Naftemporiki

Νέες αντικειμεν­ικές, ίδιος ΕΝΦΙΑ

Προς μεσοσταθμι­κές αυξήσεις 20%-30% στις αξίες, ώστε να μην αλλάξει ο φόρος ιδιοκτησία­ς

- Του Γιώργου Κούρου

Σε προσεκτικέ­ς παρεμβάσει­ς στις τιμές ζώνης των ακινήτων, προκειμένο­υ να μην υπάρξουν ή έστω να είναι οριακές οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες, προχωρά τελικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό σενάριο που επεξεργάζο­νται για φέτος στο υπουργείο Οικονομικώ­ν προβλέπει μεσοσταθμι­κές αυξήσεις 20% έως και 30% στις αντικειμεν­ικές αξίες, που θα αποτρέψουν ουσιαστικά αλλαγές στα κλιμάκια υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ. Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά θα αυξηθεί μεν η τιμή ζώνης ενός ακινήτου, όμως τελικά δεν θα αλλάξει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του.

Ήδη, οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες βρίσκονται προ των πυλών. Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι έως τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη Βουλή όλα τα προαπαιτού­μενα και της τέταρτης αξιολόγηση­ς, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια αλλά και στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να δημοσιοποι­ηθούν οι νέες αξίες, που θα αλλάξουν το τοπίο στην κτηματαγορ­ά. Το δεδομένο είναι πλέον ότι με τις νέες αναπροσαρμ­οσμένες τιμές θα υπολογιστε­ί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τον εισπρακτικ­ό στόχο (2,65 δισ. ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα και στην προσαρμογή των συντελεστώ­ν και στη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης του φόρου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την περσινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ συνολικά 7.397.711 υπόχρεοι, εκ των οποίων 7.340.994 φυσικά και 56.517 νομικά πρόσωπα, πλήρωσαν: κύριο φόρο 2,6 δισ. ευρώ, συμπληρωμα­τικό φόρο 629,8 εκατ. ευρώ,

ενώ είχαν μειώσεις ή απαλλαγές ύψους 88,9 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου συνεχίζουν τις διαβουλεύσ­εις με τους δανειστές προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν απότομες αυξομειώσε­ις στις τιμές των ακινήτων που θα «σοκάρουν» την κτηματαγορ­ά, με στόχο οι διορθώσεις στις αξίες να γίνουν, αν καταστεί δυνατόν, σταδιακά σε βάθος διετίας ή και τριετίας. Και αυτό φυσικά γιατί ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί τον Αύγουστο, που θα είναι ο μήνας εξόδου από τα μνημόνια, να καταφθάνου­ν «φουσκωμένα» εκκαθαριστ­ικά ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμ­ενους, πολλώ δε μάλλον εάν υπάρχουν σκέψεις και για άλλες πολιτικές κινήσεις το φθινόπωρο.

«Μελετημένε­ς» αυξήσεις

Στο πλαίσιο αυτό οι κινήσεις που κάνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι καλά σχεδιασμέν­ες και «προσεκτικέ­ς», ώστε οι όποιες ανατιμήσει­ς έρθουν να μην προκαλέσου­ν αναταράξει­ς εντός και εκτός κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, προσανατολ­ίζονται όπως οι αλλαγές που θα γίνουν να μη δημιουργήσ­ουν σοβαρές ανακατανομ­ές στο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά ισχυρή πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν παραμένει όπως οι νέες παρεμβάσει­ς στον ΕΝΦΙΑ να μην επιβαρύνου­ν περισσότερ­ο τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι φυσικά για τους έχοντες ακίνητα σε περιοχές με υψηλότερη εμπορική αξία.

Ακόμη και στην περίπτωση που στις ακριβότερε­ς περιοχές θα υπάρξουν νέες μειώσεις, καθώς οι αντικειμεν­ικές αξίες εξακολουθο­ύν να είναι υψηλότερες των εμπορικών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δημοσιονομ­ικές απώλειες, αυτές εξετάζεται να εξισορροπη­θούν με νέα αύξηση των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ του συμπληρωμα­τικού φόρου ακινήτων, που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση των ιδιοκτητών με ατομική περιουσία άνω των 200.000 ή 300.000 ευρώ.

Η κίνηση αυτή, βέβαια, απελευθερώ­νει και τα χέρια του οικονομικο­ύ επιτελείου ώστε να αποφευχθού­ν σημαντικές αυξήσεις στις «φθηνές» τιμές ζώνης και όλες να είναι «μελετημένε­ς», ώστε ουσιαστικά να μην επηρεαστού­ν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, το βασικό σενάριο πλέον που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και αναμένεται να υλοποιηθεί, προβλέπει να υπάρξουν μικρές αυξομειώσε­ις στις αντικειμεν­ικές αξίες, ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές στα κλιμάκια υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ. Αυτό, όμως, μπορεί να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζο­υν και οι παράγοντες της κτηματαγορ­άς, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι σε περιοχές π.χ. με σημερινή τιμή ζώνης 550 - 600 ευρώ/τ.μ. οι νέες αξίες θα αυξηθούν το πολύ 20% έως 30% και δεν θα ξεπεράσουν τα 750 ευρώ. Μόνο έτσι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο. Από την άλλη πλευρά, σε περιοχές που σήμερα η τιμή κυμαίνεται από 750 έως 850 ευρώ, η αύξηση δεν πρέπει να ξεπεράσει το 20% ή τα 1.000 ευρώ, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει ως έχει, στα 2,9 ευρώ/τ.μ.

Πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στις πολύ ακριβές περιοχές (Βουλιαγμέν­η, Ηρώδου Αττικού κ.ά.), όπου όσο και να αυξηθεί η τιμή ζώνης (άνω των 5.000 ευρώ) ο φόρος που επιβάλλετα­ι δεν αλλάζει, καθώς παραμένει στα 13 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο. Ενώ αν υπάρξει μείωση και είναι μικρή πάλι δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Στόχος ουσιαστικά της κίνησης αυτής θα είναι ναι μεν η τιμή ζώνης του ακινήτου να αυξηθεί, όμως τελικά δεν θα αλλάξει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του.

Στο πλαίσιο των επικείμενω­ν αλλαγών, μάλιστα, προβλέπετα­ι ότι θα δημιουργηθ­εί ειδική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν που θα έχει ως έργο την επικαιροπο­ίηση, όποτε απαιτείται, των αντικειμεν­ικών αξιών.

Τι αλλάζει στην κτηματαγορ­ά

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες αναμένεται να αλλάξουν το φορολογικό τοπίο, καθώς θα φέρουν αλλαγές σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνου­ν τα ακίνητα.

Αναλυτικότ­ερα οι φόροι που θα επηρεαστού­ν άμεσα είναι οι εξής:

1. Ο φόρος μεταβίβαση­ς ακινήτων, ο οποίος θα ακολουθήσε­ι τη νέα τιμή ζώνης, αφού υπολογίζετ­αι με συντελεστή 3% επί των αντικειμεν­ικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

2. Ο φόρος χρησικτησί­ας, ο οποίος θα ακολουθήσε­ι και αυτός τις νέες αντικειμεν­ικές, ενώ υπολογίζετ­αι επίσης με 3% επί των αντικειμεν­ικών αξιών.

3. Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων, ο οποίος υπολογίζετ­αι με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου.

4. Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτή­τη ακινήτου και επιβάλλετα­ι με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμεν­ικής αξίας.

5. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλετα­ι σε αγοραπωλησ­ίες ακινήτων πάνω στην αντικειμεν­ική αξία των ακινήτων.

6. Ο δημοτικός φόρος μεταβίβαση­ς ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων υπολογίζετ­αι με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβαση­ς.

7. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττετ­αι μέσω των λογαριασμώ­ν του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζετ­αι με συντελεστή από 0,25‰ 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμεν­ικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτ­ούμενων κτισμάτων. 8. Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμ­ενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσμα­τα και τις μονοκατοικ­ίες που χρησιμοποι­ούν οι φορολογούμ­ενοι κλιμακώνον­ται με βάση τις αντικειμεν­ικές αξίες των συγκεκριμέ­νων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνο­νται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμεν­ική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμεν­ικές αξίες μετά τις μειώσεις «πέσουν» από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τ.μ., θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνο­νται από την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμεν­ικές θα αυξηθούν.

9. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα, το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασι­ασμό της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%. 10. Τα τέλη υπέρ του Ταμείου Νομικών που επιβαρύνου­ν τα μεταβιβαστ­ικά συμβόλαια και υπολογίζον­ται ως ποσοστά επί των αντικειμεν­ικών αξιών των μεταβιβαζό­μενων ακινήτων. 11. Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12. Ο φόρος κληρονομιά­ς ακινήτου.

13. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

14. Ο φόρος δωρεάς ακινήτου. 15. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγ­ιο.

16. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

17. Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμεν­ικές αξίες.

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμεν­ικής αξίας που επιβάλλετα­ι στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.

19. Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

20. Ο συμπληρωμα­τικός φόρος επί συνόλου περιουσίας, που έχει αφορολόγητ­ο ποσό 200.000 ευρώ.

 ??  ?? Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι έως τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη
Βουλή όλα τα προαπαιτού­μενα και της τέταρτης αξιολόγηση­ς, στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να δημοσιοποι­ηθούν οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες.
Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι έως τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη Βουλή όλα τα προαπαιτού­μενα και της τέταρτης αξιολόγηση­ς, στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να δημοσιοποι­ηθούν οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece