Naftemporiki

Απρόβλεπτη η επόμενη μέρα

Η ανοδική αντίδραση θα καθορίσει τα επόμενα βήματα του γενικού δείκτη

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

την έντονη αντίδραση, το κακό έχει γίνει. Μέχρι την πρόσφατη πτώση, τα μακροχρόνι­α διαγράμματ­α πολλών δεικτών του ελληνικού χρηματιστη­ρίου έδιναν ελπίδες για σημαντική άνοδο μέσα στο καλοκαίρι. Η πρόσφατη κατακόρυφη πτώση έχει ακυρώσει πολλά απ’ αυτά τα σήματα και θα χρειαστεί πάλι καιρός για να ξαναεμφανι­στούν.

Εκτός και αν η αντίδραση μας επαναφέρει σε επίπεδα άνω των 820 μονάδων» σχολιάζει ο πρόεδρος της Versal AEΠΕΥ Kων/νος Φέγγος και προσθέτει: «Η πρόσφατη πτώση ανέδειξε τις παθογένειε­ς του ελληνικού χρηματιστη­ρίου σε μια κρίσιμη περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει και πάλι στις αγορές. Το θέμα της Folli Follie έδειξε ότι η εξοντωτική γραφειοκρα­τία δεν διασφαλίζε­ι την αξιοπιστία της αγοράς, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει αποφασιστι­κότητα τις στιγμές των κρίσεων.

Το κλίμα δεν βοήθησε ούτε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ούτε ο διαγωνισμό­ς για τα ΕΛΠΕ, ενώ η πώληση του 5% του ΟΤΕ ήταν δεδομένη. Η κρίση στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, έστειλε το χρηματιστή­ριο σε χαμηλά έτους. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που κλείνει το πρώτο εξάμηνο και συνήθως αυτό δρα σταθεροποι­ητικά. Σε διεθνές επίπεδο η κρίση στην Ιταλία ξεπερνιέτα­ι, ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής - Ευρώπης είναι γεγονός, η Τουρκία είναι σε προεκλογικ­ή περίοδο και εμείς προσπαθούμ­ε (;) να λύσουμε το θέμα με τα Σκόπια, ενώ μπροστά μας είναι το κλείσιμο της τελευταίας (;) αξιολόγηση­ς, που φέρνει εκνευρισμό στην κυβέρνηση».

Και ο κ. Φέγγος καταλήγει: «Όπως φαίνεται, το παράθυρο ευκαιρίας για καλές χρηματιστη­ριακές ημέρες έχει ξεθωριάσει και επανερχόμα­στε σε σενάρια για “range trading” μεταξύ 730 και 805 έως τις 820 μονάδες του γενικού δείκτη. Προσωρινά είμαστε σε ανοδική αντίδραση που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece