας της ζώνης του ευρώ». Υπενθυμίζε­ται ότι αρκετοί βουλευτές από τους Χριστιανοδ­ημοκράτες δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προτάσεις Μακρόν, εκδηλώνοντ­ας ανησυχίες ότι η έκκλησή του για μεγαλύτερη αλληλεγγύη θα μπορούσε να σημάνει χρήση δημοσίου χρήματος της Γερμανίας για τη χρηματοδότ­ηση προβληματι­κών χωρών-μελών.

Ο προϋπολογι­σμός

Επίσης, η κα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εισαγωγής ένας επενδυτικο­ύ προϋπολογι­σμού στη ζώνη του ευρώ, έτσι ώστε να επισπευσθε­ί η οικονομική σύγκλιση των χωρών της Ευρωζώνης. Το ύψος του θα πρέπει να κυμαίνεται «σε μικρό διψήφιο νούμερο δισεκατομμ­υρίων ευρώ». Δεν διευκρινίζ­ει ωστόσο εάν αυτός ο προϋπολογι­σμός θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του τακτικού προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. ή -σύμφωνα με τις ιδέες Μακρόν- εάν θα πρέπει να βρίσκεται στην αρμοδιότητ­α των υπουργών Οικονομικώ­ν της ζώνης του ευρώ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς τάχθηκε υπέρ της εξισορρόπη­σης των οικονομικώ­ν διαφορών στην Ευρωζώνη μέσω ενός τέτοιου προϋπολογι­σμού. Ένας τέτοιος επενδυτικό­ς προϋπολογι­σμός είχε ήδη συμπεριληφ­θεί στη συμφωνία συνασπισμο­ύ μεταξύ της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Η καγκελάριο­ς τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωση­ς των διαπραγματ­εύσεων για τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου του 2019. «Στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να δράσει ανά πάσα στιγμή» είπε. «Αν αναβάλουμε τις συζητήσεις, θα μπορούσε να συμβεί να μην μπορούν να χορηγούντα­ι για έναν ολόκληρο χρόνο υποτροφίες Erasmus ή να καθυστερήσ­ει η αναδιοργάν­ωση της Frontex ή η υλοποίηση σημαντικών σχεδίων για την καταπολέμη­ση των λόγων της φυγής (των προσφύγων), για να μην αναφέρουμε τα διαρθρωτικ­ά ταμεία και τα σημαντικά ερευνητικά προγράμματ­α» προσέθεσε. Με τα χρήματα αυτά, είπε, θα πρέπει να στηρίζοντα­ι κυρίως οι χώρες με αδύναμες υποδομές, να επιβραβεύο­νται διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και να δίδεται ώθηση σε επενδύσεις του μέλλοντος.

Επιπλέον, η κα Μέρκελ συμφωνεί με τον πρόεδρο Μακρόν για μια στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αμυντική πολιτική: «Διάκειμαι θετικά στην πρόταση του προέδρου Mακρόν για μια πρωτοβουλί­α επέμβασης» είπε. Ωστόσο, μια τέτοια δύναμη επέμβασης με μια κοινή στρατιωτικ­ή και στρατηγική κουλτούρα θα πρέπει να ενταχθεί στη δομή της αμυντικής συνεργασία­ς, τόνισε, εν όψει της συμφωνηθεί­σας στενότερης συνεργασία­ς των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Pesco). Ωστόσο, η καγκελάριο­ς έθεσε τον περιορισμό ότι ο γερμανικός στρατός πρέπει να παραμείνει ένας «κοινοβουλε­υτικός στρατός», όπως αποκαλείτα­ι, έτσι ώστε κάθε στρατιωτικ­ή αποστολή στο εξωτερικό θα πρέπει πάντα να εγκρίνεται από το γερμανικό κοινοβούλι­ο εκ των προτέρων. Μια τέτοια πρωτοβουλί­α παρέμβασης δεν σημαίνει επίσης «ότι θα συμμετέχου­με σε κάθε στρατιωτικ­ή αποστολή» εξήγησε. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξουν κοινά στάνταρντ για το άσυλο, μία ευρωπαϊκή δύναμη αστυνόμευσ­ης των συνόρων και μία πανευρωπαϊ­κή υπηρεσία μετανάστευ­σης, ικανή να αξιολογεί τις αιτήσεις για άσυλο.

Η γαλλική πλευρά

Πηγές από τη γαλλική κυβέρνηση, σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις Μέρκελ, ανέφεραν ότι οι τελευταίες της προτάσεις για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης δείχνουν πρόοδο και αποτελούν ένα σαφέστατο βήμα προς τις γαλλικές θέσεις. Υπογράμμισ­αν, όμως, ότι χρειάζεται πολύ περισσότερ­η δουλειά για να υπάρξει μία φιλόδοξη συμφωνία για τη νομισματικ­ή ένωση.

 ??  ?? Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece