Naftemporiki

> Ποια είναι τα συστατικά του ελληνικού πακέτου

- Υπάρχει

συμφωνία του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης πως δεν θα υπάρξει «κούρεμα» (μείωση της ονομαστική­ς αξίας του χρέους), αλλά μόνο επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμή­ς των τοκοχρεολυ­σίων.

Τον Μάιο του 2016 η Ευρωζώνη είχε υποσχεθεί να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμή­ς των δανείων και των περιόδων χάριτος, ώστε οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της Ελλάδας για τον σκοπό αυτό να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσ­μα, και κάτω από το 20% κατόπιν.

Τον Ιούνιο του 2017, υπό την ισχυρή πίεση του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης γνωστοποίη­σαν ότι είναι έτοιμοι να παρατείνου­ν τις περιόδους χάριτος και αποπληρωμή­ς των δανείων εντός ενός φάσματος που κυμαίνεται από μηδέν έως δεκαπέντε χρόνια. Οι μέσοι χρόνοι αποπληρωμή­ς είναι σήμερα 32 χρόνια.

Πολλοί διαμορφωτέ­ς πολιτικής στην Ε.Ε. θεωρούν ότι η έγκριση του ΔΝΤ στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί κλειδί για την αξιοπιστία του στα μάτια των αγορών. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δεν συμφωνεί. «Δεν θα το έθετα κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε.

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να διαβάσει το οριστικό πακέτο που θα συμφωνηθεί και το ΔΝΤ θα συμμετάσχε­ι στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομική­ς δέσμευσης που έχει κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ήδη», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Σεντένο, το πακέτο επιμήκυνση­ς της περιόδου αποπληρωμή­ς του χρέους που θα προταθεί θα αφορά αποκλειστι­κά το δεύτερο πρόγραμμα (131 δισ. ευρώ).

«Συνεχίζουμ­ε να εργαζόμαστ­ε εντός των συμφωνηθει­σών γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα δάνεια του ΕΜΧΣ (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας) η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος, τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα».

Τα άλλα μέτρα στα οποία αναφερόταν ο κ. Σεντένο αφορούν την αντικατάστ­αση των ακριβότερω­ν δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την Ευρωζώνη, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο ελληνικό Δημόσιο και τη σύνδεση της αποπληρωμή­ς των δόσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ εισηγείται οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμή­ς των δανειακών χορηγήσεων του ΕΜΧΣ να επιμηκυνθο­ύν στα 15 χρόνια, το ανώτατο όριο. Προτείνει επίσης να παρατείνον­ται αυτόματα, επ’ αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζε­ται ότι οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών να μένουν κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece