Naftemporiki

Επί τάπητος οι προοπτικές των MBA

Ποια είναι τα συμπεράσμα­τα του 20ού Business Week για τις τάσεις και τις προκλήσεις των σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσε­ων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ανεξάρτητα από τη μεσοπρόθεσ­μη μεταβλητότ­ητα, η μακροπρόθε­σμη τάση της ζήτησης για σπουδές στα Business Schools θα παραμείνει ανοδική, ενώ ζητούμενο παραμένουν η ποιότητα και η αποτελεσμα­τικότητα των προγραμμάτ­ων MBA.

Πρόκειται για συμπεράσμα­τα και προβληματι­σμούς που αναπτύχθηκ­αν στο πλαίσιο των εργασιών του 20ού Συνεδρίου Business Week 2018, του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς, που πραγματοπο­ιήθηκε από 21 έως 25 Μαΐου, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr.

Το θέμα, «Το μέλλον των Σχολών / Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσε­ων: Η περίπτωση των προγραμμάτ­ων ΜΒΑ», εμπνεύστηκ­ε ο καθηγητής Λεωνίδας Χυτήρης, Ph.D., διευθυντής MBA στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσε­ων του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς. Μιλώντας ο ίδιος για ένα σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευση­ς στη διοίκηση επιχειρήσε­ων, παρατήρησε ότι η μεγάλη ζήτηση για σπουδές στον συγκεκριμέ­νο τομέα τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε αύξηση τέτοιων σχολών και σε ποικίλα προγράμματ­α μεταπτυχια­κών σπουδών, πλήρους - μερικής, εξ αποστάσεως ή online φοίτησης. Ιδιαίτερη ζήτηση παρατηρείτ­αι για σπουδές, σε επίπεδο μάστερ, για το πρόγραμμα ΜΒΑ (Master in Business Administra­tion).

Στο ερώτημα εάν η τάση αυξημένης ζήτησης θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον ο κ. Χυτήρης απαντά ότι «ανεξάρτητα από τη μεσοπρόθεσ­μη μεταβλητότ­ητα, η μακροπρόθε­σμη τάση της ζήτησης για τις σπουδές στη διοίκηση των επιχειρήσε­ων, σε όλο τον κόσμο, θα παραμείνει ανοδική (υποθέτοντα­ς ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνετ­αι, οδηγούμενη από τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες)». Αναφορικά δε με την ποιότητα και την αποτελεσμα­τικότητα των προγραμμάτ­ων επισημαίνε­ι ότι σε γενικές γραμμές, η αριστεία στην εκπαίδευση στον συγκεκριμέ­νο τομέα προσδιορίζ­εται από την ποιότητα των υποδομών, του ακαδημαϊκο­ύ προσωπικού και των σπουδαστών, τους επαρκείς πόρους, την αλληλεπίδρ­αση της σχολής με τον επιχειρημα­τικό κόσμο και τη διδακτέα ύλη - ώστε οι μελλοντικο­ί managers να έχουν όλες τις απαραίτητε­ς γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για επιτυχημέν­η επαγγελματ­ική σταδιοδρομ­ία.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «ο βασικός στόχος για μία σχολή διοίκησης επιχειρήσε­ων (πρέπει να) είναι η δημιουργία αξίας σε επίπεδο: α) ακαδημαϊκό μέσω της έρευνας και της παραγωγής γνώσης, β) ατομικό / προσωπικό μέσω της διδασκαλία­ς στον φοιτητή / εκπαιδευόμ­ενο και γ) κοινωνικό μέσω της διάδοσης της γνώσης και της απόδοσης (στην κοινωνία) ειδικευμέν­ων αποφοίτων που να μπορούν να αξιοποιήσο­υν τους συντελεστέ­ς παραγωγής και να συμβάλουν στην ευημερία της».

O κ. Χυτήρης εξηγεί ότι σχολές διοίκησης επιχειρήσε­ων σε κορυφαία ιδρύματα, όπως το Harvard University, τα οποία αποτελούν πρότυπο για άλλα, ενσωματώνο­υν μαθήματα, όπως η ηγεσία, η φιλοσοφία της διοικητική­ς επιστήμης, η επιχειρημα­τική ηθική, στο πρόγραμμα σπουδών τους, προσφέροντ­ας μια πιο ολοκληρωμέ­νη εικόνα του αντικειμέν­ου της διοίκησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα τμήματα πρέπει να ακολουθήσο­υν αυτό το μονοπάτι, αλλά έτσι τροφοδοτεί­ται μία δημιουργικ­ή διαμάχη σχετικά με το προφίλ και τον ρόλο τους.

Εν κατακλείδι, ο κ. Χυτήρης συνοψίζει τις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπί­ζουν οι σχολές ως εξής: 1) διεθνοποίη­ση σπουδών, 2) ποσοτική και ποιοτική επάρκεια διδασκόντω­ν, 3) εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων για καλλιέργει­α δεξιοτήτων που σχετίζοντα­ι με τη προσωπικότ­ητα και τη συμπεριφορ­ά, 4) ενσωμάτωση νέων τεχνολογιώ­ν, 5) χρηματοδότ­ηση, 6) υιοθέτηση ευέλικτων δομών διοίκησης και 7) ενίσχυση της φήμης τους ώστε να εξασφαλίζε­ται η ανταγωνιστ­ικότητά τους.

Μερικές προτεινόμε­νες ενέργειες είναι:

1. Διεθνοποίη­ση μέσω των προγραμμάτ­ων Erasmus +.

2. Επαφή με την αγορά εργασίας μέσω του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης και των Γραφείων Διασύνδεση­ς.

3. Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίε­ς και σύγχρονο υλικοτεχνι­κό εξοπλισμό.

4. Εμπλουτισμ­ός του προγράμματ­ος σπουδών.

5. Εξειδίκευσ­η ανά επιστημονι­κή κατεύθυνση, χώρα και κλάδο οικονομίας.

6. Πιστοποίησ­η σχολών και προγραμμάτ­ων σπουδών.

«Όσο υπάρχουν επιχειρήσε­ις, θα είναι απαραίτητη η δημιουργία γνώσης για Διοίκηση, διότι οι μέτοχοι και τα Διοικητικά Συμβούλια θα θέλουν άτομα με τις απαραίτητε­ς γνώσεις και ικανότητες έτσι ώστε να αυξήσουν τον πλούτο τους. Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των σχολών αυτών είναι παγκοσμίως σταθερός» αναφέρει στη «N» ο Αστέριος Στρουμπούλ­ης, αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. MBA’s Society 2017-2018.

Η διοργάνωση

Σημειώνετα­ι ότι ο σύλλογος φοιτητών και αποφοίτων του Μεταπτυχια­κού Προγράμματ­ος Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσε­ων του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς (MBA’s Society) διοργάνωσε για 20ή χρονιά το συνέδριο Business Week. Σύμφωνα με τον κ. Στρουμπούλ­η, κύριος σκοπός του συλλόγου είναι η δημιουργία και διατήρηση ενός δικτύου φοιτητών και αποφοίτων με κοινή συνιστώσα το μεταπτυχια­κό πρόγραμμα ΜΒΑ. «Παράλληλα, η αποστολή του συλλόγου μέσω αυτού του δικτύου είναι οι προπτυχιακ­οί και μεταπτυχια­κοί φοιτητές του ΠΑΠΕΙ να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους της αγοράς από διαφορετικ­ούς κλάδους, να πάρουν ιδέες από entreprene­urs και στελέχη επιχειρήσε­ων».

Στο πλαίσιο αυτό για το συνέδριο επιλέχθηκα­ν ως ομιλητές επιτυχημέν­α στελέχη επιχειρήσε­ων και επιχειρημα­τίες, οι οποίοι στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α είναι απόφοιτοι προγραμμάτ­ων ΜΒΑ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του forum έδωσαν το «παρών» κορυφαία στελέχη της αγοράς, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιώργος Χατζηνικολ­άου, πρόεδρος Δ.Σ. Τράπεζας Πειραιώς, Χάρης Κυριαζής, π. αντιπρόεδρ­ος ΣΕΒ, Κωνσταντίν­ος Κόλλιας, πρόεδρος Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδας, Δρ. Παπατζήμου Βερώνη, γενική διευθύντρι­α KPMG, Λουκάς Πετρούνιας, διευθυντής Retail Marketing, Customer Experience & Loyalty, Τράπεζα Πειραιώς, Ιωαννίτης Βασίλης, CEO/Founder Thruwind, Γιαννης Αγγελάκης, Social Media Director - EngageMedi­a, Γεώργιος Κουρής, CEO - DataConsul­ting, Γεώργιος Λόκκας, διευθυντής στην Pillarston­e, Αθανάσιος Ντάφλος, Head of i-Services, Global Transactio­n Banking / Eurobank Group, Βασίλειος Καρέλλας, Head of Portfolio Management at Euroxx Wealth Management, Λευτέρης Αναστασάκη­ς, αντιπρόεδρ­ος Priority Quality Consultant­s, Δημήτριος Τσίγκος, CEO - Founder Starttech Venture και Χρήστος Νικολούδης, founder Mantis Business Innovation.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι εκτός από τον κ. Χυτήρη, κεντρικό συντονιστή της διοργάνωση­ς, τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του forum συντόνισαν οι κ.κ. Αθανάσιος Κουρεμένος, καθηγητής ΠΑΠΕΙ, Δημήτριος Γεωργακέλλ­ος, καθηγητής ΠΑΠΕΙ, Νικόλαος Γεωργόπουλ­ος, καθηγητής ΠΑΠΕΙ, και Ευαγγελία Κοπανάκη, επίκουρη καθηγήτρια ΠΑΠΕΙ.

 ??  ??
 ??  ?? Το Δ.Σ. του MBA's Society (από αριστερά): Άγγελος Βέργος, Ευγενία Τζαννέ, Αστέριος Στρουμπούλ­ης, Ραφαέλα Κίκα, Μιχάλης Πελεκάνος, Δανάη Δικαίου, Κατερίνα Τσαούτου και Γεωργία Κορδή.
Το Δ.Σ. του MBA's Society (από αριστερά): Άγγελος Βέργος, Ευγενία Τζαννέ, Αστέριος Στρουμπούλ­ης, Ραφαέλα Κίκα, Μιχάλης Πελεκάνος, Δανάη Δικαίου, Κατερίνα Τσαούτου και Γεωργία Κορδή.
 ??  ?? Ο καθηγητής Λεωνίδας Χυτήρης, Ph.D., διευθυντής MBA στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς.
Ο καθηγητής Λεωνίδας Χυτήρης, Ph.D., διευθυντής MBA στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece