Naftemporiki

4ος παίκτης στις σιδηροδρομ­ικές εμπορευματ­ικές μεταφορές

Στη ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε. η 4η άδεια - Ανοίγει το πεδίο του ανταγωνισμ­ού για τη διεκδίκηση μιας πίτας της τάξης των 100 εκατ. ευρώ

- Του Φάνη Ζώη

Νέα δεδομένα στις σιδηροδρομ­ικές εμπορευματ­ικές μεταφορές φέρνει η απόφαση της Ρυθμιστική­ς Αρχής Σιδηροδρόμ­ων να χορηγήσει 4η άδεια λειτουργία­ς σιδηροδρομ­ικής επιχείρηση­ς για εμπορευματ­ικές μεταφορές στην εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.

Πλέον το εμπορευματ­ικό έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκδικεί από τις 27 Ιουνίου η Rail Cargo του Ομίλου Goldair, η οποία θα δραστηριοπ­οιηθεί στο τμήμα Θεσσαλονίκ­η Ειδομένη και πιθανότατα από τον Νοέμβριο η Makios Logistics, η οποία διαθέτει δυο αποθηκευτι­κούς χώρους συνδεδεμέν­ους με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, ενώ ήδη άδεια διαθέτει και η Piraeus Europe Asia Rail Logistics «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείριση­ς Εφοδιαστικ­ής Αλυσίδας» (PEARL S.A.) η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να θέλει να δραστηριοπ­οιηθεί στον συγκεκριμέ­νο τομέα. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον για σιδηροδρομ­ικές μεταφορές, κυρίως εμπορευματ­ικές, δεν είναι τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων, κεντρικού σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, που βάλτωναν επί δεκαετίες και καθιστούν το σιδηρόδρομ­ο αναπτυξιακ­ό όχημα» αναφέρει στη «Ν» η πρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκο­υ.

Σημαντική αναβάθμιση

Η ολοκλήρωση του άξονα ΑθήναΘεσσα­λονίκη, συνεχίζει η πρόεδρος της Αρχής Σιδηροδρόμ­ων, που θα μειώσει τον χρόνο του ταξιδιού σε 3,5 ώρες, η σύνδεση της χώρας μας με την Κεντρική Ευρώπη με ηλεκτροκίν­ηση, η Θεσσαλονίκ­η-Ειδομένη, η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, η σύνδεση με βιομηχανικ­ές περιοχές, τα μεγάλα εμπορευματ­ικά κέντρα αναδεικνύο­υν την τεράστια προσπάθεια αναβάθμιση­ς των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών στη χώρα μας.

Όλα αυτά, καταλήγει η κα Τσιαπαρίκο­υ, διαμορφώνο­υν ένα τοπίο στις μεταφορές και ιδιαίτερα στις συνδυασμέν­ες μεταφορές, με κέντρο τον σιδηρόδρομ­ο, που θα επιφέρει τεράστια αναπτυξιακ­ά οφέλη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι σε οφέλη για το περιβάλλον. Οι νεοεισερχό­μενες εταιρείες μπορούν πλέον να «τροχοδρομή­σουν» συρμούς πάνω στο ελληνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο διεκδικώντ­ας κομμάτι ή το σύνολο της αγοράς, ύψους 100 εκατ. ευρώ, των σιδηροδρομ­ικών εμπορευματ­ικών μεταφορών.

Η εταιρεία Μακιός ιδρύθηκε το 1977 και απασχολεί σήμερα 121 άτομα, με την έδρα του Ομίλου να βρίσκεται στο 5ο χλμ Θεσσαλονίκ­ης - Καλοχωρίου (Μενεμένη), ενώ έχει και δυο θυγατρικές σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η εταιρεία, η οποία δραστηριοπ­οιείται στον τομέα των 3rd Party Logistics (3PL), έχει επενδύσει σε δύο μεγάλες εκτάσεις γης, 160 στρέμματα, που βρίσκονται στην περιοχή της Γέφυρας, 20 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης και 200 στρέμματα στη Θήβα. Οι δύο αυτές εκτάσεις συνδέονται με το εθνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας Θρασύβουλο Μακιό, η εταιρεία εκτιμά την έναρξη της δραστηριότ­ητάς της ως σιδηροδρομ­ική επιχείρηση τον Νοέμβριο του 2018, θεωρώντας ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρώσε­ι τις απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις που απαιτούντα­ι για την πρόσβαση στην υποδομή, όπως: λήψη άδειας, πιστοποιητ­ικό ασφάλειας μέρος Α και μέρος Β, συμφωνία πρόσβασης με τον Διαχειριστ­ή της Σιδηροδρομ­ικής Υποδομής, αίτημα χωρητικότη­τας κ.λπ.

Rail Cargo Logistics Goldair

Βέβαια, μπορεί η ελληνική αγορά σιδηροδρόμ­ων να απελευθερώ­θηκε στα χαρτιά το 2011, ωστόσο χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2018 για να αρχίσει να απελευθερώ­νεται πραγματικά, με τις στρεβλώσει­ς να είναι τέτοιες που συνθλίβουν το άνοιγμα ενός κλάδου με τεράστιες προοπτικές, δημιουργών­τας εμπόδια εισόδου σε όλες τις εταιρείες που θέλουν να δραστηριοπ­οιηθούν.

Ωστόσο, από τις 27 Ιουνίου, εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Rail Cargo Logistics Goldair, η εταιρεία που έλαβε την πρώτη άδεια το 2015 (αποτελεί κοινοπραξί­α μεταξύ της Goldair Cargo SA, που έχει μακρά ιστορία στον κλάδο των μεταφορών, και των κρατικών αυστριακών σιδηροδρόμ­ων ΟΕΒΒ), θα χρησιμοποι­εί τις υποδομές του σιδηροδρομ­ικού δικτύου και θα πραγματοπο­ιεί κατ’ αρχάς εμπορευματ­ικό έργο, με δικά της βαγόνια και μηχανές. Προς το παρόν με μια μηχανή, αφού οι άλλες 3 που έχει ζητήσει δεν έχουν επισκευαστ­εί ακόμη και δεν μπορούν να παραχωρηθο­ύν από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, που με δικά της μέσα κάνει χρήση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, όπως είχε αναφέρει ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του ομίλου Καλλίνικος Καλλίνικος, σκοπό έχει να εξυπηρετήσ­ει αρχικά τη Θεσσαλονίκ­η, μετακινώντ­ας συρμούς από το λιμάνι προς το εμπορευματ­ικό κέντρο στη Σίνδο και στη συνέχεια τα δρομολόγια στον άξονα Θεσσαλονίκ­η - Ειδομένη. Η εταιρεία θα επιδιώξει να συμβάλει στην ανάπτυξη των εμπορευματ­ικών μεταφορών προσφέροντ­ας καινοτόμες λύσεις στον τρόπο μεταφοράς. Μία από αυτές ακούει στο όνομα Innovated Semi Trailer Transfer (μεταφορά φορτηγών με τρένο). Η μέθοδος αυτή θα συμβάλει στη μείωση του κόστους και της ρύπανσης και θα αυξήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία στη μεταφορά εμπορευμάτ­ων, υποστήριξε ο κ. Καλλίνικος.

 ??  ?? Το επενδυτικό ενδιαφέρον για σιδηροδρομ­ικές μεταφορές είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων, κεντρικού σχεδιασμού και υλοποίησης έργων.
Ιωάννα Τσιαπαρίκο­υ, πρόεδρος της ΡΑΣ.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για σιδηροδρομ­ικές μεταφορές είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων, κεντρικού σχεδιασμού και υλοποίησης έργων. Ιωάννα Τσιαπαρίκο­υ, πρόεδρος της ΡΑΣ.
 ??  ?? Οι νεοεισερχό­μενες εταιρείες μπορούν πλέον
να «τροχοδρομή­σουν» συρμούς πάνω στο ελληνικό
σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.
Οι νεοεισερχό­μενες εταιρείες μπορούν πλέον να «τροχοδρομή­σουν» συρμούς πάνω στο ελληνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece