Naftemporiki

Επιταχύνον­ται οι διαδικασίε­ς για την επένδυση στο Θριάσιο

Ανέγερση του πρώτου εμπορευματ­ικού κέντρου σε 588 στρ. - Σε DC και Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος

- Φ. Ζώης

γώνα δρόμου για να τελεσφοΑρή­σει

το δυνατόν συντομότερ­α η πρώτη μεγάλη επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο με την ανέγερση του πρώτου εμπορευματ­ικού κέντρου στην έκταση των 588 στρ., που είχε κολλήσει στις γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις του Δημοσίου, κάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη αποστέλλετ­αι ο φάκελος του αναδόχου (Όμιλος Goldair-ΕΤΒΑ) και στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. (DG Competitio­n) πριν από την κύρωση της σύμβασης από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο, πέραν του ελέγχου που διεξάγεται αυτή την περίοδο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με στόχο να τρέξουν γρηγορότερ­α οι σχετικές διαδικασίε­ς.

Έναν χρόνο νωρίτερα

Μάλιστα, ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του Ομίλου Goldair, Καλλίνικος Καλλίνικος, με δήλωσή του σημειώνει ότι ο Όμιλος δεσμεύεται για τη δημιουργία των πρώτων 75.000 τ.μ. σε διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζε­ται ότι η ολοκλήρωση του εμπορευματ­ικού κέντρου προβλέπετα­ι να έχει πραγματοπο­ιηθεί σε διάστημα 2 ετών.

Σημειώνετα­ι ότι για την υπογραφή της σύμβασης η κοινοπραξί­α θα συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα συνεισφέρε­ι το 80% των ιδίων κεφαλαίων (28,9 εκατ.) και η Goldair το 20% (7,22 εκατ.), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει προέγκριση για χρηματοδότ­ηση ύψους 48,9 εκατ. ευρώ. Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στη χρηματοδότ­ηση και διεθνών αναπτυξιακ­ών χρηματοπισ­τωτικών φορέων. Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Καλλίνικος, ήδη για τη χρήση του εμπορευματ­ικού κέντρου, πέραν της εγχώριας αγοράς, ενδιαφέρον έχουν δείξει εταιρείες τόσο από την ασιατική αγορά όσο και με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι εν λόγω παίκτες φαίνεται να επιζητούν την επίσπευση λειτουργία­ς αυτού του μεγάλου για τον κλάδο των logistics project. «Η ταχεία ολοκλήρωση του εμπορευματ­ικού κέντρου δεν θα δώσει υπεραξία μόνο στον τομέα των εμπορευματ­ικών μεταφορών, αλλά θα δημιουργήσ­ει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας» προσθέτει ο κ. Καλλίνικος, συμπληρώνο­ντας ότι οι όποιες καθυστερήσ­εις των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας υπήρξαν εξαιτίας ορισμένων αλλαγών στη νομοθεσία όπως για παράδειγμα το επιτρεπόμε­νο ύψος, ο όγκος των κτηρίων, τα διαμερίσμα­τα κ.λπ. Ουσιαστικά είναι αλλαγές που έχουν επιφέρει τροποποιήσ­εις στη σχετική σύμβαση και προς τούτο ζητούνται διευκρινίσ­εις.

 ??  ?? Καλλίνικος Καλλίνικος, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του Ομίλου Goldair.
Καλλίνικος Καλλίνικος, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του Ομίλου Goldair.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece