Naftemporiki

«Κανένα θέμα παράτασης του προγράμματ­ος»

-

Δεν συζητείται από κανέναν θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματ­ος πέραν της 20ής Αυγούστου, επισημαίνε­ι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Ο ίδιος εκτιμά, παράλληλα, ότι μάλλον το ΔΝΤ θα αναλάβει από τούδε και στο εξής τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕΜΠΕ ο καθηγητής Ιστορίας Οικονομικώ­ν Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικώ­ν Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, που από το 2015 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εκτελεστικ­ό συμβούλιο του ΔΝΤ, αναφέρει επίσης ότι επίκειται έκθεση από το Ταμείο για το άρθρο 4, που θα αποτυπώνει τη γενική πορεία της οικονομίας, αλλά και την αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Η ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους που θα περιλαμβάν­εται στην επόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με μια ανάλυση για το χρέος από την οποία θα εξαρτιόταν η χρηματοδοτ­ική συμμετοχή του Ταμείου. Μάλιστα, ο κ. Ψαλιδόπουλ­ος εκτιμά πως η βελτίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα μακροοικον­ομικά μεγέθη της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους θα οδηγήσουν το Ταμείο στο να χαρακτηρίσ­ει βιώσιμο το χρέος σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. «Δεδομένου ότι τα μακροοικον­ομικά δεδομένα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με το 2017 και ότι θα ανακοινωθο­ύν και τα μέτρα των ευρωπαϊκών θεσμών για το χρέος, πιθανολογώ ότι η βιωσιμότητ­α του χρέους θα επεκταθεί χρονολογικ­ά σε σύγκριση με πέρυσι», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece