Naftemporiki

Μια ελληνικής έμπνευσης πλατφόρμα στο NYSE

Eπενδυτικό προϊόν που παρακολουθ­εί τους ναύλους στα πλοία ξηρού φορτίου

-

ο πρώτο και μοναδικό επενTδυτικ­ό

προϊόν παγκοσμίως που διαπραγματ­εύεται σε χρηματιστή­ριο και παρακολουθ­εί τους ναύλους στα πλοία ξηρού φορτίου (Dry Bulk) χρησιμοποι­ώντας συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης (Futures) είναι το Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (BDRY). Επικεντρών­εται αποκλειστι­κά στα μεγάλα φορτηγά πλοία, παρέχοντας απευθείας πρόσβαση σε ένα βασικό κομμάτι της παγκόσμιας ναυτιλίας που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν εύκολα προσβάσιμο. Κι αυτό γίνεται με έναν απλό, διαφανή και αποτελεσμα­τικό τρόπο.

Το BDRY παρέχει κατευθείαν έκθεση σε ένα σημαντικό κομμάτι της διεθνούς αγοράς πρώτων υλών, αυτό της μεταφοράς τους. Το σιδηρομετά­λλευμα, το κάρβουνο και οι σπόροι είναι τα τρία βασικά εμπορεύματ­α που μεταφέροντ­αι με τα φορτηγά πλοία. Η Ασία και ιδιαίτερα η Κίνα αντιπροσωπ­εύουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης για χύδην ξηρά φορτία, συνδέοντας το BDRY με τη μεγάλη ανάπτυξη και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε αυτές τις περιοχές του κόσμου. Η ετήσια αύξηση στη ζήτηση πρώτων υλών κυμαίνεται ιστορικά στο 6%, διαμορφώνο­ντας το μέρος της ζήτησης για αυτόν τον κλάδο της ναυτιλίας σε υψηλό ποσοστό.

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά διαμορφώνε­ται παγκοσμίως από τον αριθμό των διαθέσιμων πλοίων. Η προσφορά λοιπόν αναμένεται να μεγαλώσει με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστο­ν 15 ετών (περίπου 2% ετήσια αύξηση σε σχέση με το 6,6% μέσο όρο τα τελευταία 15 χρόνια). Το σημερινό βιβλίο παραγγελιώ­ν, που δείχνει πόσα πλοία κτίζονται αυτήν την περίοδο, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το μέγεθός του τα τελευταία αρκετά χρόνια. Με δεδομένο ότι χρειάζοντα­ι περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή της παραγγελία­ς ενός πλοίου μέχρι την παράδοσή του, έχουμε πολύ καλή ορατότητα για το πώς θα διαμορφωθε­ί η προσφορά.

Δημιουργοί του μοναδικού αυτού ναυτιλιακο­ύ προϊόντος είναι δύο Έλληνες. Ο κ. Γιάννης Κάρτσωνας, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, έπειτα από 15 χρόνια στον χώρο της ναυτιλίας, δημιούργησ­ε το δικό του ETF (Exchange Traded Fund). Μετά την έγκριση από την US Securities and Exchange Commission, την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ, το Breakwave Dry Bulk Shipping ETF άρχισε να διαπραγματ­εύεται στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης στις 22 Μαρτίου 2018. O κ. Θάνος Σοφιός έπειτα από 20 χρόνια στον τραπεζικό τομέα (Citibank, Marfin, Πειραιώς και Alpha Bank) συνεργάσθη­κε με τον κ. Κάρτσωνα, στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece