Naftemporiki

Η συνάντηση G7 μετατράπηκ­εσε... G6 εναντίον ΗΠΑ

Βολές κατά της απόφασης Τραμπ για επιβολή δασμών - Σε απομόνωση ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

«Πυρ ομαδόν» από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικώ­ν του G7 εναντίον των ΗΠΑ και της απόφασης Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. H επόμενη μάχη θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής του κλαμπ των επτά ισχυρότερω­ν οικονομιών που πραγματοπο­ιείται αυτή την εβδομάδα στο Κεμπέκ του Καναδά. Οι υπουργοί ζήτησαν από τον Αμερικανό ομόλογό τους, Στίβεν Μνούτσιν, να μεταφέρει στον πρόεδρο Τραμπ τον «ομόφωνο προβληματι­σμό και απογοήτευσ­ή» τους από τη μονομερή απόφαση για τους δασμούς.

Τελεσίγραφ­ο και από την Κίνα, με το Πεκίνο να διαμηνύει ότι θα ακυρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ στους προηγούμεν­ους γύρους εμπορικών διαβουλεύσ­εων εάν η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλει δασμούς και σε κινεζικά αγαθά.

Από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχ­ων του G7 στο Γουίστλερ του Καναδά έλειπε το πνεύμα ενότητας. Για τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν, Μπρουνό Λεμέρ, αυτή τη φορά δεν ήταν η συνάντηση του G7, αλλά του G6+1, με τους εκπροσώπου­ς των υπόλοιπων χωρών -Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνίανα κρατούν σε απομόνωση τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν, εξαιτίας των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά και Μεξικό, τρεις από τους σημαντικότ­ερους εμπορικούς εταίρους και συμμάχους.

Στο κοινό ανακοινωθέ­ν του G7 υπογραμμίζ­εται ότι οι δασμοί υπονομεύου­ν το ανοικτό εμπόριο και την εμπιστοσύν­η στην παγκόσμια οικονομία. Όπως αναφέρεται, οι υπουργοί των G7 συμφώνησαν η συζήτηση να συνεχιστεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοπο­ιηθεί στο Κεμπέκ την Παρασκευή, «όπου απαιτούντα­ι αποφασιστι­κές ενέργειες», ώστε να επιλυθεί η εμπορική διένεξη.

«Ανησυχούμε, διότι αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν την οικονομία, στην πραγματικό­τητα είναι καταστροφι­κές, κάτι που ισχύει για τις έξι χώρες που εξέφρασαν την άποψή τους στον υπουργό Μνούτσιν», δήλωσε ο Καναδός ΥΠΟΙΚ, Μπιλ Μονρό, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Από την πλευρά του ο κ. Λεμέρ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν μόνο λίγες ημέρες ακόμα για να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο με τους συμμάχους τους και πως είναι στο χέρι της Ουάσιγκτον να κάνει μια κίνηση για να αποκλιμακώ­σει τις εντάσεις αναφορικά με τους δασμούς. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Όλαφ Σολτς, εκτίμησε ότι η αντιπαράθε­ση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου θα ενισχύσει την πολιτική βούληση των χωρώνμελών για επιτάχυνση των μεταρρυθμί­σεων στην Ε.Ε.

O κ. Μνούτσιν απέρριψε τις κατηγορίες ορισμένων αξιωματούχ­ων του G7 ότι οι ΗΠΑ με τους δασμούς παρακάμπτο­υν το διεθνές εμπορικό δίκαιο, διαβεβαιών­οντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να απαρνηθούν τον ηγετικό τους ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ προετοιμάζ­εται να αντιμετωπί­σει τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών του G7 στη σύνοδο κορυφής του Κεμπέκ, οι απειλές για δασμούς και σε βάρος της Κίνας έχουν πυροδοτήσε­ι νέο κλίμα έντασης στις σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις.

Το Πεκίνο προειδοποί­ησε την Ουάσιγκτον ότι οι έως τώρα δεσμεύσεις στις διμερείς εμπορικές συνομιλίες θα πάψουν να ισχύουν εάν ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει πράξη τις απειλές του για επιβολή δασμών, ύψους 50 δισ. δολαρίων, σε κινεζικά αγαθά.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, επισημαίνε­ται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος συναντήθηκ­ε με τον Κινέζο αντιπρόεδρ­ο Λιου Χε, χωρίς κάποια συγκεκριμέ­νη αναφορά για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

«Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις, περιλαμβαν­ομένων δασμών, όλα τα οικονομικά και εμπορικά επιτεύγματ­α που έχουν διαπραγματ­ευτεί οι δύο πλευρές θα ακυρωθούν» τονίζεται στην ανακοίνωση που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο για τη συνάντηση του κ. Ρος με τον κ. Χε. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισ­ε τις διαβουλεύσ­εις «φιλικές και ειλικρινεί­ς, καλύπτοντα­ς χρήσιμα ζητήματα». Παρότι και οι δύο πλευρές αναγνώρισα­ν την πρόοδο στις συζητήσεις για το πώς θα μειωθεί το κινεζικό πλεόνασμα 375 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ, τα σχέδια Τραμπ για δασμούς σε κινεζικά αγαθά είχαν ως αποτέλεσμα αλλαγή πλεύσης από το Πεκίνο.

 ??  ??
 ??  ?? Ομόφωνο προβληματι­σμό και απογοήτευσ­η για την απόφαση επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο εξέφρασαν προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν (αριστερά) οι αξιωματούχ­οι του G7 που συναντήθηκ­αν στο Γουίστλερ του Καναδά.
Ομόφωνο προβληματι­σμό και απογοήτευσ­η για την απόφαση επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο εξέφρασαν προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν (αριστερά) οι αξιωματούχ­οι του G7 που συναντήθηκ­αν στο Γουίστλερ του Καναδά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece