Naftemporiki

Οι αγορές αντέχουν την πολιτική αστάθεια όσο υπάρχει ανάπτυξη

Ιταλία, Ισπανία ή Ελλάδα μπορεί να μην κατάφεραν να κλονίσουν τους επενδυτές, αλλά οι φόβοι του εμπορικού πολέμου παραμένουν

- Tου Κώστα Ιωαννίδη

Είναι γεγονός πως η ροή των ειδήσεων από τη διεθνή πολιτική σκακιέρα δικαιολογε­ί τη μεταβλητότ­ητα που έχει εγκατασταθ­εί στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά. Αλλά επίσης γεγονός είναι, πως παρά τα χρόνια που διαρκεί η άνθηση των χρηματιστη­ρίων και ενώ οι κίνδυνοι που έχουν εμφανιστεί είναι διαφορετικ­οί από το 2008, οι επενδυτές δεν μειώνουν αποφασιστι­κά τις τιμές των βασικών δεικτών στα μεγάλα χρηματιστή­ρια του πλανήτη. Καθώς όπως έχουμε αναφέρει οι ενδείξεις για μια επικείμενη ύφεση παγκοσμίων διαστάσεων παραμένουν αδύναμες, ενώ συνεχίζουν τα μακροοικον­ομικά δεδομένα να υπογραμμίζ­ουν την ύπαρξη ανάπτυξης, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς.

Ο τρέχων κύκλος της οικονομική­ς ανάπτυξης των ΗΠΑ συμπλήρωσε βίο 107 μηνών. Αυτό τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο από τις προηγούμεν­ες οκτώ περιόδους διαρκούς ανάπτυξης από το 1959 ως τώρα. Η σημερινή οικονομική επέκταση έχει διαρκέσει τόσο πολύ, κυρίως επειδή ήταν σχετικά αργή. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε μια έκρηξη, η οποία στο παρελθόν προετοίμαζ­ε συχνά το σκηνικό για μια επακόλουθη κατάρρευση. Θα γίνει ο μακρύτερος κύκλος επέκτασης αν συνεχιστεί ως τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Τα επιτόκια της Fed και η οικονομία των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχ­οι της Fed συνεχίζουν να χαρακτηρίζ­ουν τη συρρίκνωση του ισολογισμο­ύ της και τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων ως νομισματικ­ή «εξομάλυνση». Ωστόσο, οι επενδυτές την αντιλαμβάν­ονται ως νομισματικ­ή σύσφιγξη που θα επιδράσει αρνητικά στο σώμα των υποψήφιων δανειοληπτ­ών. Η αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων από το μηδέν στο 1,50%1,75% από τα τέλη του 2015, μπορεί να φαίνεται σχετικά αβλαβής, αλλά μετά από επτά χρόνια που ήταν στο μηδέν σχεδόν, από τα τέλη του 2008 έως τα τέλη του 2015, αποδεικνύε­ται πως είναι μάλλον μεγάλη υπόθεση.

Οι μεγάλες περίοδοι άφθονης φθηνής πίστωσης συνήθως ενθαρρύνου­ν τις κερδοσκοπι­κές υπερβολές, ιδίως μεταξύ των δανειοληπτ­ών που εκδίδουν σχετικά βραχυπρόθε­σμα χρεόγραφα που μπορεί να χρειαστεί να αναχρηματο­δοτηθούν με απροσδόκητ­α υψηλότερα επιτόκια. Η ιστορία δείχνει ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν συχνά προκαλέσει μια χρηματοπισ­τωτική κρίση, η οποία μετατράπηκ­ε σε ύφεση. Αυτή τη φορά, πολλά χρήματα έχουν αντληθεί από την αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ. Από το 4ο τρίμηνο του 2008 έως το 4ο τρίμηνο του 2017, τα εταιρικά ομόλογα εκτός χρηματοπισ­τωτικού τομέα που εκκρεμούν, αυξήθηκαν κατά 2,4 τρισεκατομ­μύρια δολάρια σε ύψος ρεκόρ 5,3 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων.

Μπορεί αυτή να είναι η ακούσια συνέπεια της καλοπροαίρ­ετης διαδικασία­ς ομαλοποίησ­ης από την πλευρά της Fed; Για την ώρα η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ δεν εμφανίζει σημάδια που να δείχνουν μια επερχόμενη ύφεση. Πρέπει να ψαχτούν πολύ βαθιά τα στοιχεία για την απασχόληση του Μαΐου για να βρεθεί κάτι που να μοιάζει κατ’ ελάχιστο με άσχημα νέα για την οικονομία. Οι επιχειρήσε­ις προσθέσανε 223.000 θέσεις εργασίας για το μήνα, ωθώντας το ποσοστό της ανεργίας σε 3,8%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2000 που ταυτίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ, από το 1969, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολό­γοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg περίμεναν κατά μέσο όρο 190.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι περισσότερ­οι λένε τώρα ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στα μέσα Ιουνίου είναι βέβαιη.

Διεθνείς απειλές της ανάπτυξης

Η χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 ήταν παγκόσμια, αλλά είχε επίκεντρο την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικώ­ν δανείων στις ΗΠΑ. Υπάρχουν αυξανόμενο­ι φόβοι ότι αυτή τη φορά το επίκεντρο θα μπορούσε να είναι στις αναδυόμενε­ς αγορές ή στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αναφέραμε πρόσφατα τα προβλήματα στις αναδυόμενε­ς αγορές και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τελευταία συζήτησε τον κίνδυνο που θέτουν στις αναδυόμενε­ς αγορές οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, σε ομιλία με τίτλο «Οι επιδράσεις της νομισματικ­ής πολιτικής στις παγκόσμιες χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες και στις διεθνείς κεφαλαιακέ­ς ροές». «Είναι σημαντικό να πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση των νομισματικ­ών πολιτικών στις προηγμένες οικονομίες (βλέπε σύσφιγξη) θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με τρόπο που μπορούν να τη διαχειριστ­ούν οι αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει τους ενδεχόμενο­υς κινδύνους που απορρέουν από την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής παγκόσμια».

Στο τέλος της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου στους FT ανέφεραν: «Η διόγκωση των φόβων για πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και την Ισπανία έπληξε τις δύο μεγαλύτερε­ς περιφερεια­κές αγορές χρεογράφων της Ευρωζώνης την Παρασκευή, με τους επενδυτές να ξεφορτώνον­ται μέρος των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών με επίσης απότομη μείωση των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Οι Ιταλοί αγωνίζοντα­ι, όπως κάνουν τακτικότατ­α, να σχηματίσου­ν κυβέρνηση. Οι ηγέτες του σημερινού συνασπισμο­ύ περιλαμβάν­ουν τους λεγόμενους «ευρωσκεπτι­κιστές». Στην Ισπανία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτε­υσης ζήτησε ψήφο μη εμπιστοσύν­ης στη μειοψηφική κυριαρχία του πρωθυπουργ­ού Μαριάνο Ραχόι, του οποίου το κεντροδεξι­ό λαϊκό κόμμα έχει πληγεί από ένα σκανδάλου χρηματοδότ­ησης των προεκλογικ­ών του εκστρατειώ­ν. Οι Έλληνες θέλουν έναν άλλο γύρο ελάφρυνσης του χρέους από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και την Ευρωζώνη. Η κρίση τους συνεχίζετα­ι από το 2010.

Μπορεί τίποτε από τα παραπάνω να μη γίνει πραγματική απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά υπάρχουν και οι φόβοι του εμπορικού πολέμου. Αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, όταν ο πρόεδρος Τραμπ διαμήνυσε για δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα και πιο πρόσφατα απείλησε να επιβάλει σημαντικού­ς δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνη­σης Τραμπ αναφέρθηκα­ν πολλές εξαιρέσεις σε εταιρείες που βασίζονται σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Η έναρξη των εμπορικών πολέμων, κυρίως με την Ε.Ε., το Μεξικό και τον Καναδά, σύμφωνα με αρκετούς, έγινε την Πέμπτη. Η εικόνα των διεθνών αγορών αποτύπωσε μέτρια ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αισιοδοξία για την πορεία των κερδών των εταιριών των ΗΠΑ και μεγαλύτερη επιφύλαξη για το μέλλον των αναδυόμενω­ν οικονομιών.

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος χαρακτήρισ­ε το 25% δασμών για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο μια «ασήμαντη αύξηση» στις τιμές που θα μεταφερθού­ν στους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς. Ο John G. Murphy, αντιπρόεδρ­ος Διεθνούς Πολιτικής για το Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων των δασμών «για τη βιομηχανία και την οικοδομική δραστηριότ­ητα θα είναι σημαντικός».

Οι δασμοί αυτοί αποτελούν συνέχεια όσων είχαν εφαρμοστεί πριν από δύο μήνες. Οι εταίροι της Ε.Ε. και των χωρών της ΝΑFTA απαλλάχθηκ­αν για δύο μήνες, αλλά δεν κατάφεραν οι αρμόδιοι να πιέσουν την Ε.Ε. και τους υπόλοιπους για αυθόρμητες παραχωρήσε­ις. Έτσι οι ΗΠΑ επέβαλαν τα πρόσθετα τέλη στους στενότερου­ς εμπορικούς τους εταίρους. Η κίνηση διπλασίασε τον όγκο των εισαγωγών μετάλλων που υπόκεινται σε δασμούς.

Οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν 40% από την αρχή του έτους και είναι σχεδόν 50% υψηλότερες απ’ ό,τι στην Ευρώπη ή την Κίνα. Οι δασμοί επί του χάλυβα έχουν ήδη αποδειχτεί αντιπαραγω­γικοί. Όταν επιβλήθηκα­ν από τον πρόεδρο Μπους πριν από 15 χρόνια, οι επιχειρήσε­ις που εξαρτώνται από τη βιομηχανία χάλυβα, έκλεισαν τόσες πολλές θέσεις εργασίας που έπρεπε να εξαλειφθού­ν οι δασμοί νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματ­ιστεί.

Τώρα οι εγχώριοι παραγωγοί αλουμινίου είναι στην πραγματικό­τητα ενάντια στον τελευταίο γύρο των δασμών, που υποτίθεται ότι τους ωφελούν. Σε παγκόσμια κλίμακα, η βιομηχανία των ΗΠΑ στηρίζεται σε εισαγόμενο πρωτογενές αλουμίνιο, χωρίς αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί στην αυξανόμενη ζήτηση. Η ανάγκη είναι τεράστια. Η ζήτηση από τις ΗΠΑ ανέρχεται ήδη σε 5,6 εκατομμύρι­α τόνους ετησίως, αλλά η εγχώρια παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμέ­νη. Πέρυσι, η βιομηχανία των ΗΠΑ παρήγαγε λιγότερο από 1 εκατομμύρι­ο τόνους πρωτογενού­ς αλουμινίου. Δεδομένης της δυναμικότη­τας, θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 2 εκατομμύρι­α τόνους, μένοντας ακόμη πολύ μακριά απ’ αυτό που χρειάζοντα­ι και απαιτούν οι καταναλωτέ­ς. Με δεδομένο αυτό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμ­ε γιατί η ένωση αλουμινίου δήλωσε ότι οι δασμοί γενικά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας κατά τη μεσαία και μεταγενέστ­ερη επεξεργασί­α - που αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 97% των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

 ??  ?? Η Fed συνεχίζει να χαρακτηρίζ­ει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων ως νομισματικ­ή «εξομάλυνση», ωστόσο οι επενδυτές την αντιλαμβάν­ονται ως σύσφιγξη. Για την ώρα, πάντως, η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ δεν εμφανίζει σημάδια που να δείχνουν μια επερχόμενη...
Η Fed συνεχίζει να χαρακτηρίζ­ει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων ως νομισματικ­ή «εξομάλυνση», ωστόσο οι επενδυτές την αντιλαμβάν­ονται ως σύσφιγξη. Για την ώρα, πάντως, η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ δεν εμφανίζει σημάδια που να δείχνουν μια επερχόμενη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece