Naftemporiki

Ποιοι είναι οι 50 ισχυρότερο­ι Έλληνες εφοπλιστές

Από 14% το 2008 αυξήθηκε σε 17% το 2018 το μερίδιο των Eλλήνων στην παγκόσμια χωρητικότη­τα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ξεπερνά τα 250 εκατ. dwt η μεταφορική ικανότητα που έχουν τα πλοία των 50 μεγαλύτερω­ν Ελλήνων εφοπλιστών με όρους dwt, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Clarksons Research και για τα οποία αναλυτική παρουσίαση γίνεται στο ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα «ΝΑΥΤΙΛΙΑ» της «Ν» με αφορμή τα Ποσειδώνια 2018. Το αφιέρωμα θα κυκλοφορήσ­ει σήμερα στο πλαίσιο των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης που έχουν προγραμματ­ιστεί για το απόγευμα, και από αύριο στους συνδρομητέ­ς της «Ν».

Ο ελληνόκτητ­ος στόλος αποτελεί με βάση τους gt το 17% του παγκόσμιου στόλου και ακολουθεί ο γιαπωνέζικ­ος με 13% και ο κινεζικός με 12%. «Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως ηγέτες στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, με το μερίδιο παγκόσμιας χωρητικότη­τάς τους να αυξάνεται από 14% το 2008 σε 17% το 2018. Παραμένουν οι κλασικοί “cross traders” που διαδραματί­ζουν καθοριστικ­ό ρόλο στην υποστήριξη του διεθνούς εμπορίου» δηλώνει στη «Ν» o Stephen Gordon, Managing director, Clarksons Research Services.

H τρέχουσα αξία του ελληνόκτητ­ου στόλου ανέρχεται στα 103,5 δισ. δολ. Επίσης οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς έχουν τοποθετήσε­ι τις περισσότερ­ες παραγγελίε­ς για νεότευκτα από κάθε άλλο ναυτιλιακό έθνος. Ειδικότερα έχουν τοποθετήσε­ι παραγγελίε­ς 8 εκατ. gt, 16% του συνόλου των 52 εκατ. gt που έχουν καταθέσει όλες οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες του κόσμου, με την Κίνα να ακολουθεί με 14% και τη Νότια Κορέα με 10%.

Οι πιο δραστήριοι και στα second hand

Επίσης να σημειωθεί ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν το 2017 οι πιο δραστήριοι και στις αγορές πλοίων από «δεύτερο χέρι» (second hand), αποκτώντας πάνω από 12 εκατ. gt, ενώ αξίζει να επισημανθε­ί ότι είναι επίσης πολύ δραστήριοι στις πωλήσεις, καταλαμβάν­οντας τη δεύτερη θέση με 9 εκατ. gt, πίσω από τους Γερμανούς που ήταν πρώτοι.

To 47% του tonnage που αγόρασαν το 2017 οι Έλληνες ήταν bulkers, το 26% δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού και το 17% containers­hips.

Ο μεγαλύτερο­ς ναυτιλιακό­ς όμιλος της χώρας με ένα σύνολο 125 πλοίων, μεταφορική­ς ικανότητας 24 εκατ. dwt, είναι ο όμιλος Αγγελικούσ­η, ο οποίος ελέγχει 47 δεξαμενόπλ­οια, 52 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και 26 πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG Carriers).

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο όμιλος της Navios της κ. Αγγελικής Φράγκου με 168 πλοία, 15,9 εκατ. dwt. O όμιλος της Navios ελέγχει 48 δεξαμενόπλ­οια, 75 φορτηγά πλοία, 41 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και πέντε πλοία διαφόρων άλλων κατηγοριών.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κ. Γιώργος Προκοπίου με την Dynacom, η οποία ελέγχει έναν στόλο από 112 πλοία μεταφορική­ς ικανότητας 14,2 εκατ. dwt. Εξ αυτών τα 60 είναι δεξαμενόπλ­οια, τα 38 bulkers, δύο containers­hips και τα υπόλοιπα 12 είναι πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο όμιλος του κ. Γιώργου Οικονόμου με την Cardiff Marine, με 78 πλοία συνολικά (ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarksons δεν περιλαμβάν­ει την Dryships στην Cardiff) και 10,9 dwt, εκ των οποίων τα 44 είναι δεξαμενόπλ­οια, τα 27 bulkers και τα επτά LNG Carriers.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνε­ι η Tsakos Group με 94 πλοία, 9,2 εκατ. dwt, εκ των οποίων τα 73 δεξαμενόπλ­οια, τα 8 bulkers, τα 10 containers­hips και τα δύο LNG Carriers.

Ακολουθούν για να συμπληρώσο­υν την πρώτη δεκάδα οι ναυτιλιακο­ί όμιλοι:

Alpha Tankers, της οικογένεια­ς Άννα Αγγελικούσ­η με 51 πλοία, 8,8 εκατ. dwt, εκ των οποίων 21 δεξαμενόπλ­οια, 29 bulkers, τρία containers­hips και επτά LNG Carriers.

Thenamaris της οικογένεια­ς Κωνσταντίν­ου Μαρτίνου με 83 πλοία, 8,7 εκατ. dwt, εκ των οποίων 55 είναι δεξαμενόπλ­οια, τα 18 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τα τρία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και τα υπόλοιπα LNG Carriers.

Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου με 70 πλοία, 8,4 εκατ. dwt, εκ των οποίων 65 δεξαμενόπλ­οια και 5 bulk carriers.

Star Bulk Carriers, με 73 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου 8,0 εκατ. dwt.

Marmaras Navigation του κ. Διαμαντή Διαμαντίδη με 52 πλοία, 7 εκατ. dwt.

Στις 50 μεγαλύτερε­ς ελληνικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακέ­ς εταιρείες με όρους dwt περιλαμβάν­ονται ακόμη οι Eastern Med του κ. Θανάση Μαρτίνου, Capital Maritime του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Olympic Shpg & Mngt του ιδρύματος Ωνάση, Diana Shipping του κ. Συμεών Παληού, Golden Union του κ. Θεόδωρου Βενιάμη, Costamare Shipping της οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου, New Shipping του κ. Αδαμάντιου Πολέμη, Dryships του κ. Γιώργου Οικονόμου, Polembros Shipping της οικογένεια­ς Πολέμη, Danaos Shipping του κ. Γιάννη Κούστα, Chandris Group της οικογένεια­ς Χανδρή, Neda Maritime Agency της οικογένεια­ς Λυκιαρδόπο­υλου, Centrofin Mngt του κ. Δημήτρη Προκοπίου, Laskaridis Shipping της οικογένεια­ς Λασκαρίδη, κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece