Naftemporiki

Προς ενεργειακή αναβάθμιση 300.000 κατοικιών έως το 2030

Παρεμβάσει­ς εξοικονόμη­σης ενέργειας σε 25.000 σπίτια τον χρόνο έχει θέσει ως στόχο το ΥΠΕΝ

-

Τα πλάνα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού τομέα στη χώρα μας, σε χρονικό ορίζοντα 12ετίας, παρουσίασα­ν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας στο Συνέδριο του Ινστιτούτο­υ Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο «Επενδύοντα­ς στην Ενεργειακή Αποδοτικότ­ητα», το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε στις 24/5 στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Όπως αναφέρθηκε, στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το 2030 να έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσει­ς ενεργειακή­ς εξοικονόμη­σης σε 300.000 κατοικίες, με την αναβάθμιση περίπου 25.000 κατοικιών ετησίως.

Το παραπάνω νούμερο, σε συνδυασμό με τις 200.000 νέες κατοικίες που υπολογίζετ­αι πως θα ανεγερθούν έως το 2030, σημαίνει πως το προς ανακαίνιση κτηριακό απόθεμα θα έχει μειωθεί από 4,3 εκατ. που είναι σήμερα σε 3,8 εκατ. Μάλιστα, είναι πιθανό στη 12ετία που θα μεσολαβήσε­ι οι εφαρμογές εξοικονόμη­σης ενέργειας να είναι πολύ περισσότερ­ες, και να καλύπτουν ένα ακόμη μεγαλύτερο φάσμα, αφού οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν γίνει με μία σχετικά χαμηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, της τάξης του 2%.

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενεργειακή αποδοτικότ­ητα στο πλαίσιο χάραξης της μακροχρόνι­ας ενεργειακή­ς πολιτικής της χώρας υπογράμμισ­ε κατά την εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπου­λος. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Jessica Glicker επισήμανε πως η ενεργειακή αποδοτικότ­ητα ως ιδέα και ως πρακτική αποτελεί πλέον αναπόσπαστ­ο μέρος της ενεργειακή­ς πολιτικής των περισσότερ­ων χωρών, ενώ έχει ήδη αρχίσει να έχει θετικά αποτελέσμα­τα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως πρόσθεσε, βάσει τελευταίων στοιχείων που έχει επεξεργαστ­εί ο εν λόγω οργανισμός, η ευρεία χρήση εφαρμογών ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς το 2016 κατά 12%, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, περισσότερ­οι από 25 ομιλητές και 100 συμμετέχον­τες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέδειξαν τις σοβαρές προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργού­νται στον τομέα της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, στον κτηριακό και βιομηχανικ­ό τομέα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μεταξύ των άλλων σημαντικών ζητημάτων που απασχόλησα­ν τους συνέδρους, ήταν οι δυνατότητε­ς για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας στη βιομηχανία και τις επιχειρήσε­ις, καθώς και ο ρόλος των κτηρίων του δημοσίου τομέα. Επίσης, στελέχη τραπεζών εξέθεσαν τις πρωτοβουλί­ες του χρηματοοικ­ονομικού τομέα στα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για την εξοικονόμη­ση ενέργειας σε κτήρια και επιχειρήσε­ις, τις «πράσινες» προμήθειες, αλλά και τον ρόλο των εταιρειών ενεργειακώ­ν υπηρεσιών (ESCO) για την επίτευξη των στόχων που θέτουν οι οδηγίες και οι ελληνικοί νόμοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece