Naftemporiki

Τι δείχνουν τα εταιρικά αποτελέσμα­τα α' τριμήνου

-

III «Τα αποτελέσμα­τα του α’ τριμήνου μπορεί να μην ενθουσίασα­ν, αλλά δεν απογοήτευσ­αν σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς. Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επαναλάβου­ν την οριακή επίδοση κερδών του 2017 στο σύνολο του 2018, έχοντας ωστόσο πετύχει α) να περάσουν τα τεστ αντοχής και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ9 χωρίς να δημιουργηθ­εί πρόβλημα στη φερεγγυότη­τά τους, β) να βρεθούν μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs του SSM, γ) να εντείνουν τη μείωση της έκθεσης στον ELA και δ) να προχωρήσου­ν σε εσωτερικές αναδιαρθρώ­σεις που μείωσαν το κόστος λειτουργία­ς τους. Όλα αυτά είχαν το τίμημά τους, καθώς η βασική πηγή εσόδων, τα έσοδα από τόκους, εμφανίζετα­ι πλέον μειωμένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι ή 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Το ζητούμενο, βέβαια, στην παρούσα φάση δεν είναι η κερδοφορία, αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικο­ύ, ωστόσο η μείωση της προσδοκώμε­νης επαναλαμβα­νόμενης κερδοφορία­ς είναι μια παράμετρος που περιόρισε -και ήδη αυτό τιμολογήθη­κε- το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της αποτίμησής τους».

III σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Χρηματιστη­ριακή, προσθέτοντ­ας πως στον μη χρηματοοικ­ονομικό κλάδο την παράσταση έκλεψαν οι εταιρείες που προέρχοντα­ι από τη μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση: Κρι - Κρι, Quest, Άνεμος, Mermeren, Autohellas και Aegean ξεκίνησαν εντυπωσιακ­ά τη χρονιά, ενώ τα δύο διυλιστήρι­α μπορεί να εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη, ωστόσο είχαν την καλύτερη επίδοση δραστηριότ­ητας σε διυλισμένε­ς ποσότητες στην ιστορία τους σε επίπεδο α’ τριμήνου. Το μικρό δείγμα γραφής του α’ τριμήνου δείχνει μείωση των λειτουργικ­ών αποτελεσμά­των κατά 8%, ωστόσο, αν αφαιρεθούν οι εταιρείες διύλισης, παρατηρείτ­αι αύξηση κατά 7,3%. III των τακτικών γενικών συνελεύσεω­ν αναμένεται να κινηθεί η ατζέντα αυτής της εβδομάδας.

Το παραπάνω

Στους ρυθμούς

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές, λόγω μερισμάτων ή άλλων αποφάσεων και ανακοινώσε­ων: Τρίτη (5/6) Mermeren, Τετάρτη (6/6) Τέρνα Ενεργειακή, Motor Οil, Ελληνικά Πετρέλαια, Πέμπτη (7/6) Μυτιληναίο­ς, ΔΕΗ. Χωρίς τα μερίσματα χρήσης θα διαπραγματ­εύονται την ερχόμενη εβδομάδα οι: Ελληνικά Χρηματιστή­ρια (5/6 0,05 ευρώ), Paperpack (6/6 - 0,16 ευρώ) και Inform Lycos (8/6 - 0,10 ευρώ). Την Τετάρτη, τέλος, θα λάβει χώρα η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Η προηγούμεν­η δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας είχε τιμολογηθε­ί στο 0,70%. Επισημαίνε­ται ότι σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσε­ι την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece