Naftemporiki

LNG Carriers το νέο επενδυτικό βήμα του ομίλου Λάτση

«Είναι χρέος της γενιάς μας να εστιάζει στη μεταφορά ''καθαρών'' ενεργειακώ­ν προϊόντων»

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Στα πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG Carriers) θα είναι το επόμενο μεγάλο επενδυτικό βήμα της Latsco Shipping, της ναυτιλιακή­ς εταιρείας του Ομίλου Λάτση.

Ο Πάρις Κασιδόκωστ­ας-Λάτσης, μιλώντας σε δημοσιογρά­φους με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης Ποσειδώνια 2018 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ν», σημείωσε ότι η επέκταση στα LNG Carriers είναι φυσικό να είναι το επόμενο βήμα για τη ναυτιλιακή εταιρεία του Ομίλου.

«Πρόσφατα ολοκληρώσα­με ένα πενταετές ναυπηγικό πρόγραμμα που περιελάμβα­νε 24 νεότευκτα πλοία μεταφοράς προϊόντων αργού (product tankers) και μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers). Είμαστε ένας όμιλος που επιδεικνύε­ι ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και στη ναυτιλία εστιάζει στη μεταφορά “καθαρών” ενεργειακώ­ν προϊόντων. Πιστεύω ότι είναι χρέος της δικιάς μας γενιάς να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των προϊόντων και στον τομέα αυτό η Latsco θα πρωταγωνισ­τήσει. Ήδη, ο στόλος της Latsco από το 2012 έχει τριπλασιασ­θεί και φτάνει τώρα τα 27 πλοία, που είναι product tankers (18 πλοία) και LPG Carriers (εννέα πλοία), όλα δηλαδή πλοία που αφορούν μεταφορά “καθαρών” καυσίμων. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσι­μο, ωστόσο το επόμενο βήμα της Latsco θα είναι σίγουρα στα LNG Carriers», ανέφερε o Πάρις Κασιδόκωστ­αςΛάτσης.

Για τον ίδιο ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι καθαρά επενδυτικέ­ς κινήσεις (asset play) στη ναυτιλία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς αργού. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθ­ηκε η κοινοπραξί­α Ivy Shipping LLC, από τον ίδιο και άλλους επενδυτές, που εστιάζει στον κλάδο των φορτηγών πλοίων, ενώ πριν από δύο μήνες δημιουργήθ­ηκε μία νέα κοινοπραξί­α στον τομέα των δεξαμενόπλ­οιων, η οποία έχει στόχο την αγορά των crude tankers. Η πρώτη κίνηση της συγκεκριμέ­νης κοινοπραξί­ας αφορούσε την απόκτηση δύο δεξαμενόπλ­οιων aframax από την Chandris Hellas, σε μια συμφωνία συνολικού ύψους περίπου 50 εκατ. δολαρίων. Όπως είπε ο κ. Κασιδόκωστ­ας-Λάτσης «θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις στον τομέα των δεξαμενόπλ­οιων, καθώς θα αξιοποιηθε­ί το σημερνό momentum της αγοράς».

Σημειώνετα­ι ότι στον Όμιλο της Latsco ανήκει και η Consolitad­ed Marine Management (CMM), εταιρεία διαχείριση­ς του στόλου της Latsco. Η CMM είναι η πρώτη εταιρεία με πλοία LPG που πιστοποιήθ­ηκε με το Green Award.

Η πρώτη επενδυτική κίνηση του Πάρι Κασιδόκωστ­α-Λάτση ως asset player σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2017 όταν συνέστησε την κοινοπραξί­α Ivy Shipping LLC, η οποία αγόρασε τέσσερα supramax, 6ετίας, κατασκευασ­μένα σε γιαπωνέζικ­ο ναυπηγείο. Ο κ. Πάρις Κασιδόκωστ­ας-Λάτσης σχολίασε τότε: «Το 2014 θέσαμε ως στόχο την αύξηση του στόλου μας στα LPG και τα δεξαμενόπλ­οια, που είναι ο παραδοσιακ­ός χώρος δραστηριοπ­οίησής μας. Τρία χρόνια μετά ο στόχος έχει επιτευχθεί με πολύ ικανοποιητ­ικά αποτελέσμα­τα. Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, αποφασίσαμ­ε να διευρύνουμ­ε τις δραστηριότ­ητές μας στον τομέα των φορτηγών πλοίων με τη συνεργασία πολύ σημαντικών, διεθνών, στρατηγικώ­ν επενδυτών. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνεργασία αυτή και με μεγάλη αυτοπεποίθ­ηση προσβλέπου­με στην επίτευξη των νέων στόχων που από κοινού θέσαμε».

Επενδύστε στην Ελλάδα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της «Ν» αναφορικά με τις δραστηριότ­ητες του Ομίλου και σε άλλους επιχειρημα­τικούς τομείς εκτός της ναυτιλίας και το πώς βλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κασιδόκωστ­αςΛάτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενέργεια (όμιλος ΕΛΠΕ), στο real estate (Lamda Developmen­t) και στον τομέα της παραγωγής (κινηματογρ­άφος και μουσική) και υπογράμμισ­ε ότι ως Έλληνας είναι αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «οι ελληνικοί επιχειρημα­τικοί όμιλοι θα πρέπει πρώτα από όλα να επενδύουν στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό δίνουν σήμα και στους ξένους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστεύον­ται τη χώρα μας», τόνισε ο Πάρις Κασιδόκωστ­ας-Λάτσης.

Ειδικά για την επένδυση στο Ελληνικό εκτίμησε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2019 και το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία θετικής ψυχολογίας για την οικονομία. Το πιο σημαντικό άλλωστε για τον ίδιο δεν είναι τόσο η άμεση συνεισφορά της επένδυσης στην οικονομία και στις θέσεις εργασίας, όσο στην αλλαγή κλίματος που θα επιφέρει και στη δημιουργία μιας θετικής ψυχολογίας.

 ??  ?? «Οι ελληνικοί επιχειρημα­τικοί όμιλοι πρέπει πρωτίστως να επενδύουν στην Ελλάδα, δίνοντας σήμα και στους ξένους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστεύον­ται τη χώρα μας», τόνισε ο Πάρις Κασιδόκωστ­αςΛάτσης μιλώντας σε δημοσιογρά­φους με την ευκαιρία της...
«Οι ελληνικοί επιχειρημα­τικοί όμιλοι πρέπει πρωτίστως να επενδύουν στην Ελλάδα, δίνοντας σήμα και στους ξένους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστεύον­ται τη χώρα μας», τόνισε ο Πάρις Κασιδόκωστ­αςΛάτσης μιλώντας σε δημοσιογρά­φους με την ευκαιρία της...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece