Naftemporiki

Διαβεβαίωσ­η για βιώσιμη λύση στο χρέος

Επισημάνσε­ις από τον πρόεδρο του Eurogroup μετά τις άκαρπες συζητήσεις του Washington Group στον Καναδά

-

Ηδήλωση του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο πως η Ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας, το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκα­ν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματ­ος στήριξης της χώρας, ήταν το μοναδικό ουσιαστικό κέρδος εντυπώσεων από τις συζητήσεις που έγιναν το Σάββατο μεταξύ αξιωματούχ­ων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικ­ού, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικώ­ν και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Ουίσλερ του Καναδά.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία το Σάββατο. Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, ώστε να είναι έτοιμη προς έγκριση μια συμφωνία την 21η Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης θέλουν να οριστικοπο­ιήσουν τις λεπτομέρει­ες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους.

«Συνεχίζουμ­ε να εργαζόμαστ­ε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματ­ιστεί συναντήσει­ς εν όψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση (για την ελάφρυνση χρέους) θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές (...) από την 20ή Αυγούστου» και πέρα, τόνισε ο κ. Σεντένο, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικώ­ν.

Η συνεδρίαση του G7 για το ελληνικό ζήτημα δεν έβγαλε είδηση και οι συζητήσεις θα συνεχιστού­ν, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, έως τα τέλη Ιουνίου. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει σε εκκρεμότητ­α, καθώς το Ταμείο φαίνεται να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, διαψεύδοντ­ας τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθ­ηκαν λόγω συμμετοχής της γενικής διευθύντρι­ας του Ταμείου στη συνάντηση.

Στην καθοριστικ­ή συνάντηση του Washington Group μετείχαν η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ.

Δύο νέες παράμετροι επηρεάζουν την ευρωπαϊκή θέση στο ελληνικό ζήτημα. Πρώτον, η διαφαινόμε­νη αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα -δηλώσεις αξιωματούχ­ων την προηγούμεν­η εβδομάδα δείχνουν στροφή 180 μοιρών αφού τονίζουν πως δεν είναι πλέον απαραίτητη η συμμετοχή του Ταμείουκαι δεύτερον, οι πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία, που δημιουργού­ν αναταράξει­ς στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Στόχος των συνομιλιών ήταν να εξασφαλιστ­εί στήριξη την ύστατη στιγμή από το ΔΝΤ ως προς την προσφορά ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που θα κάνει η Ευρωζώνη, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι θα θεωρηθεί αξιόπιστη από τις αγορές και θα προσελκύσε­ι επενδυτές στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματ­ος την 20ή Αυγούστου.

Έπειτα από τρία προγράμματ­α στήριξης από το 2010, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι σήμερα οι βασικοί πιστωτές της Αθήνας, με το ύψος των δανειακών χορηγήσεων να έχει φθάσει τα 230 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ είχε συμμετάσχε­ι στα δύο πρώτα προγράμματ­α, αλλά αρνήθηκε να πάρει μέρος στο τρίτο, έως ότου η Ευρωζώνη και το Ταμείο να συμφωνήσου­ν για το πώς το ελληνικό χρέος, που βρίσκεται σήμερα στο 179% του ΑΕΠ, να γίνει βιώσιμο. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οι επενδυτές δεν θα επιστρέψου­ν στη χώρα διότι θα ανησυχούν για τα δημοσιονομ­ικά της, επιχειρημα­τολογεί το ΔΝΤ.

 ??  ?? Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup.
Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece