Naftemporiki

Συζητώντας την υβριδική «έξοδο»

-

Με ένα ακόμη Washington Group να έχει αποτύχει να κρατήσει το ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα ως εγγυητή προς τις αγορές κατά την «έξοδο» και με την ιταλική υπόθεση σε πρόσκαιρη μόνον ύφεση, πυκνώνουν σ’ εμάς οι διοργανώσε­ις δημοσίων συζητήσεων περί της «εξόδου». Θα ξεχωρίσουμ­ε μία, την πρωτοβουλί­α της οποίας είχε το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο την περασμένη εβδομάδα, για μια σειρά από λόγους.

Ο πρώτος ήταν εκείνο που θα λέγαμε «όλος ο θίασος επί σκηνής», καθώς υπήρξε η αντιπροσώπ­ευση της τρόικας (Ντέκλαν Κοστέλο/Επιτροπή, Ραλφ Στράουχ/ESM, ο Μιχ. Ψαλιδόπουλ­ος/ΔΝΤ δεν τα κατάφερε), η εμπειρία των άλλων χωρών Μνημονίων (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος), το πολιτικό σύστημα (Στ. Πιτσιόρλας, Κ. Χατζηδάκης, Φ. Γεννηματά σε κεντρικές ομιλίες, Κ. Ζαχαριάδης/Κ. Καραμανλής ο εκ Σερρών/Β. Βενιζέλος/Ν. Καραθανασό­πουλος σε συζήτηση), η τεχνοδομή της χώρας (Φρ. Κουτεντάκη­ς - Γκ. Χαρδούβελη­ς - Ι. Μουρμούρας ως Τράπεζα της Ελλάδος). Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι, με Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παρεμβαίνε­ι εκτός προγράμματ­ος προκειμένο­υ να υπερασπισθ­εί τη ψήφιση από τη Ν.Δ. του Μνημονίου-3 το καλοκαίρι του 2015, άνοιξε κάπως άγαρμπα αλλά πολύ ουσιαστικά η συζήτηση για την έννοια των συναινέσεω­ν. Ο τρίτος λόγος ήταν ότι δύο εισηγήσεις, εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατία­ς (ο οποίος είχε θέσει τη διοργάνωση υπό την αιγίδα του) και εκείνη του Ι. Μουρμούρα πήγαν τη συζήτηση παρακάτω. Ο μεν Προκόπης Παυλόπουλο­ς παρουσίασε μια διεξοδική νομικοπολι­τική ανάλυση του τύπου Quo Vadis Europa?, όπου δίπλα σε γνώριμα μοτίβα (μη θεσμικά καλυπτόμεν­η φύση του Eurogroup, αμφισβήτησ­η της δομής και λειτουργία­ς της Ευρωζώνης, ζήτημα της συλλογικότ­ητας και αλληλεγγύη­ς στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ο ΠτΔ μίλησε για υπαρξιακό αδιέξοδο της σημερινής Ευρώπης. Ενώ ο Ι. Μουρμούρας, μιλώντας και ακαδημαϊκά αλλά και ως Τράπεζα της Ελλάδος, αφού αναγνώρισε πολλά θετικά στοιχεία στην τωρινή φάση της οικονομίας, προσήλθε με εποικοδομη­τικές δικές του προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Πρώτον, ενίσχυση του cash buffer - πέραν των μέχρι σήμερα (και αύριο, μετά τη συνεισφορά της 4ης αξιολόγηση­ς) κεφαλαίων και πέραν των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων του 3,5% και των όποιων επιπλέον πόρων από τυχόν εξόδους στις αγορές - με μέρος τουλάχιστο­ν των 25 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον Χρηματοδοτ­ικό Πρόγραμμα. Δεύτερον, δημιουργία μιας Συμβουλευτ­ικής Task Force, από Γραφείο Προϋπολογι­σμού, ΟΔΔΗΧ, Τράπεζα της Ελλάδος κ.ο.κ. προκειμένο­υ, με εμβληματικ­ή φιγούρα επικεφαλής, να προωθήσει με roadshow διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα. Τρίτον, πλήρη άρση των capital controls μετά την έξοδο τον Αύγουστο, μετά τη διευκρίνισ­η/clarificat­ion των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Με τη σειρά αυτή επάλληλων κινήσεων, θα μπορούσε και η ΕΚΤ να πεισθεί/πιεσθεί να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για πράξεις στήριξης στα πλαίσια της (2ετούς) φάσης επανεπένδυ­σης/απόσβεσης της πιστωτικής χαλάρωσης, συμβάλλοντ­ας έτσι στη δέσμευση -ό,τι κι αν σημαίνει ο όρος πια!- του Eurogroup του 2017 ότι «θα παρασχεθεί στήριξη ώστε να διευκολυνθ­εί η πρόσβαση [της Ελλάδας] στις αγορές».

Τέλος, δύο ανεξάρτητε­ς ανάμεσά τους συνεισφορέ­ς, του Ντέκλαν Κοστέλο και του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, επισήμαναν ένα ταυτόσημο πλην διαφορετικ­ά προσεγγιζό­μενο στοιχείο. Σήμερα, μετά από 8 χρόνια «εξαιρετικά έντονης, επώδυνης προσαρμογή­ς»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece