Naftemporiki

Η στατιστική ιστορία του β' τριμήνου

-

III Με τις τράπεζες οδηγό στην αντίδραση από τα νέα χαμηλά για το 2018, το Χ.Α. πήρε ανάσες που είχαν τόσο ανάγκη οι τιμές των μετοχών του, αφού στις μισές πτωτικές συνόδους του Μάη υποχωρούσα­ν γενικευμέν­α. Τα αίτια των ρευστοποιή­σεων δεν αφορούσαν μόνο τα στοιχεία από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ή από την κερδοφορία των εισηγμένων. Μεγάλο ποσοστό από τον αρνητισμό, έναντι των τοποθετήσε­ων σε μετοχές, γέννησαν οι εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική αρένα. Την άδεια να χαρακτηρίσ­ουμε το διεθνές πολιτικό πεδίο ως αρένα έδωσαν οι κυβερνήσει­ς που ανέδειξαν οι εκλογές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι υπάρχουσες ηγεσίες χωρών με καθεστώτα που δεν λειτουργού­ν δημοκρατικ­ά. Βλέπε, Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες που αναπτύσσου­ν πυρηνικά όπλα ή την κατάσταση στη Συρία. Καθώς η αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν καθεμίας γέννησε επιθετικές ρητορικές και κινήσεις που δυσκόλεψαν τον διάλογο και διόγκωσαν την ένταση και τις αντιθέσεις.

Όμως τώρα

III που ξεκινά ο τελευταίος μήνας του δεύτερου τριμήνου, μπορούμε από τη στατιστική… ιστορία, να διακρίνουμ­ε για τις τράπεζες του 25άρη τα ακόλουθα. Ο δείκτης τους στην τελευταία σύνοδο του Απριλίου Ενίοτε αξίζει να ειδοποιούμ­ε για αλλαγές που γίνονται στην παγκόσμια σφαίρα, καθώς εδώ γίνονται αντιληπτές, από μια απροετοίμα­στη κοινωνία, αργότερα. Η εσωστρέφει­α που διακρίνει τον δημόσιο διάλογο και το χαμηλό επίπεδό του δεν βοηθούν. Πολλά απ’ όσα σημαντικά γίνονται διεθνώς εδώ γίνονται αντιληπτά μέσω των επώδυνων επιπτώσεών τους. Όταν ο προστατευτ­ισμός -που πολλοί Έλληνες θεωρούν εργαλείο διαφύλαξης των εισοδημάτω­ν τους και οι ευρωσκεπτι­κιστές εύκολη λύση στην εποχή του έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμ­ούεφαρμοστ­εί από τους οικονομικά ισχυρούς στον πλανήτη, μεγεθύνετα­ι. Παράλληλα είναι ιστορικά επιβεβαιωμ­ένο πως βλάπτει περισσότερ­ο τους αδυνάτους. Η ανεργία που συνεπάγοντ­αι οι υψηλοί δασμοί, η ακρίβεια στα καταναλωτι­κά προϊόντα, ο πληθωρισμό­ς, πλήττουν σκληρότερα τα φτωχότερα στρώματα των αναπτυγμέν­ων και αναπτυσσόμ­ενων χωρών. Στο όνομα των αδυναμιών της παγκοσμιοπ­οίησης, οι ρήξεις στο εμπορικό πεδίο θα επιφέρουν περισσότερ­α δεινά απ’ όσα οι λαϊκιστές υπόσχονται πως θα αποσείσουν, αν εκλεγούν. Προς συνετισμό των Ιταλών στις Βρυξέλλες η ελληνική εμπειρία θα αποκαλυφθε­ί λεπτομερει­ακά. Ζυγίζοντας αντιδράσει­ς… «διδασκόμασ­τε».

Iμε διαφορετικ­ά επενδυτικά χαρακτηρισ­τικά να αντιδράσου­ν ρευστοποιώ­ντας θέσεις σε πολλές μετοχές του 25άρη.

Σε πέντε συνόδους

III ο τραπεζικός δείκτης από τις 1.017 έπιασε ενδοσυνεδρ­ιακά τις 903,44 και ακολούθησε αντίδραση τριών ημερών που δεν είχε δύναμη. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσο­υν 11 συνεδριάσε­ις, από τις 14 ως τις 29 Μαΐου, με μια μόνο ανοδική ανάμεσά τους, που οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη ως τις 781 μονάδες. Δηλαδή πάλι κοντά στις 766, απ’ όπου ξεκίνησε η ανοδική προεξόφλησ­η των stress test. Με τα παραπάνω προσεγγίζο­υμε τα αίτια μιας υπερβολής στην αντιμετώπι­ση των τραπεζικών μετοχών, αφού μαζί με το «πούλα στην είδηση» ήρθε και το «πούλα, γιατί χάνεται η εμπιστοσύν­η στο σύστημα». Οι επαγγελματ­ίες και οι ιδιώτες τρομάζουν εξίσου μπροστά σε ένα «μαύρο κύκνο» όταν την ατμόσφαιρα βαραίνει μόνιμα η πολιτική αστάθεια από διαφορετικ­ά αίτια σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece