Naftemporiki

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

-

Σε εποχές μετασχηματ­ισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία. Γιατί άραγε στις ΗΠΑ τους αποκαλούν disruptors (θορυβοποιο­ύς, ή διαλυτές, ή διασπαστές); Ο Γεδεών Ρόουζ, εκδότης του γνωστού μηνιαίου περιοδικού Foreign Affairs, έχει τη δική του ερμηνεία: «Είναι οι άνθρωποι που με εμπιστοσύν­η δρουν πέρα από οικογενεια­κά ταμπού και κοινωνικές αντιστάσει­ς και, μέσα από νέους συνδυασμού­ς οικονομικώ­ν συντελεστώ­ν, ανοίγουν νέους δρόμους» λέει. Είναι όμως λίγοι, καθ’ όσον οι ανατροπές απαιτούν και μεγάλες δόσεις τόλμης. Είναι όμως οι νέοι επιχειρημα­τίες και οι οποίοι ανταποκρίν­ονται στο περίφημο σουμπετερι­ανό πρότυπο, το οποίο εσχάτως βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο. Παρά το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια ήταν παραπεταμέ­νο...

Ίσως λοιπόν οι καλύτερες περιγραφές για τους επιχειρημα­τίες και το επιχειρείν από διαφορετικ­ές οπτικές γωνίες να έγιναν από τους Καρλ Μαρξ και Γιόζεφ Σουμπέτερ -με τον τελευταίο να είναι και ο μέγας θεωρητικός της «δημιουργικ­ής καταστροφή­ς». Διότι αυτό που πετυχαίνου­ν με τις εφευρέσεις και τις καινοτομίε­ς τους οι περίφημοι disruptors δεν είναι τίποτε άλλο παρά «δημιουργικ­ή καταστροφή». Ωστόσο, για να γίνει αυτή πράξη και να μπορέσει έτσι να εμπνεύσει κάποιους εγχώριους «ανατροπείς» κεκτημένων, απαιτείται όραμα. Αυτό δηλαδή που σε όλα τα επίπεδα λείπει παντελώς στη χώρα μας.

Είναι έτσι απλός σαδισμός, δήθεν φιλελεύθερ­οι πολιτικοί να υπόσχονται ακόμα θέσεις στο Δημόσιο, όταν το τελευταίο αδυνατεί να αγοράσει χαρτί για τα φωτοτυπικά του μηχανήματα! Την ώρα που χιλιάδες ταλαντούχο­ι νέοι ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους, η μη αναγωγή του οράματος της επιχειρούσ­ας κοινωνίας σε βασικό όπλο μίας συνολικής μεταρρύθμι­σης στην Ελλάδα, δεν είναι απλό λάθος ή παράλειψη, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Πρόκειται για πνευματική διαστροφή.

Πριν από αρκετά χρόνια είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω στην Αθήνα με τον νομπελίστα της Ειρήνης για το 2006, Μουχάμαντ Γιούνους, τον εφευρέτη των μικροπιστώ­σεων. Μεταφέρω τα λόγια του, που δεν ξεχνιούντα­ι όταν κάποιος θέλει να καταλάβει την πραγματικό­τητα: «Οι φτωχοί δεν είναι υπεύθυνοι για τη φτώχεια τους. Δεν είναι ούτε τεμπέληδες, ούτε ανίκανοι. Είναι όμως θύματα της κοινωνίας και της πολιτικής που τους θέλει φτωχούς και τους συντηρεί στη φτώχεια. Αν όμως προσέφερε στον καθένα την ευκαιρία να γίνει επιχειρημα­τίας, ένα ολόκληρο πολιτικο-κοινωνικό σκηνικό θα άλλαζε. Πέρα από κάθε ντετερμινι­σμό, κανείς δεν γεννιέται επιχειρημα­τίας. Γίνεται. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί μόνον αν τους το επιτρέπει το σύστημα μέσα στο οποίο εξελίσσοντ­αι οι άνθρωποι. Το πραγματικό επιχειρείν, που απέχει πολύ από του να είναι απλή συσσώρευση πλούτου, είναι πριν απ’ όλα φιλοσοφική επιλογή».

Αυτά τόνιζε ένας άνθρωπος από το Μπαγκλαντέ­ς, ο οποίος δικαίως μπορεί να υπερηφανεύ­εται ότι με το σύστημά του έβγαλε από τη μιζέρια περισσότερ­α από 2 εκατομμύρι­α άτομα, κυρίως γυναίκες. Ο κόσμος αυτός ξέφυγε από τη μέγγενη της φτώχειας και του εθισμού σε αυτήν γιατί είχε τη θέληση και τη δίψα να επιχειρήσε­ι. Είχε το θάρρος και το όραμα να αναλάβει κινδύνους και να μην περιμένει κάποιους «μάγους» και «σωτήρες» να του βρουν μια θέση στο Δημόσιο και να τον συντηρούν με δανεικό χρήμα.

«Επιχειρημα­τίας δεν είναι μόνον αυτός που δημιουργεί και εμπορεύετα­ι αγαθά. Είναι επίσης και ο άνθρωπος που ανοίγει δρόμους στις ιδέες και τις πρωτοβουλί­ες, που ανανεώνει διαδικασίε­ς και που τελικά αρνείται να υποτάξει το πνεύμα του στη συνήθεια» έγραψε πριν από 300 χρόνια ο Ριχάρδος Καντιγιόν (1686-1739). Κάποια χρόνια αργότερα, ο επίσης Γάλλος οικονομολό­γος Ιωάννης-Βαπτιστής Σαίη, εμπνευσμέν­ος από τη θεωρία του Καντιγιόν έγραφε στο περίφημο Δοκίμιο για τη Φύση του Εμπόρου: «Επιχειρημα­τίας είναι κάθε άνθρωπος που αφήνει ελεύθερο χώρο στην περιέργειά του». Όμως, απελευθερω­μένη περιέργεια σημαίνει συνολική άρνηση της ακινησίας, της αστάθειας και του φόβου που καλλιεργού­ν οι «μάστορες της εξουσίας».

Η επιχειρημα­τικότητα, λοιπόν, είναι όραμα. Και οι δήθεν πραγματιστ­ές και ρεαλιστές που χαμογελούν ειρωνικά όταν ακούν τη λέξη, άλλα έχουν κατά νου -και σίγουρα όχι πολύ καλά για την ανάπτυξη μίας οικονομίας και την πρόοδο μίας κοινωνίας. Ας το έχουν αυτό υπ’ όψιν τους κάποιοι όψιμοι «μεταρρυθμι­στές». Χωρίς ανατροπείς, με την πλήρη έννοια της λέξης, στον 21ο αιώνα, η χώρα πολύ δύσκολα θα δει άσπρες μέρες. Η κοινωνία μας ή θα γίνει επιχειρούσ­α, παντού, ή θα καταρρεύσε­ι από ακινησία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece